Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Облицювання фасаду будинку каменем аба фасадними панелями під камінь: порівняння

Облицювання фасаду будинку каменем аба фасадними панелями під камінь: порівняння

PQmUS0oQzts

При будівництві будинку або його поточному ремонті зазвичай велика увага приділяється зовнішній обробці. Це й не дивно, адже зустрічають, як то кажуть, по одежинці. Тому дбайливий господар обов’язково продумає це питання до дрібниць.
Сьогодні поговоримо про фасаді. Обробляють фасади різноманітними матеріалами, але найбільше розташування отримала обробка каменем. Не складно здогадатися, чому так сталося. Цей матеріал не тільки прекрасно виглядає і поєднується практично з будь-яким кольором, підібраним для аксесуарів, але ще і має ряд незаперечних переваг.
Основні переваги кам’яної оздоблення фасаду:

  1. Чи не схильна до впливу ультрафіолетового опромінення. А це означає, що з часом колір і зовнішній вигляд залишиться колишнім.
  2. Висока міцність. При механічному впливі не залишається слідів.
  3. Чи не піддається загоряння. Відкритий вогонь не може заподіяти шкоди.
  4. Стійка до перепадів температур. Не тріскається при зміні погоди.
  5. Стійка до дії агресивного середовища.
  6. Довговічна. Такого роду обробка буде радувати своїм первозданним виглядом протягом багатьох років.
  7. Високоекологічного. Чи не виділяє токсичних або отруйних частинок.

Всі ці якості в тій чи іншій мірі присутні в кожному виді оздоблювального каменю, але в якій кількості вже залежить від породи.

Породи каменів для обробки

Зовнішня обробка може проводитися, як натуральним, так і штучним каменем, а також його імітацією.
Натуральний камінь, застосовуваний для обробки фасаду:

  • Граніт. Це дуже міцний і дорогий вид оздоблювального каменю. Застосовується, в основному, для обробки офісів і адміністративних будівель. В якості оздоблювального матеріалу для житлових будівель застосовується рідко. Використовується в двох видах: відполірованому (більш дорогий варіант) і матовому (варіант економічніше попереднього).
  • Граніт

  • Вапняк. Дуже широко поширений оздоблювальний матеріал. Може застосовуватися не тільки для зовнішньої обробки, а й для внутрішніх робіт. Широка колірна гамма. Перевага найчастіше віддають світлим відтінкам.
  • Вапняк

  • Пісковик. Знаходиться в середній смузі між гранітом і вапняком по міцності. Практично вологонепроникний. Діапазон колірних рішень варіюється в світло-бежевих і коричневих тонах, наближених до натуральних відтінків, можливі вкраплення сірого, оранжевого, зеленого і червоного кольорів. Укладання рекомендується виконувати професіоналам, оскільки камінь має неправильну форму, що може створити додаткові складнощі монтажу.
  • Пісковик

  • Кварцит. Володіє найкращими показниками по частині міцності, зносостійкості і щільності. Навіть граніт поступається йому в даних характеристиках. Крім основних переваг додатково убезпечить будинок від зараження грибком і цвіллю. Виключне властивість, властиве тільки кварциту – радіаційний захист. У зв’язку з цим користується особливою популярністю в заражених районах країн колишнього СНД.
  • Кварцит

  • Сланець. Структура каменю шарувата. Можливо відшаровування в горизонтальній площині при впливі механічним способом. Порода полегшена, досить доступна за ціною. Гамма кольорів на будь-який смак від червоного до ніжно-блакитного.
  • Сланець

  • Бутовий камінь. Складається з декількох гірських порід, включає вапняк, піщаник, доломіт та інші. Вартість його мало не найнижча серед інших натуральних порід. Має складності укладання через неправильної форми, зате будови, оброблені з його допомогою, виглядають ефектно і унікально.
  • Бутовий камінь

На що варто звернути увагу при оздоблювальних роботах

На якому б вигляді оздоблювального каменю ви не зупинили свою увагу, не варто економити на монтажі. Найчастіше, саме від його якості залежить на скільки довго прослужить фасад і як добре він збереже свій первісний вигляд.
При некваліфікованому монтажі, в подальшому, ви можете зіткнутися з такими неприємностями, як грибок і пліснява, в разі якщо не дотримані рекомендовані зазори. А іноді, при відносно невеликому терміні експлуатації, можуть почати відпадати камені. І ті й інші неприємності змусять господарів задуматися про передчасне ремонті.
Крім того, зверніть увагу і на те, що для того щоб не бути обмеженими тільки полегшеними породами, якщо це можливо – прийміть рішення про обробку фасаду на ранніх етапах, ще при закладці фундаменту. Це дозволити розширити вибір оздоблювальних матеріалів і створить впевненість в тому, що все досить надійно.
При виборі обробки натуральним каменем, візьміть до уваги і те, що не в будь-якому будинку застосування даного оздоблювального матеріалу є. Наприклад, фахівці не рекомендують облицьовувати таким способом будинку щитові, побудовані з піноблоку або газобетону, а крім того при швидкомонтованих конструкціях. У список також потрапляють і деякі дерев’яні будівлі. Виходом з даної ситуації може стати вибір ненатуральних матеріалів, таких як цокольний сайдинг під камінь, типу фасадних панелей, можна застосовувати штучні камені.

Різниця між штучним камнем і цокольним сайдингом під камінь

Чим же штучний камінь так вже відрізняється від свого натурального побратима. Необхідно зауважити, що складові у них практично однакові. Адже штучний камінь складається з крихти натурального каменю плюс речовина для зчеплення цих частинок. Воно зроблене на основі синтетичних добавок, крім того, іноді для підвищення якісних характеристик в складі можна зустріти різного роду домішки. За структурою і форма штучний камінь не поступається натуральному, тільки порода може бути більш полегшеною. У зв’язку з цим при монтажі немає особливої різниці.
Крім штучного і натурального каміння для оздоблення фасаду можуть застосовувати і фасадні панелі. Вони являють собою оздоблювальний матеріал полімерного типу. За своїми ваговими характеристиками значно виграють в порівнянні з попередніми матеріалами, тому не мають обмежень при монтажі і не вимагають додаткового посилення фасаду або спеціальної підготовки. Придатні для будь-якого типу будівлі.
Порівняльні характеристики для натурального і штучного каменю дозволять більш усвідомлено зробити свій вибір.

  • Міцність. Тут лідируючі позиції належать натуральному каменю, без всяких сумнівів. Варто відзначити, що, незважаючи на те, що панелі під натуральний камінь складаються з полівінілхлориду, для дотримання високих характеристик міцності були додані додаткові ребра жорсткості. Таким чином, необхідний рівень міцності все ж забезпечений і в тому і в іншому випадку.
  • Морозостійкість. Для північних широт з досить холодними зимами цей показник є, мало не найважливішим. Поспішаємо вас порадувати, що і той і інший матеріал стійкий до впливу дуже низьких температур. При обробці натуральним каменем підвести може тільки неякісний розчин або неправильний монтаж. А при використанні панелей відсутність температурної деформації забезпечується тими ж ребрами жорсткості і збільшенням товщини. Так що, в будь-якому випадку від перепадів температури в зимовий період володар і тієї й іншої облицювання буде надійно захищений.
  • Вологостійкість. Для жителів регіонів з підвищеною вологістю цей фактор дуже важливий. Панелі з полівінілхлориду стійкі і добре себе проявляють в середовищі з підвищеною вологістю. Про них не варто турбуватися. Однак, при виборі оздоблювального матеріалу з натурального каменю, прийміть до уваги, що існують гірські породи, що відрізняються своєю високою гігроскопічністю, можливо їх не варто застосовувати для особливо вологих місць. Виключіть з вибору сланцеві і вапнякові породи.
  • Стійкість до агресивного середовища. І штучні і натуральні матеріали досить стійкі до впливу агресивними подразниками, такими як кислоти, луги та їх солі.
  • Питома вага. Чи не мале значення при виборі має даний показник. Ми вже говорили раніше, що якщо, все таки, вибір припав на натуральний камінь, то передбачити його установку слід ще при підготовці фундаменту, оскільки це матеріал досить важкий і не для всіх типів будівель може бути застосований. Що стосується панелей, то вони є універсальними в цьому сенсі. Вага одного метра панелі не перевищує двох кілограмів, що дозволяє застосовувати даний матеріал, не залежно від міцності фундаменту і матеріалів будови.
  • Монтаж. При монтажі натурального каменю без участі професійних будівельників навряд чи вдасться обійтися. А у випадку з обробкою фасадними панелями все набагато простіше. Установка не вимагає робітників високої кваліфікації, монтаж здатний здійснити навіть новачок.
  • Процес експлуатації.При використанні фасадних панелей ніяких додаткових прийомів в процесі експлуатації не потрібно, крім хіба що миття. Натуральний камінь так само не вимагає особливого догляду, але якщо вибір припав на камінь з високою гігроскопічністю – його слід додатково обробляти гідрофобною просоченням. Якщо цього не робити – висока ймовірність попадання води в пори, в результаті чого будуть значно знижені експлуатаційні характеристики і постраждає зовнішній вигляд фасаду. Згодом на ньому може утворитися мох.
  • Кольорові зміни.У фасадних панелей період вицвітання дуже тривалий, практично непомітний недосвідченому оку. Що стосується натурального каменю – в залежності від породи можуть бути помітні впливу природних явищ, в тому числі і поява моху.

Дизайн панелей під штучний камінь

Розвиток сучасних технологій дозволяє створювати найнеймовірніші образи, чого вже говорити про натуральні гами, вони завжди в моді.
Саме з цієї причини оздоблення фасаду під натуральний камінь є найпопулярнішою. Особливості та, як вони досягаються, розглянемо нижче:

  • Форма каменю в природі нерівномірна, є кути і виступи
  • Текстура і забарвлення теж не однакові по всій площі. Щоб досягти такого ефекту з штучними матеріалами застосовується технологія багатошарового фарбування. На кінцевому етапі самий верхній шар розпилюють пульверизатором.
  • Щоб створити, максимально наближений до натурального, образ кладки каменю, підбирають панелі різного розміру. Це необхідно, щоб уникнути музичного ефекту.
    Технології досягли такого рівня, що при найближчому розгляді дуже непросто помітити різницю між обробкою натуральним каменем або пластиковими панелями з імітацією.

Послідовність і способи укладання натурального каменю.

Ряд підготовчих робіт, обов’язкових для якісного монтажу натурального каменю:

  1. Дочекатися поки стіни пройдуть попередню усадку.
  2. Вирівняти стіну, щоб можливий перепад не перевищував два сантиметри на квадратний метр.
  3. Висушити поверхню перед укладанням.
  4. Якщо раніше була стара обробка – її необхідно якісно видалити.
  5. Монтаж здійснювати тільки при плюсовій температурі.

Способи укладання натурального каменю:

  1. Із застосуванням різних клейових, містичних і спеціально підібраних розчинів, так званий «мокрий»
  2. Без застосування клею, але за участю кріпильних елементів.
    У вигляді доповнення і для власної зручності не виключається поєднання двох цих методів. Зазвичай, монтаж безпосередньо залежить від породи каменю.

Мокрий або клейовий спосіб монтажу поетапно

  • 1 етап. Починати роботу необхідно з проведення підготовчих робіт зі стіною. Залежно від матеріалу стіни може знадобитися монтаж фасадної сітки. Після цього стіну необхідно гарненько просушити. Бажано підготувати малюнок укладання на горизонтальній поверхні, а також весь необхідний інструмент, щоб уникнути неприємних сюрпризів.
  • 2 етап. Грамотне приготування складу, який планується застосовувати в якості клею. Щоб не потрапити в халепу клейову основу краще підібрати з урахуванням особливостей обраного каменю ще в магазині. Пам’ятайте, що термін вироблення такого матеріалу досить обмежений, на початкових етапах не варто замішувати великі порції, щоб не довелося викидати вже засохлий матеріал.
  • 3 етап. Безпосередньо укладання. Починати слід з визначення стартового ряду. Його розташування потрібно визначити акуратно із застосуванням рівня у всіх площинах. Після цього можна переходити до укладання кутових каменів. Строго між ними слід натягнути нитку. З цієї нитки і починається монтаж. Після укладання достатньої кількості рядів продовжують кладку за спрощеною схемою, орієнтуючись тільки на розташування рівня. Клеєм необхідно намазати кожен камінь, а в місцях стикування зі стіною ще і її. Не забувайте час від часу перевіряти рівень нахилу оздоблювальних елементів за допомогою схилу.
  • 4 етап. Затирання швів і додаткова обробка каменю. При попаданні розчину на лицьову частину укладального каменю необхідно в першу чергу витерти її. Згодом, після застигання здійснити це буде не просто. Дочекайтеся повного затвердіння розчину і переходите до затірки швів. При можливості обробіть камінь за допомогою гідрофобізатора. Це допоможе надалі уникнути появи моху і грибків. Якщо хочете, щоб поверхня блищала – розкрийте її лаком.
  • Пам’ятайте, рекомендації щодо дотримання температурного режиму дані недаремно. Намагайтеся займатися облицюванням тільки при плюсовій температурі не менше +5 і не більше +25 градусів. При низьких температурах можливе замерзання клейової суміші, що після розморожування може привести до відклеювання каменю. А при високій температурі не забезпечується необхідний грунт для хорошого зчеплення.
    При монтажі штучного каменю дотримуйтеся тих же рекомендацій, що і для натурального.
    Зовсім інша справа при облицюванні будинку монтажними панелями.

