Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Оформлення покрівлі за допомогою софітів

Оформлення покрівлі за допомогою софітів

sofit galery 004

Наш будинок потребує ефективного захисту стін фасаду від дощових вод. Для цього на карнизах та фронтонах утворюють звіси. Підшивка звисів даху може виконуватися різними декоративними матеріалами, але найбільш популярними та раціональними є софіти для покрівлі, або як ще їх називають, – панелі стельового сайдингу. Так як карниз покрівлі є важливим елементом покрівельної конструкції, то і пристрій вентильованого карнизу необхідно виконувати з боку бічних звисів даху. Завдяки софітам Ваш будинок буде виглядати облагородженим та завершеним.

Давайте розглянемо, що ж таке софіт?

Софіти – це планки, що випускаються спеціально для підшивки звисів. Вони можуть бути зроблені з самих різних матеріалів. Зокрема, з таких як ПВХ, сталь, мідь, алюміній. Вони мають велику палітру кольорів та різну фактуру, крім цього софіти можуть бути підібрані до дизайну будь-якого будинку. Ще їх можна описати як панелі ПВХ, на поверхні яких є отвори для вентиляції. Вони використовуються для обшивки низу фронтонних звисів, що утворюються після завершення монтажу покрівлі.

Софиты

У конструкції даху будинку софіти виконують такі функції:

  1. Захищають стіни будинку від вологи. Карнизний звис даху захищає верхню частину зовнішніх стін від попадання атмосферної вологи та бруду, зберігаючи їх привабливий вигляд і цілісність.
  2. Запобігає стіку талої та дощової води на вимощення фундаменту. Пристрій карниза даху такий, що він виносить потоки води та брили снігу, які зісковзують зі скату, далі від фундаменту будинку, запобігаючи розмиттю та руйнуванню вимощення.
  3. Надає даху закінчений та акуратний вигляд. Покрівельні звіси, будучи продовженням ската, надають конструкції більш пропорційний вигляд, гармонійно завершуючи архітектурний задум будинку.
Софиты Кровельные свесы

Використання сучасних матеріалів для софітів дозволяє вирішити відразу кілька важливих завдань:

  1. Завершити декоративне оздоблення зовнішньої частини будівлі.
  2. Захистити покрівлю від поселення гризунів, птахів та інших дрібних тварин.
  3. Організувати ефективну вентиляцію підпокрівельного простору.

В даний час в заміських будинках переважають будівлі з верхніми поверхами мансардного типу або з класичним горищем. У випадку з холодним горищним приміщенням, утеплювач розміщується по міжповерхових перекриттів, а в утепленій мансарді – між кроквами. Житловий будинок має властивість «дихати», тобто вологий пар з приміщень прагне вгору і проходить через утеплювач стелі або покрівлі.
При відсутності вентиляції конденсат буде затримуватися в теплоізоляційному шарі, що вагомо погіршить характеристики утеплення. Крім зниження якості матеріалів, від надмірної вологості також страждають всі присутні елементи підсистеми. Дерев’яні балки, наприклад, починають поступово підгнивати, а металеві частини піддаються впливу корозії.
У ситуації, що склалася, відмінно допомагають софіти, які забезпечують достатній приплив повітря. Використовуючи перфоровані стельові панелі, можна створити тягу повітряного потоку, що надходить від найнижчої позначки карнизного звісу. Поступово нагріваючись, повітря буде підніматися нагору і вийде крізь вентиляційні щілини або ж через спеціальні аератори на схилах. Таким чином, монтаж софітів забезпечить безперервну циркуляцію повітря та ефективне вивітрювання вологи, що стане на заваді утворення цвілі або грибків. Як підсумок, всі будівельні матеріали залишаться сухими, а експлуатаційний період значно триватиме.
Софиты

З яких матеріалів бувають софіти для підшивки покрівлі?

Металеві софіти для підшивки покрівлі

Металеві вироби виконуються з формованої оцинкованої сталі, на яку наноситься захисне покриття – пурал, грунт або поліестер. Маючи невелику вагу, вони довговічні, легко монтуються та дорого коштують.
Металлические софиты

Мідні софіти для підшивки покрівлі

Найдорожчі, та самі довговічні – прослужать дуже довго. Під впливом зовнішнього середовища з часом покриваються патиною, яка додатково захищає метал.
Медные софиты

Алюмінієві софіти для підшивки покрівлі

Як переваги слід виділити їх негорючість, несприйнятливість до коливань температури і стійкість кольору захисного покриття. Алюмінієві панелі по вазі дуже легкі.
Софиты очень легкие

Перераховані типи панелей у різній мірі схильні до корозії та негативного впливу атмосферного повітря; металеві софіти бояться навіть невеликого пошкодження захисного покриття.

Софіти для підшивки покрівлі з ПВХ

Цей варіант є найоптимальнішим по співвідношенню практичності, ціни та якості. Софіти вінілові для підшивки покрівлі мають дуже малу вагу, технологічні, адже ПВХ набагато простіше в обробці і дозволяє легко створювати найскладніші форми і види з’єднань.
Пластикові панелі легко ріжуться, що помітно знижує трудовитрати і значно спрощує роботу, якщо ви виконуєте її самостійно, не маючи досвіду монтажу. Матеріал легко витримує температури від -50 до +50 ° С, не боїться іржі, грибка і цвілі, не горючий, довго зберігає свій первісний колір.
Якщо кольори софітів для підшивки покрівлі для виробів з алюмінію і оцинковки визначаються захисним покриттям, то софіти з ПВХ пофарбовані в масі. Зручність у тому, що виникли при транспортуванні, монтажі або експлуатації механічні пошкодження – потертості, подряпини – не братимуть помітні.
Софиты для подшивки кровли

Ви можете ознайомитися з продукцією компанії «Альта-Профіль Україна», представлені в її асортименті варіанти колірних рішень підійдуть під будь-який дизайн покрівлі.

Існує 2 основних способи підшивки звисів

  1. Підшивка звису прямо по кроквах. Це один з найпростіших способів. Головне – щоб площину у нижніх кінців крокви була загальна. Даний спосіб підходить, в першу чергу, для дахів з малим ухилом, що не більше 30 градусів, і виносом не більш 40-50 сантиметрів. Підшивають софіти по латах, зробленої з дощок або брусків і прикрученою до крокв. Підшивальні планки рекомендуємо розташовувати перпендикулярно стіні, по торця крокв, а можна набити і перпендикулярно площині крокви.
    Софиты Подшивка свеса
  2. Підшивка горизонтальна. Вона незамінна, коли у даху крутий скат. При цьому монтаж проходить швидко, а матеріал суттєво економиться. Для роботи потрібно зробити з брусів “коробку”, прикріпивши її до стіни і до крокв (зверху і знизу). Щоб вода, потрапивши на звис, могла легко стекти, брус, що знаходиться на кроквах, повинен бути на сантиметр нижче настінного бруса. Від кутів даху до кутів будинку прибивають дошки. Якщо звис більше 45 сантиметрів, то його необхідно додатково зміцнювати і тоді в середині знадобиться ще один поздовжній брус. Решта ж поздовжні бруси підсилюють брусками, набивши їх перпендикулярно стіні.
    Софиты Подшивка горизонтальная
    Софиты Подшивка горизонтальная

Підшивка даху софітів від “Альта-Профіль Україна” це швидко, просто і надійно.

У комплекті до софітів йдуть такі основні деталі:

  • Софітні панелі;
  • Лобові планки (інакше, фаски);
  • Профілі J-подібної форми, що мають пази;
  • Фінішні планки.
Софиты основные детали

Софітні панелі бувають потрійні, подвійні і одинарні, суцільні (для фронтонів) і перфоровані (для карнизів).
Компанія “Альта-Профіль Україна” пропонує Вам 2 види софітів:

  1. Софіт з перфорацією
    Довжина 3000 мм
    Ширина 230 мм
    Товщина 1,2 мм
  2. Софіт без перфорації
    Довжина 3000 мм
    Ширина 230 мм
    Товщина 1,2 мм
Софиты без перфорации

Підшивка покрівельних звисів виконує кілька функцій:

  1. Захист підпокрівельного простору. Підшивка є додатковим бар’єром, завдяки якій не проникають під дах протяги і волога.
  2. Захист покрівельного матеріалу від впливу вітру. Якщо звис не підшивати, тоді сильний порив вітру може підвести покрівельний матеріал зірвавши його з обрешітки.
  3. Декоративна. Підшивка формує не тільки красиву поверхню, з міркувань естетики, а й приховує конструкції, що знаходяться під покрівельними скатами (обрешітку, комунікації та ін.)

Софиты перфорированные

Софіти перфоровані від “Альта-Профіль Україна” представлені в універсальній палітрі – 8 кольорів. Зовні модулі схожі на планки, розділені на кілька рівних частин. На поверхні кожної з них є перфорація – дрібні отвори, а з боків розташовуються замки для кріплення. Саме завдяки їм в просторі під звисом здійснюється гарна циркуляція повітря. Без неї скупчення вологи призводить до утворення грибків і плісняви, а також гнильних процесів.

Монтаж

Розглянемо горизонтальний спосіб підшивки

Софиты горизонтальный способ подшивки

  1. Підготовка.
    На цьому етапі Вам потрібна буде рулетка. Перевіряємо, щоб все кроквяні ноги мали однакову довжину. Після цього кріпимо карнизну дошку, до якої згодом будуть кріпитися кронштейни водостічної системи.
  2. Розмітка.
    Заміряємо довжину схилу та відстань від стіни до вітрової дошки, після чого нарізаємо в необхідний розмір софіти та напрямні. При різанні необхідно врахувати, що між торцем софітних панелей і спрямовуючої планкою повинен залишатися зазор на температурні деформації панелі – зазвичай його роблять по 5 мм з кожного боку.
  3. Обрешітка.
    Спочатку на стіну будинку кріпиться в рівень зі звисом брусок 50х50 мм. Такий же брусок кріпиться з виворітного боку карнизної дошки. На цьому етапі важливо стежити за рівнем – бруски повинні розташовуватися в горизонті, в іншому випадку вся конструкція виявиться перекошена. Між двох брусків монтуються планки, до яких будуть підшиті софіти.
  4. Обшивка.
    Біля стіни і у карнизної дошки встановлюються два J-профілю. Далі підходить чергу заздалегідь нарізаних в розмір софітів для підшивки покрівлі: установка починається із закріпленою стартовою планки. Панелі кріпляться в замок і притягуються до каркаса саморізами з прес-шайбою.

Для того щоб змонтувати софіти, необхідно використовувати комплектуючі деталі. Для цього потрібно придбати профіль Н-подібної форми, профіль Г-подібної форми, Г-подібну фаску і фінішну планку.

Софиты финишную планку

Розрахунок софітів по площі карниза
Першим необхідним кроком – зробити ескіз вашого будинку з урахуванням покрівельного звису. Які бувають карнизи Ви побачите по малюнку нижче.

Софиты карнизы

Щоб розрахувати кількість софітів потрібно розбити всі ділянки карнизу на умовні прямокутники. Припустимо, у вас одна стіна довжиною 6 метрів, ширина карниза над нею 50 см, друга стіна 11 метрів, карниз такий же. А на протилежному боці, яка теж 6 метрів, є ще козирок 2,5 на 1,8 метра над дверима, його теж потрібно обшити. Протилежна стіна, де теж 11 метрів, ширина карниза 0,4 метра. Розраховуємо площу, яку потрібно зашити:

Площа стіни 1, S1 = (6 + 0,5) * 0,5 = 3,25м2
Площа стіни 2, S2 = (6-2,5) * 0,5 = 1,75 м2
Площа стіни 3, S3 = (11 + 0,5) * 0,5 = 5,75 м2
Площа стіни 4, S3 = (11 + 0,5) * 0,4 = 4,6 м2
Площа козирка над верандою Sk = 2,5 * 1,8 = 4.5 м2
Загальна площа S = 3,25 + 1,75 + 5,75 + 4,6 + 4,5 = 19,85 м2

Разом, за загальними підрахунками на 07.10.2021 у нас вийде сума 12 403 грн. Для цього нам знадобиться планка “j-trim” коричнева Т -15УN  3,66 м – 21 шт. і планка “софіт” коричнева T-19-У n – 31 шт. від компанії “Альта-Профіль Україна”.
Зверніть увагу, що до довжини стіни було ще додано 0,5 метра. Зовнішній периметр карниза більше периметра стін. Щоб розрахувати кількість софітів для підшивки покрівлі, ми додали до кожного карнизу по 0,5 метра, а другі 0,5 метра з іншого боку віддали під площа сусіднього прямокутника. Подивіться ескіз будинку для розрахунку софітів.

Софиты эскиз дома

Отриману площа потрібно розділити на площу однієї панелі софіта. Наприклад, одна панель у нас – 0,696 м2, отримуємо: 19,85 / 0,696 = 28,52 панелей. + 10% = 31 панель
ВАЖЛИВО! Ніколи не беріть кількість панелей точно впритул по площі, обов’язково потрібно взяти запас в 10 -15%. Завжди будуть обрізки, які вже нікуди не підходять. Будуть зіпсовані або зламані фрагменти. У нашому прикладі краще взяти 31 панель.

Софиты с перфорацией

Для підшивки карнизу житлового будинку рекомендуємо третину панелей брати з перфорацією, для вентиляції підпокрівельного схилу. А якщо кут ската пологий, тоді краще і все панелі брати перфорованими.

Зображення Назва Примітка
Панель без перфорации Панель без перфорацїї Базова панель, для цього необхідно розрахувати загальну площу, та розділити на площу однієї панелі софіта.
Панель с перфорацией Панель з перфорацією Рекомендуємо використовувати не менше 30% перфорованих панелей.
Универсальный монтажный профиль j-планка Універсальний монтажний профіль, його іноді називають стартовим. Розрахуйте кількість по периметру карниза.
Закрывает лобовую доску j-планка з фаскою Закриває лобову дошку, не дає ефекту «губи» через яку може затікати тала вода або дощ.
Соединительная планка h-профіль Сполучна планка, необхідна, коли потрібно повісити велику площу, а також на складних кутах.
Необходима когда карниз сложный, ступенчатый Зовнішній кут Необхідна коли карниз складний, ступінчастий.

Висновок

Ознайомившись з усіма варіантами софітів, Ви зможете підібрати собі найбільш оптимальний за ціною, якістю та практичністю.
Треба зауважити, що підшивка звисів даху софітів нетрудомісткий процес і в цьому випадку все можна виконати самостійно. Для цього потрібно нарізати планки згідно ширині схилу і закріпити їх перпендикулярно стінам на профілях з пазами – ось і вся хитрість монтажу. Найпопулярніший і найменш трудомісткий спосіб підшивки – горизонтальний. Головне робити все акуратно і точно – і ви легко зможете перетворити зовнішній вигляд покрівлі вашого будинку, надавши їй завершений сучасний вигляд.

картинка перехода