Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Енергоефективність та теплопровідність утеплення з обробкою сайдингу

Енергоефективність та теплопровідність утеплення з обробкою сайдингу

Енергоефективність та теплопровідність утеплення з обробкою сайдингу

При будівництві будинку повинні враховуватися всі параметри, в тому числі і теплотехнічні характеристики матеріалів, які використовуються для спорудження будівлі. Важливо знати, що у теплоізоляційних матеріалів значення показника теплопровідності мінімальні. Будинок, зведений з стандартної сировини: цегли, бетону, каменю рекомендують додатково утеплювати. Ідеальна споруда, згідно з таблицею теплопровідності будівельних матеріалів, повинна бути виконана повністю з теплоізолюючих елементів.
Найчастіше, шар теплоізоляції використовується для будівництва будинків з усіх видів матеріалів, крім дерева або пінобетону. При використанні подібної низькопровідної сировини товщина конструкції повинна бути не менше 50 см.

Теплопровідність будинку. Варіанти утеплення

Теплопровідністью називається властивість матеріалу утримувати тепло.
Товщина різних матеріалів, при якій їх коефіціент теплопровідності буде однаковим:

1. Цегляна кладка 650мм
2. Керамзитобетон 500мм
3. Пінобетон 250мм
4. Дерево 140мм
5. Мініральна вата 80мм
6. Корок 70мм
7. Полістирол 60мм
8. Пінополіуретан 25мм
При будівництві будинку необхідно враховувати всі варіанти та шляхи втрати тепла. Основні втрати тепла в процентном співвідношенні:

  • стіни – 30%;
  • дах – 30%;
  • двері і вікна – 20%;
  • підлога – 10%.

Важливо!
При правильній гідроізоляції будь-якого утеплювача, висока вологість не вплине на якість теплоізоляції та опір споруди теплообміну буде значно вище.

Розглянемо основні показники теплопровідності поширених будівельних матеріалів:

Матеріал Щільність, кг/м3 Теплопровідність, Вт/(м*С)
Залізобетон 2500 1,69
Бетон 2400 1,51
Керамзитобетон 1800 0,66
Цегла 1800 0,56
Пінобетон 1000 0,29
Граніт 2800 3,49
Мармур 2800 2,91
Сосна 500 0,18
Дуб 700 0,23
Гіпсокартон 800 0,15
Пінополістироль 150 0,05
Пінополіуретан 60 0,035
Керамзит 200 0,1
Пісок 1600 0,35
Бітум 1400 0,27
Рубероід 600 0,17
Лінолеум 1600 0,33
Алюминій 2600 221
Скло 2500 0,76
Поліетилен 1500 0,3

Що впливає на величину теплопровідності?

Теплопровідність – це фізико-молекулярная величина. Тому для пояснення властивості теплопровідності матеріалів, необхідно звертати увагу на наступні параметри:

  1. Структура. Присутність пір передбачає неоднорідність сировини. При проходженні тепла через подібні структури, де велика частина простору зайнята порами, охолодження буде мінімальним.
  2. Щільність. Висока щільність сприяє більш тісній взаємодії часток одної з одною. В результаті чого, теплообмін та подальше повне урівноваження температур відбувається швидше.
  3. Вологість. При високій вологості навколишнього повітря або намоканні стін споруди, сухе повітря витісняється крапельками рідини з пір. Теплопровідність в подібному випадку значно збільшується.
  4. Теплопровідність
    Вага
    Водопоглинання
    пеплоблок   газоблок керамзитобетон цегла піскоцемент

Щоб зменшити тепловтрати при будівництві будинку до 40%, потрібно встановлювати вентфасад, а саме сайдинг. Цей матеріал здатний забезпечити належний рівень теплозбереження приватного будинку. Підвищує ефективність роботи систем опалення та кондиціонування, допомагає знизити пов’язані з цим витрати, перешкоджає проникненню шуму в будинок з вулиці.

Розглянемо види сайдингу під вентфасад.

Обираючи сайдинг, крім теплотехнічних характеристик, Ви повинні враховувати його наступні якості:

  • Переносимість перепадів температури;
  • Стійкість до механічних пошкоджень;
  • Кольоростійкість

 

Види сайдингу

На сьогоднішній момент, сучасні технології дають можливість випускати наступні види сайдингу:

  1. Виніловий сайдинг. Являє собою панелі з ПВХ. Користується популярністю через свої експлуатаційні характеристики та невисоку вартість.
  2. Металевий сайдинг. Металеві панелі, товщиною від 0,45 до 0,9 міліметрів. Затребувані і аналогічні по монтажу іншим подібним оздоблювальним системам. Металеві сайдингові панелі досить важкі, тому каркас під їх установку повинен відповідати ГОСТу.
  3. Цокольний сайдинг. Це цокольні панелі з вінілу. Якісна імітація бутового або природного каменю, а також цегляної кладки.
  4. Акриловий сайдинг. Відносно новий матеріал, який вже завоював довіру споживачів. Склад верхнього шару, включаючи акрил, дозволяє поліпшити експлуатаційні параметри сайдинга. Відмінною особливістю є тривале збереження насиченого кольору темних відтінків.
  5. Керамічний сайдинг. Даний матеріал є сайдингом на основі глини з додаванням інших компонентів природного типу. Найдорожчий вид матеріалу. Є пожежобезпечним, гіпоалергенним та екологічно чистим матеріалом. Складним в монтажі і тендітним за структурою.
  6. Дерев’яний сайдинг. Екологічний варіант, який має гарну повітропроникність. Такий матеріал вимагає додаткового догляду, періодичного фарбування і тому застосовується все рідше. Високий ступінь горючості.
  7. Фіброцементний. Вид облицювального матеріалу, який складається з піщано-цементної суміші та армуючої фібри. Виготовляється на основі стандартного цементного розчину. Може бути виконаний з тисненою фактурою з імітацією натуральної деревини або інше. Характеризується значною вагою і вимагає додаткового укріпленого каркасу.

Виніловий сайдинг

Для виготовлення вінілового сайдинга використовуються (ПВХ) і акрилові пластмаси. Ці матеріали оптимально підходять для малоповерхового бюджетного будівництва, особливо при використанні для утеплення стін технології вентильованого фасаду. Це сучасний облицювальний матеріал, що зовні нагадує дерев’яну обшивку, натуральний камінь або цегла. При цьому сам виріб виготовлено з вінілу, тому має дуже реалістичне декоративне покриття. Дані панелі досить легкі, при цьому мають абсолютну стійкість до атмосферного впливу.

Також до позитивних якостей вінілового сайдинга можна віднести:

  • Широкий асортимент забарвлень і текстур;
  • Збереження робочих характеристик в температурному діапазоні від -50 до +50°С;
  • Доступна вартість.

Хоча для виготовлення панелей і застосовується кампаунд, але така облицювання все ж має досить високий показник лінійного температурного розширення. Це потрібно враховувати при виконанні монтажних робіт. При закріпленні панелей важливо залишати технологічний зазор. Він необхідний для розширення матеріалу під час літнього нагрівання. Якщо цього не зробити, то облицювання почне вигинатися.

Віниловий сайдинг у розрізі

Це ідеальний матеріал для обшивки балконів і зовнішніх стін будівель в місцях, де на них не буде здійснюватися сильна механічна дія.
Ціна на вініловий сайдинг істотно різниться. Визначальним фактором, що впливає на вартість, є колір облицювання. Чим він темніший, тим матеріал дорожче. Це обумовлено сильним розігрівом на сонці темних панелей. У зв’язку з цим до складу виробів потрібне додавання компонентів перешкоджають деформації. Крім цього темні колірні компоненти більш схильні до вигоряння, тому у виробництві доводиться використовувати дуже якісний, дорогий барвник, щоб панелі не вигоряли.

Для вінілового сайдинга показником його довговічності є товщина. Краще користуватися панелями середнього перетину. Вони мають оптимальний баланс між показниками еластичності і жорсткості.

Переваги вінілового сайдингу:

  1. Високі захисні властивості. Завдяки сайдингу можна захистити стіни споруди від атмосферного впливу і механічних пошкоджень;
  2. Захист утеплювача від атмосферного впливу. Зберігає теплоізоляційні властивості утеплювача;
  3. Довговічність. Матеріал здатний зберігати свої експлуатаційні властивості і естетичні якості до 50 і більше років;
  4. Простота монтажу. Виконати обробку сайдингом можна своїми руками;
  5. Простий у догляді і експлуатації. Сайдинг досить мити звичайною водою з мильним розчином;
  6. Стійкість матеріалу до кліматичних і погодних умов;
  7. Доступність самостійного монтажу;
  8. Прекрасні зовнішні показники;
  9. Різноманітність текстур, форм і колірних рішень;
  10. Можливість проведення локальних ремонтних робіт.

Облицювання вініловим стіновим сайдингом надає поверхні обсяг і респектабельний зовнішній вигляд. При монтажі сайдингу є можливість утеплити будинок, так як в просторі між панелями і стіною легко розміщуються теплоізоляційні шари.

У підсумку, крім бюджетного декоративного оздоблення, ви отримаєте дихаючий фасад, адже монтаж має на увазі наявність вентзазору між сайдингом та утеплювачем або стіною, за допомогою якого здійснюється відведення конденсату і вентиляція.

Металевий сайдинг

Панелі металевого сайдингу покриті декоративно-захисним шаром полімеру, який не вигоряє на сонці та захищає метал від корозії. Для фарбування металевих панелей використовують не звичайні лакофарбові вироби, а спеціальні покриття – поліестер, пурал (на основі поліуретану), пластизол. Вартість металевих сайдінгових панелей багато в чому залежить від типу полімерного покриття і від його декоративних якостей. Найбільш дорогими є панелі, що імітують натуральне дерево. Крім цього, на ціну впливає товщина металу, країна виробник та метод згинання. Рекомендуємо не використовувати сайдинг з Китайського металу, тому що даний матеріал неякісний та починає скрипіти і гнутися..

Переваги металевого сайдинга: Недоліки:
  • Різноманітність форм і колірної гами;
  • Довговічність та стійкість до зовнішніх впливів;
  • Матеріал не підтримує горіння;
  • Простий та легкий монтаж.
  • Низька паропроникність, через що під обшивкою може накопичуватися конденсат, що призводить до корозії;
  • При високих температурах нагрівається, що може завдавати шкоди поруч зростаючим рослинам;
  • Можлива корозія на місцях зрізу;
  • Не довговічне плівкове покриття;
  • Шумить під час дощу;
  • Необхідність придбання добірних елементів;
  • Висока вартість.

Цокольний сайдинг (Фасадні панелі)

Відмінною особливістю обробки цокольними сайдинговими панелями є колірне рішення і фактура цього матеріалу. Найбільше поширення набула якісна імітація бутового або природного каменю, а також цегляної кладки. Колірна гамма починається зі світло-бежевих, майже білих тонів і закінчується темним кольором. Ці панелі за вартістю трохи дорожче, ніж фасадні. Використовуються не тільки для облицювання цоколя або фундаменту, але і для для оздоблення стін. Дуже добре поєднується з класичним сайдингом.

Виготовляються:

  • Поліпропілену;
  • Полівінілхлориду.

Такі види сайдингу досить затребувані і аналогічні по монтажу іншим подібним оздоблювальним системам.
Основне призначення вінілових цокольних панелей – це надання естетики фасаду будинку та цоколю. Володіє щільною структурою та значною товщиною. Цокольні панелі з вінілу випускають в імітації натурального каменю, цегли, сланцю. Вініловий цокольний сайдинг можна використовувати як самостійні окремі елементи, так і в поєднанні з іншим декоративним оздоблювальним матеріалом.

Якісний цокольний оздоблювальний матеріал повинен обов’язково мати Сертифікат якості.

Переваги цокольних панелей: Недоліки цокольних панелей:
  • Довговічність;
  • Міцність;
  • Стійкість до високих та низьких температур;
  • Гігроскопічність;
  • Не схильний до корозії, не боїться цвілі та вологи;
  • Великий вибір кольорової гами.
  • Група горючості Г4;
  • За вартістю дорожче звичайного вінілового сайдингу.

Цокольні панелі мают такі характеристиками, як:

  • Стійкість до високих показників вологості і інших несприятливих явищ природного характеру;
  • Доступність самостійного монтажу;
  • Рфзномаїття відтінків, рельефів і текстур;
  • Потребують мінімального догляду.

Акриловий сайдинг

Акриловий сайдинг має безліч позитивних сторін, які роблять його підходящим варіантом для обробки фасаду. Висока якість акрилових матеріалів безпосередньо пов’язано з індивідуальністю їх складових та витонченістю обробки. Основою для панелей служить акриловий елемент Acrylnitril-Styrol-Acrylester, який є сучасним полімером. Цей облицювальний матеріал володіє масою плюсів в порівнянні зі своїми аналогами. Він робить панелі набагато стійкіше перед УФ-випромінюванням та високими температурами.

Панелы акрилового сайдингу можуть бути наступних форм:

  • Вертикальний сайдинг;
  • Корабельний брус;
  • Блок-хаус.

Одним із значущих переваг акрилового сайдинга, є його висока стійкість кольору, яка перевершує інші облицювальні матеріали в кілька разів. Матеріал відрізняє широкий асортимент кольорів, який буває глибоким насиченим, ніжним пастельним або створює імітацію справжньої деревини.

Акрил стійкий до хімічних речовин, миючих засобів та всіляких атмосферних проявів. Головною перевагою акрилового сайдингу є його високі експлуатаційні характеристики, за рахунок яких термін експлуатації фасаду продовжується в кілька разів.

Форма “Корабельний брус”

Вертикальний садинг

Софіт

Форма “Блок-хаус”

Переваги акрилового сайдингу: Недоліки:
  • Надійність і стійкість до механічних пошкоджень;
  • Геометрична форма залишається незмінною навіть при температурі + 80°С;
  • Не має в складі шкідливих компонентів;
  • Група горючості Г2 – майже не горить;
  • Тривала стійкість кольору;
  • Стійкість до УФ-випромінювання;
  • Простота в монтажі та догляді за матеріалом;
  • Невелика вага панелі;
  • Стійкість до впливу кислот и лугів.
  • Висока вартість

Крім цього, акриловий сайдинг наповнений спеціальними складовими компонентами, які виконують свої конкретні призначення:

  • барвники – додають відтінки;
  • діоксид титану – фіксує кольори;
  • хімічні складові – додають еластичності;
  • антипірени – служать захистом від загоряння в разі пожежі;
  • модифікатори – збільшують механічну стійкість;
  • антистатики – гарантують повну відсутність статичної електрики в панелях та збереження у разі грози.

Акриловий сайдинг користується популярністю при обробці наступних видів фасадів:

  • Приватні будинки;
  • Швидкомонтовані каркасні будівлі;
  • Магазини, павільйони, кафе;
  • Адміністративні та офісні заклади;
  • Гаражі, лазні, веранди і дачі.

Керамічний сайдинг

Незважаючи на відносну новизну, споживачів цікавить цей вид сайдингу. Керамічний сайдинг – це матеріал на основі глини з додаванням інших компонентів природного типу. Має Сертифікат якості. Великим мінусом даного матеріалу є його висока ціна та крихкість самого матеріалу.

Переваги керамічного сайдингу:

  • Екологічність та безпека;
  • Максимальна наближеність до натуральних обробних матеріалів;
  • Несхильність до горіння.

Дерев’янний сайдинг

В основу виготовлення дерев’яного сайдинга, закладено пресування деревинно-стружкового волокна під високим тиском. Матеріал має Сертифікат екологічного відповідності. Завдяки натуральності матеріалу його вартість вище, ніж у звичайного сайдинга.

Для дерев’яного сайдинга характерно:

  • Екологічність;
  • Високий рівень зовнішньої привабливості;
  • Довговічність значно поступається іншим видам опоряджувальних матеріалів;
  • Простий та легкий монтаж;
  • Висока стійкість до негативних механічних впливів (ударів, подряпин).

Недоліки:

  • Підвищена займистість та горючість;
  • Дерево схильне до гниття та вимагає досить серйозного догляду;
  • Спеціальний захист для забезпечення тривалої експлуатації;
  • Через 5-7 років потрібно відновлювати покриття, при цьому рекомендується наносити той же лак або фарбу, інакше старе покриття доведеться видаляти;
  • Низька стійкість до негативного впливу вологи;
  • Висока вартість.

Фіброцементний сайдинг

Фіброцементний сайдинг – вид облицювального матеріалу, який складається з піщано-цементної суміші та армуючої фібри. Цей квадратний або прямокутний тип оздоблювальних панелей відрізняється значною вагою. Технологічний процес заснований на використанні високоякісної цементної основи. Квадратний варіант форми полегшує монтаж.

Переваги фіброцементного сайдингу:

  • Группа горючості Г1. Має високу вогнестійкість, є пожежобезпечним матеріалом;
  • Стійкий до будь-яких явищ навколишнього середовища та серйозних коливань рівня температурного режиму;
  • Простий в монтажі.

Недоліки:

  • Поглинання вологи може становити до 7%. Панелі можуть вбирати вологу, від чого відбувається деформація;
  • Можливість зміни форми панелі через вплив вологи;
  • Вага однієї панелі складає 12,2 кг;
  • У базовому (НЕ кольорованому) вигляді фіброцементний сайдинг має більш прийнятну ціну, але вимагає подальшого фарбування;
  • Складнощі в процесі різання і необхідність граничної обережності при порізці.

Щоб обробна конструкція прослужила максимально довго, слід звернути увагу на деякі важливі показники, що дозволяють оцінити якість сайдингу.

  • Наявність рівномірного фарбування не тільки лицьової, але й тильної поверхні панелей.
  • Сайдингові панелі не повинні мати навіть незначні дефекти, які полягають в дрібних тріщинах, відколах, відшаровуваннях фарби. Конструкція, облаштована таким неякісним матеріалом, буде недовговічною.
  • Показники товщини сайдінгових панелей повинні бути максимально стабільні на всій площі матеріалу. Навіть при незначних тонких ділянках конструкція не зможе витримати заявленого навантаження.
  • Сайдинг, який має товщину більше 1,2 міліметра, не є більш якісним, проте його вартість може бути на порядок вище, що обумовлено значними витратами вихідної сировини в процесі виробництва.
  • Отвори під кріплення повинні володіти однаковою формою та розмірами. Найбільш якісними прийнято вважати оздоблювальні панелі, що мають антіураганний варіант замкового з’єднання.
  • Пластиковий матеріал повинен володіти пластичністю і після згину легко повертатися у вихідне положення без заломів або тріщин.

Основні вимоги до утеплювача під сайдинг

  • Стійкість до перепадів температур. При використанні конструкція багаторазово нагрівається та остигає, утеплювач не повинен знижувати показники після певної кількості циклів заморожування і розморожування;
  • Низький коефіцієнт теплопровідності. На упаковці або в документації знайти цей показник не складе труднощів. У якісних сучасних матеріалах він варіюється у діапазоні від 0,030 до 0,050. На ці значення потрібно орієнтуватися при виборі;
  • Низька гігроскопічність. Щоб зберігати теплоізоляційні показники, матеріал не повинен вбирати вологу. При необхідності використовуються спеціальні захисні мембрани, які укладаються поверх утеплювача;
  • Пожежна безпека. Негорючі матеріали – ідеальний варіант, в крайньому випадку підійде утеплювач з низьким рівнем горючості;
  • Екологічність. У складі не повинно бути компонентів, які впливають на здоров’я людини і навколишнє середовище.

Порівняльний графік коефіцієнтів теплопровідності деяких будівельних матеріалів і утеплювачів

Порівняння теплоізоляції

PIR Поліпропилен Мін.вата Деревина Газосилікат Цегла
Теплопровідність, Вт/(м2*К) 0,021 0,037 0,039 0,14 0,33 0,56
Товщина стіни, см 5 8,8 9,3 33,3 78,6 133,3
Об’єм матеріалу для стіни 10м2 0,5 м2 0,88 м2 0,93 м2 3,33 м2 7,9 м2 13,3 м2
Вага стіни 10м2 15,5 кг 22 кг 46 кг 1667 кг 4714 кг 25333 кг

З лііва на право: PIR, поліпропилен, мін.вата, деревина, газосілікат, цегла

 

Висновки

Ви дізналися про всі типи сайдингу, які використовують для обробки з можливістю утеплення стін. Звідси можна зробити висновок, що вініловий та акріловий сайдинг від «Альта-Профіль Україна», завдяки різноманітності колірної гами та фактурі, а також своїм характерним властивостям отримав широку сферу застосування. Як облицювальний матеріал його використовують для:

  • Котеджів та заміських будинків;
  • Дачних будинків, террас та мансард;
  • Балконів і лоджій;
  • Торгових павільоеів та промислових споруд.

Попит на данний вид матеріалів обумовлений наступними перевагами:

  • Стійкість до зовнішнього впливу: сонячні промені, перепади температур, лужний та кислотний вплив;
  • Стійкість до появи подряпин і пошкоджень;
  • Не розшаровується та не розтріскується;
  • Стійкість до корозії і гниття;
  • Екологічність і термостійкість;
  • Простий монтаж і догляд;
  • Тривалий термін служби.

Ці види сайдингу від «Альта-Профіль Україна» мають Сертифікати якості та інші підтверджуючі документи. Упаковка сайдингу супроводжується максимально зрозумілою та докладною схемою-інструкцією, яка полегшує самостійні монтажні роботи. Вініловий та акриловий сайдинг відмінно справляється з роллю зовнішнього захисту утеплювача. Оскільки даний матеріал не пропускає водяну пару, що надходить зсередини приміщення, між ним і шаром утеплювача залишають повітряний зазор для вентиляції.
Щоб отримати не тільки привабливе зовні, але і максимально якісне, а також довговічне фасадне покриття, слід встановлювати сайдинг відповідно до інструкції. Якісний сайдинг завжди легко миється, набуваючи свій первинний вигляд.
Якщо Ви хочете замовити якісний сайдинг за оптимальною ціною, тоді телефонуйте +38 (067) 432-17-49 або +38 (050) 324-37-00. Наші фахівці проконсультують Вас з усіх питань, а також допоможуть підібрати потрібний матеріал для Вашого будинку

картинка перехода