Облицювання будівлі фасадними панелями.

Відмінності при монтажі каменю натурального або штучного і панелей дуже значні. Облицювання планками не вимагає певного температурного режиму, спеціальної підготовки стін, або високої кваліфікації майстра. Зробити це досить просто, скориставшись інструкцією, наведеною нижче:

  1. Встановіть обрешітку. Рекомендуємо для цього застосувати спеціально розроблену виробником для таких цілей конструкцію з пластика. Вона забезпечує необхідне температурне розширення, що не помітне неозброєним оком. Слід врахувати і той момент, що якщо технологія монтажу обрешітки була дотримана – можуть бути зміщення і навіть її деформація під впливом температур.
    Наприклад, компанія «Альта-профіль» Україна застосовує в залежності від виду фасадних панелей один з двох профілів – широкий – тип А чи тип В.
  2. Змонтуйте стартову планку. Необхідно чітко дотримуватися рівень при виконанні даної операції.
  3. Встановіть зовнішні кути. Їх монтують на стику двох стін. Прикріпити їх слід до обрешітки, для цього використовують саморізи.
  4. Вмонтовуйте фасадні панелі. Починати роботу слід знизу догори і зліва направо. Кріпити планки необхідно до обрешітки саморізами, чітко перпендикулярно основи, для цього існують спеціальні пази. Не варто загвинчувати саморізи до самого кінця, залиште можливість невеликого руху при розширенні – стисканні.

Для додання фасаду більш натуралістичного вигляду можна зміщувати панелі на 1/3 один щодо одного. Крім того, цей прийом забезпечить надійну фіксацію планок.
Монтаж пластикових панелей не дуже складний, але якщо у вас немає часу або бажання виконувати його самостійно – зверніться за допомогою до професіоналів. Компанія виробник з радістю надасть для таких робіт своїх співробітників, з підтвердженим рівнем кваліфікації.

Панелі для обробки фасаду від «Альта-профіль» Україна.

Компанія «Альта-профіль» Україна є лідером ринку в області оздоблювальних матеріалів. До придбання, у цього виробника, є вісім найбільш затребуваних колекцій панелей для фасаду, які дуже схожі на натуральний камінь. А це не менш сорока дев’яти варіантів для обробки вашого будинку. Навіть найдосвідченіший споживач з радістю знайде серед них варіант для себе. Скористайтеся каталогом на сайті компанії.

Висновки…

Оздоблення фасаду натуральним каменем не залишає байдужих. Але в сучасному світі з кожним днем з’являються не менш якісні штучні матеріали, що відповідають всім вимогам міжнародного рівня. Якщо камінь вам не по кишені, або його установка неможлива через полегшеного фундаменту або з якої-небудь іншої – зупиніть свій вибір на фасадних панелях. Безумовні переваги у вигляді вартості, легкості монтажу, прекрасного зовнішнього вигляду і невеликого питомої ваги матеріалу обов’язково викличуть жвавий інтерес і бажання здійснити покупку. Про свій вибір вам не доведеться шкодувати і з роками оздоблення фасаду буде тільки радувати і надихати, при цьому не додаючи зайвих клопотів. Вибір за вами!

Підібрати та придбати: