Returning talk
Alta Profil Ukraine > Блог > Різниця між утепленням будинку зовні та зсередини

Різниця між утепленням будинку зовні та зсередини

2
Сучасні будівельні матеріали при всіх їхніх перевагах потребують утеплення, особливо в регіонах із суворим кліматом. Замислитися про утеплення будинку краще ще на стадії будівництва, оскільки відсутність необхідної теплоізоляції може призвести до різних негативних наслідків: промерзання будинку, появи грибка, теплових втрат тощо. матеріали підходять для того чи іншого будинку.

Технології утеплення будинку

Утеплення будинку зовні

Утеплення будинку з зовнішньої сторони вважається найкращою технологією і рекомендовано на стадії будівництва перед оздоблювальними роботами. Воно має низку безперечних переваг перед внутрішнім утепленням будинку.

Утеплення будинку з зовнішньої сторони

Захист від зовнішнього впливу. Без утеплення зовні стіни можуть промерзати, насичуватись вологою та покриватися пліснявою внаслідок постійної взаємодії з атмосферою. Спроба позбавитися почорнілих кутів і стін за допомогою заміни шпалер, забарвлення та побілки призведе тільки до тимчасових поліпшень (до наступного сезону). Наявність утеплювача допоможе будинку впоратися з негодою будь-якого типу та уникнути негативних наслідків.
Захист від деформації. Стінам будинку доводиться витримувати суттєві перепади температур, наприклад, при різкій зміні погоди або коли зовнішня сторона зовнішньої стіни нагрівається на сонці до 60 градусів Цельсія, а температура внутрішніх стін тримається на рівні 20-25 градусів. Це призводить до так званих теплових або температурних деформацій стін, що виникають внаслідок нерівномірного розширення матеріалу. За наявності утеплювача ризик такої деформації помітно знижується, що призводить до збільшення терміну експлуатації будинку.
Зниження енерговитрат. Своєчасне утеплення будинку може істотно скоротити регулярні витрати на опалення. Це особливо актуально для приватних будинків із автономним опаленням.
Збереження корисної площі. Утеплення будинку зсередини – це скорочення його внутрішнього простору плюс створення додаткових незручностей мешканцям будинку під час проведення робіт з утеплення. Зовнішнє утеплення позбавлене цих недоліків.
До мінусів утеплення будинку зовні можна віднести більш високу вартість порівняно з внутрішнім утепленням, неможливість проведення робіт за несприятливої погоди та необхідність додаткового обладнання при роботі на висоті.

Утеплення будинку зсередини

Утеплення будинку зазвичай проводиться в тих випадках, коли неможливо утеплити будинок зовні. Наприклад, якщо будинок оброблений дорогими матеріалами, але загальної теплоізоляції стін для даного регіону виявилося недостатньо, або якщо припустилися помилок при зовнішньому утепленні будинку. При виборі цього варіанта утеплення слід розуміти, що воно має більше мінусів, ніж плюсів. Розберемо, із чим це пов’язано.

Утеплення будинку зсередини

На малюнку нижче показано три варіанти утеплення стін: зсередини, без утеплення та зовні.

три варіанти утеплення стін

Внутрішнє утеплення є прокладкою утеплювача між стіною і оздоблювальним матеріалом, наприклад, гіпсокартоном. За такого підходу зовнішня стіна буде ізольованою від тепла приміщення. Це призводить до того, що в холодну пору року стіна остигає до температури нижче точки роси, тобто до температури, при якій волога, що міститься в повітрі, починає конденсуватися. При цьому точка роси припадає не на зовнішню частину стіни, як у випадку з утепленням зовні , а на її внутрішню частину. Насправді це означає появу всередині приміщення цвілі та грибка. Плюс до цього повне промерзання стінок значно погіршує їхній стан.

Неефективне внутрішнє утеплення та при регулярному провітрюванні приміщень. При зовнішньому утепленні у добре прогрітому будинку стіни зберігають значну теплову інерцію. Тому навіть при довгому провітрюванні холодне повітря, що надходить до кімнати, швидко прогрівається за рахунок теплової інерції стін і стелі будинку. У той же час, при внутрішньому утепленні провітрювання призводить до значного охолодження повітря. Це пов’язано з тим, що тонкі утеплювачі швидко остигають разом з холодним повітрям, що надходить до кімнати, що вимагає посиленої роботи приладів опалення.

Ще один мінус утеплення будинку зсередини полягає у скороченні корисної площі до десяти відсотків.
Тим не менш, такий вид утеплення має свої переваги.

Доступність робіт. Внутрішній обробці не завадить злива чи сильний мороз. Її можна проводити у будь-який час дня та року.
Доступність матеріалів. Матеріали для внутрішнього утеплення більш прості та доступні за ціною, порівняно із зовнішніми утеплювачами.
Доступність обладнання. Якщо потрібно утеплити зовні дво- чи триповерховий котедж, тут вже знадобиться додаткове обладнання для роботи на висоті. При внутрішньому утепленні робота на будь-якому поверсі буде однаково зручною.

Вимоги до утеплювачів

Вимоги до утеплювачів

Щоб правильно підібрати утеплювач для зовнішнього або внутрішнього утеплення, потрібно враховувати його характеристики та умови експлуатації.

  • Теплопровідність. Чим нижчий коефіцієнт теплопровідності утеплювача, тим краще він збереже тепло в будинку і тим тоншим може бути його шар. Однак загалом товщина теплоізоляції розраховується виходячи з регіону, товщини та матеріалів стін та деяких інших параметрів. Низьку теплопровідність мають багато сучасних утеплювачів, наприклад, мінвата, пінопласт, піноплекс.
  • Горючість. Цей параметр показує, як матеріал поводиться під впливом відкритого вогню. Наприклад, мінвата відноситься до негорючих матеріалів, а пінопласт при пожежі змінює свою структуру.
  • Коефіцієнт водопоглинання. Чим нижчий цей показник, тим більше матеріал захищений від водопоглинання.
  • Паропроникність. Ця характеристика показує, наскільки матеріал здатний пропускати повітря та пару. Наприклад, минвата має високу паропроникність 0,49-0,6 мг/м*ч*Па, тоді як у пінопласту цей параметр дорівнює 0,03 мг/м*ч*Па.
  • Екологічність. Вивчити склад утеплювача та його вплив на здоров’я особливо важливо, коли йдеться про внутрішнє оздоблення.
  • Щільність. Чим вищий цей параметр, тим більша вага матиме вся конструкція.

Існують інші характеристики утеплювачів, які можуть мати значення при вирішенні конкретного завдання. Загалом для захисту стіни зовні утеплювач повинен мати низький коефіцієнт теплопровідності, поглинати вологу і не бути горючим. Для внутрішніх стін також важливу роль відіграє екологічність матеріалів.

картинка перехода