Перезвоните мне
Альта-Профиль > Блог > Як уберегти водостоки від замерзання взимку

Як уберегти водостоки від замерзання взимку

shutterstock 3710838

Власники приватних будинків часто скаржаться на те, що після зимових морозів та відлиги водостічна система покоробилася чи зламалася. Причому це трапляється як із пластиковими, так і з металевими водостоками. Чому? І чи можна запобігти таким неприємностям? Давайте розбиратися!

Що відбувається із водостоками взимку?

Сніг, лід, коливання температур від негативних до позитивних і повторне підмерзання — все це може завдати непоправної шкоди водостічним системам. Наведемо кілька прикладів найпоширеніших проблем та способи їх вирішення.

  • Обрив водостоку через перепади температур

  • Що відбувається? У холодну пору року водостоки переживають кілька циклів замерзання/відтавання. При цьому утворюється крига. Якщо її критична маса перевищує припустиме навантаження водостічної системи, кріплення не витримують. Це загрожує місцевим провисанням системи або навіть руйнуванню водостічної системи.
    Що робити? У першу чергу, при встановленні водостоків потрібно дотримуватись рекомендованої виробником відстань між кронштейнами. Як не парадоксально, найчастіше цього заходу достатньо.
    Але все одно після рясних опадів систему доведеться чистити, видаляти надлишки снігу та льоду. Для тих, хто не хоче обтяжувати себе зайвою роботою, є альтернативний варіант – обігрів водостоків. Для цього на даху та у ринвах встановлюють спеціальний обігрівальний кабель. Сніг і лід тануть і рівномірно стікають через водостічні труби.

  • Розрив водостічної труби через замерзання води

  • Що відбувається? Через перепади температур у водостічних трубах може утворюватися крижана «пробка», що перешкоджає стіканню води. Внаслідок розширення замерзаючої води трубу може розірвати. Ця проблема переважно характерна для металевих водостічних систем. Полімерні водостоки пластичніші — взимку вони розширюються разом із водою, а після відтавання набувають початкової форми.
    Що робити? Якщо у водостічній трубі утворилася пробка, для запобігання розриву металу в систему ллють гарячу воду до повного відтавання.

  • Обрив водостоків через сходження з даху снігу

  • Що відбувається? Великі снігові брили, що сходять із даху, можуть обірвати водостоки на будинку. Крім того, вони є небезпечними для випадкових перехожих, загрожуючи їм серйозними травмами.
    Що робити? На покрівлі необхідно встановити снігозатримувачі. Вони не дозволяють снігу сходити великими брилами. Крім того, потрібно підбирати розташування водостоків таким чином, щоб вода, що стікає з даху, потрапляла в ринву, а брили снігу, що зійшли з даху, — ні.
    І, звичайно, після інтенсивних снігопадів дах потрібно чистити. Інакше можуть постраждати перехожі, не кажучи вже про водостоки та покрівлю.
    Найчастіше деформація водостоків пов’язана з помилками при монтажу. Давайте розглянемо, як правильно виконати встановлення водостоків, щоб їх не зірвало взимку.

Нюанси монтажу водостічних систем

  • Водостоки розміщують таким чином, щоб вода з даху стікала в ринву, а снігові брили, що сходять з покрівлі, в нього не потрапляли. Насправді це означає, що край ринви має бути нижче лінії продовження даху на 25—30 мм.
  • Монтаж водостоків починається з установки верхнього кронштейна.
  • Водостічну систему монтують з невеликим ухилом (2-3 мм на 1 м довжини жолоба) — для природного стікання води у бік воронки.
  • Рівень, на якому має бути розташований другий край ринви, визначається виходячи з довжини водостоку. Використовуючи рівень, слід зазначити точку розташування другого кронштейна.
  • Між першим та останнім кронштейном натягують тонку мотузку або нитку. По ній розміщують інші кронштейни із середнім кроком 500 — 600 мм. У регіонах, де випадає велика кількість опадів, крок можна зменшити до 400 мм.
  • Укладання ринви починають від воронки, тобто від нижнього кронштейна.
  • Встановлення труби починається також від зливу. Закріплюють її хомутом з кроком 1,5 — 2 м, причому таким чином, щоб нижнє кріплення знаходилося не менше ніж 300 мм від рівня землі.

Вибір водостічної системи

Безумовно, окрім описаних вище особливостей монтажу та експлуатації на термін служби водостоків впливає вибір самої системи. Єдиного правильного рішення немає. Багато залежить від кліматичної зони, в якій розташований будинок, максимальної кількості опадів, розміру і форми покрівлі.
Альта-Профіль Україна пропонує водостічну систему з ПВХ з діаметром ринви 125 мм та діаметром труби 95 мм. Це оптимальний розмір для середніх та великих покрівель, а також для регіонів з великою кількістю опадів.

Ринва має підвищену прохідність води, систему антиналипання листви.

Діє офіційна Гарантія від виробника

картинка перехода