Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Обрешітка під сайдинг: вибір матеріалу, процес установки

Обрешітка під сайдинг: вибір матеріалу, процес установки

обрешетка под сайдинг

Серед людей, які роблять капітальний ремонт старого будинку і замислюються про обшивку стін, багато хто вибирає сайдинг. Також дуже часто ним обшивають і нові будинки. Вважається, що сам процес обробки дуже простий і частково це так. Багото людей, щоб не витрачатися на бригаду будівельників вирішують самостійно провести монтаж панелей і, як правило, досягають успіху в цьому.
Але не варто думати, що монтаж сайдингу так вже простий. Все-таки це будівельна робота, в процесі якої використовується спеціальний інструмент, існують спеціальні правила і так далі. Є ризик поранитися самому або зіпсувати обробку, якщо не вивчити всі принципові моменти.
Одним з таких моментів, від яких залежить успіх всього процесу, є обрешітка під сайдинг. Що це таке, які її функції, чи потрібна вона при обшивці стін – про це ми розповімо в цій статті.

Для чого потрібна обрешетка під сайдинг

обрешетка под сайдинг
Обрешітка грає дуже важливу роль в процесі монтажу, оскільки вона буде утримувати всю конструкцію. У деяких випадках великий плюс її установки в тому, що вона приховує нерівності стін, якщо такі є. Це позбавляє від необхідності виконувати роботи по вирівнюванню, що передбачає змішувати розчин, наносити в кілька шарів, чекати, поки висохне і так далі. У підсумку після монтажу ми будемо мати гарні, рівні стіни, приклавши при цьому набагато менше зусиль і часу.
Встановлюючи обрешітку з металу, ми підвищуємо пожежостійкість будівлі.
Ще одна незаперечна перевага установки обрешітки – це те, що з її допомогою можна утеплити будинок, уклавши утеплювач в осередки обрешітки і закривши його сайдингом. Зараз утеплюють за так званою технологією вентилювати фасаду, коли і тепло зберігається, і відводиться від стін зайвий пар.
Є випадки, коли встановлювати обрешітку недоцільно. Наприклад, якщо площа обшивки сайдингом дуже мала, якщо стіна і так ідеально рівна, або якщо утеплення будівлі не планується. Коли обшивають ларьок або торговий павільйон, ясно, що обрешетка в такому випадку не потрібна. Але в більшості випадків вона все ж необхідна.

З якого матеріалу робити обрешітку

обрешетка под сайдинг
Як правило, використовують два типи обрешітки в залежності від матеріалу:

  • дерев’яна
  • металева

Каркас з дерева, звичайно, обійдеться дешевше – для кого-то це принципова перевага. Але потрібно врахувати, що термін служби каркаса з бруса значно менше металевого аналога, адже дерево схильне до гниття, в ньому заводяться комахи, грибки та пліснява. Так, є спеціальні просочення, подовженими термін служби такої обрешітки, але застосувати їх ми зможемо тільки одного разу, потім каркас буде закритий сайдингом, і перевірити, чи все з ним нормально, вже не буде можливості.
Металевий каркас під сайдинг вважається більш надійним, і ось чому:

  • він більш довговічний і міцний, ніж дерев’яний;
  • стійкий до дії вологи і корозії, так як всі деталі його оцинковані;
  • пожежобезпечний;

З недоліків можна назвати високу звукопровідність, але для її зменшення можна прокласти спеціальну шумоізоляційні стрічку в місцях кріплення.
Профіль для обрешітки ще називається П-профіль, через його П-подібної форми. Кріпиться він до бетонної або цегляної стіни на підвіси за допомогою дюбелів і саморізів,

Підготовчі роботи перед установкою обрешітки

Перш ніж почати монтаж каркаса, потрібно виконати наступні дії:

  • прибрати лиштви з віконних і дверних отворів; виступаючі підвіконня і відливи теж повинні бути видалені;
  • зняти зі стін декоративні елементи, водостоки, ліхтарі, освітлення. В цілому, всі виступаючі елементи.
  • якщо стіни під обрешітку виконані з дерева, потрібно перевірити їх на предмет гниття або інших пошкоджень і обробити антисептичним просоченням;
  • нанести розмітку.

Порядок установки обрешітки

подготовка стен к монтажу

  1. Кріплення маяків.
  2. Установка підвісів. Будуть вони встановлені по вертикальних лініях або горизонтальних – залежить від того, горизонтально або вертикально планується монтувати панелі сайдинга. На кожен профіль розраховуйте по 3-4 підвісу. Верхній і нижній підвіси повинні бути розташовані на відстані 20 см від країв.
  3. Відстань між профілями обрешітки рекомендується робити від 40 до 60 см. Більше робити недоцільно, так як конструкція вийде нетривка.
  4. У обрешітку укладається утеплювач – плити мінеральної вати або скловати, далі натягується паропроницаемая влагозащитная плівка-мембрана.
  5. На кути будівлі теж кріпиться профіль обрешітки. Принципово важливо, щоб він був ідеально вирівнюються.
  6. Обшиваються периметри вікон і дверей

Так як лати буде утримувати всю конструкцію, рекомендується використовувати профіль не тонше 0,45 міліметрів. Стандартна довжина профілю – 3-4 метра, якщо потрібно подовжувати – існують спеціальні з’єднувачі.
Можна сказати, що, закінчивши установку обрешітки і утеплювача, ви виконаєте левову частку обшивки вашого будинку. Не забувайте під час роботи використовувати захисний одяг, рукавички та окуляри з метою безпеки, а при утепленні за допомогою скловати – ще й захистити органи дихання.

Підібрати та придбати: