Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > ПВХ – кращий матеріал для водостоку

ПВХ – кращий матеріал для водостоку

Желоб водостока

Найбільш універсальний матеріал для облаштування водостоку, безсумнівно, полівінілхлорид. Його універсальність полягає в тому, що не важливо якої конфігурації у вас покрівля або наскільки вона складна. До того ж, цей матеріал не особливо дорогий, що є незаперечною перевагою.
Водостоки з полівінілхлориду найбільш поширені на території нашої країни і по всьому світу. Це викликано їх стійкістю до незадовільних погодних умов. Вони добре пристосовані до високої вологості, не піддаються корозії, не вигоряють на сонці і не провалюються під великими сніговими завалами. Ще одним вагомим перевагою таких відостоків є простота монтажу і відносно не складна транспортування. Крім того, завдяки своїй пластичності і гнучкості, такі конструкції здатні витримувати колосальні навантаження і практично не піддаватися механічних пошкоджень. Такі водостоки відрізняються якістю пластика, не пропускають ультрафіолетові промені і не руйнуються при їх впливі, крім того, зовнішній вигляд зберігається на довгі роки, оскільки матеріал практично не вигоряє. Термін експлуатації таких пластикових водостоків може досягати п’ятдесяти років.
Як і всі матеріали володіє не тільки перевагами, але і недоліками. Серед яких основним є лінійне розширення при зміні температурних умов. Це і є основна причина, по якій більшість професіоналів схиляються до думки, що не варто використовувати такого роду водостоки, якщо у вашому регіоні особливо відчутні коливання температур. Але лінійне розширення можна компенсувати за допомогою декількох хитрощів: з’єднувальні елементи повідомляють за допомогою склеювання або з’єднання ущільнювачами з гуми при збиранні труб слід після кожного складника відкладати певні відстані, що закриваються муфтами специфічного призначення при установці жолобів застосувати компенсатори
мінімалізувати лінійне розширення за допомогою воронок.

Складові водостічної системи

Складові водостічної системи

Основні складові водостоку розглянемо детальніше.
Жолоб (ринва) – що становить сегмент системи. Може бути різноманітного перетину: трапецієподібного, напівкруглого або навіть квадратного. Встановлюють цей елемент по покрівельного периметру. Він служить для стоку води з поверхні даху. За конструкцією вода переміщається крізь водоприймач (воронку) з жолоба прямо в трубу водостічної системи. Слід не забути встановити заглушку в кінці цього жолоба. З’єднання системних елементів виробляють за допомогою перехідників і муфт. Якщо необхідно зігнути жолоб – застосовують внутрішні або зовнішні кути. Вони бувають досить різноманітні. Найбільш популярні: на 90, 120 або 135 градусів. Якщо необхідно приєднати до труби воронку і обійти нерівність фасаду – застосовують коліна. Якщо потрібно розвести воду на кілька потоків – стануть в нагоді трійники. На кінці кожної з труб обов’язково прикріплюють слив.
Застосовуючи кронштейн або гачки легко прикріпити ринву безпосередньо до самого краю покрівлі. А трубу до стіни приєднують хомутами. Кожен поважаючий себе виробник турбується про свого покупця і тому – по максимуму намагаються вдосконалити свої кріпильні складові і створити найбільш підходящий для будь-якого фасаду або будови набір комплектуючих.
Для забезпечення приєднання каналізації зливової і системи водостоку використовуються зливоприймачі. Для захисту труби водостоку від сміття і моху використовують сітки, кошики для воронки. Ще одним аксесуаром є капельники, що встановлюються на дошці даху Їх призначення – полегшити протікання води в жолоб і не дозволяти зайвої вологи збиратися під покрівлею.

Підбір водостічної системи з розумом

Підбір водостічної системи з розумом

Щоб підібрати водостік і не прогадати, обов’язково слід добре підготуватися і визначити загальну ділянку дахового ската для кожного елемента, а також для одиночної воронки системи водостоку площу водовідведення.
Розрахувати площу даху можна застосувавши її проекцію. Основним впливає чинником на цей показник є форма даху. Щоб точно підрахувати площу, необхідну для водостоку, слід знати загальну площу водовідведення одного стояка, знайти цей параметр вам із задоволенням допоможе виробник системи водостоку. Коли у нас будуть обидва цих показника ми просто розділимо площа одиничного дахового ската на площу, яку здатна відвести одна воронка. Таким нехитрим способом ми визначимо кількість стояків. Ці обчислення потрібно провести повторно для кожної з ділянок покрівлі. Таким чином ми зможемо розрахувати необхідну кількість стояків для будови в цілому.
Після обчислень перед вами постане вибір матеріалу для водостічної системи . Вони досить різноманітні:

  • сталь оцинкована
  • полімерно-покрита сталь оцинкована
  • мідні
  • титаново-сталеві сплави
  • ПВХ

Водостоки з металу найбільш економічні, але при цьому з часом повністю піддаються корозії. Покриття цинком також піддається впливу часу і втрачає свій первісний вигляд після окислення. Загальна проблема водостічних систем з металів – схильність до механічних пошкоджень. Водостоки з міді більш довговічні, але дуже дорого коштують.
Водостічні системи з полівінілхлориду представлені в різних цінових сегментах, а до того ж різноманіття кольорів вражає.
Крім того, якість водостічної системи характеризується способом скріплення складових деталей. Вони бувають як клейовими, так і без застосування клею. Якщо використовувалося з’єднання із застосуванням спеціального клею для полівінілхлориду – герметичність забезпечена, але якщо раптом трапилася протечка при ремонті, необхідно буде видаляти ту частину труби, яка була склеєна. При використанні бесклеевого з’єднання герметичність забезпечується каучуковими або гумовими ущільнювачами, але тільки в тому випадку якщо монтаж був здійснений правильно. Найпоширенішими помилками монтажу буває неправильне з’єднання жолобів або ж у разі, коли клеєм або силіконом змащуються гумки ущільнювачів. Вони можуть зруйнувати саму гуму з часом.
Якщо ви зупинили свій рішення на водостоку, в якому застосовуються гумові ущільнювачі – зосередьте свою увагу на їх ширині і пористості. Саме неякісні ущільнювачі можуть спровокувати протікання в системі. Добре зарекомендували себе закритопорістой ЕРБМ-каучукові ущільнювачі. Вони забезпечують необхідний опір тимчасових змін, незалежні від впливу озону, мають досить низьким ступенем затвердіння, коли температури стає низькою, крім усього володіють одними з кращих матеріалів ущільнювачів якостей.

Правильний монтаж системи водостоку

Правильний монтаж системи водостоку

Розглянемо рекомендації професіоналів, які застосовуються для якісного монтажу водостоку.

  1. У першу чергу, до моменту укладання даху, необхідно до обрешітки або крокв прикріпити кронштейни. У них потім помістять самі жолоби, зазвичай дотримуються кроку 70 см, якщо використовується сталь, 50см – при пластиковому матеріалі і 30 см – при використанні кольорових металів.
  2. При укладанні жолобів необхідно дотримуватися ухилу в бік воронки для стікання води по трубі. Якщо елемент занадто великої довжини – його роблять двосхилим, починаючи від центру до кожної сторони.
  3. Труби водостоку рекомендують встановлювати в проміжку між декоративною обробкою і демонтажем будівельних лісів. Двома тримачами прикріплюють коліно (кожен елемент) до стіни. Якщо труба із пластику, Варто жорстко зафіксувати тільки верхню точку, а в місцях інших кріплень зробити зв’язки гнучкими.
  4. Щоб запобігти забивання водостоку льодом або сніговими грудками рекомендується безпосередньо на скат покрівлі змонтувати снігозатримувальні елементи. Крім того, вони зможуть забезпечити стікання снігу у вигляді лавин і підняти рівень безпеки будинку.
  5. Якщо конструкція водостічної системи досить складна, рекомендується звернутися до бригади сервісників наданої або виробником, або продавцем.

ПВХ водостічні системи – лідер в продажах

ПВХ водостічні системи - лідер в продажах

Водостічна система вибирається на довгі роки, тому й не дивно, що в останні роки системи з полівінілхлориду придбали таку популярність. Вони мають значні переваги, а саме:

  • корозійно-стійкий матеріал
  • приваблива ціна, в порівнянні з іншими матеріалами
  • форма має властивість відновлюватися після значних навантажень, оскільки наділена молекулярною пам’яттю
  • нескладна конструкція
  • простий монтаж за інструкцією
  • ізолює шуми

Послухаємо експерта

Послухаємо експерта

При виборі труб і жолобів нерідко виникає питання на якій довжині зупинитися, адже їх досить багато, а людині недосвідченому буває складно розібратися з усім з самого початку.
Отже, якщо у вас маленький будинок, альтанка або козирок – рекомендую купувати жолоби діаметром від 7 см до 11,5 см, а труби – від 5 до 7,5 см. Якщо плануєте забезпечити водостоком будинок або котедж середнього розміру – скористайтеся жолобами від 12 , 5 до 13 см, а трубами – від 7,5 см до 10 см. Якщо площа даху значна – застосовують жолоби від 14 до 20 см, тоді як діаметр труб варіюється в діапазоні 9 – 16 см.
Елементи, які можуть знадобитися:

  • водостічна труба
  • воронка водостічна
  • желобовий кронштейн
  • желобовая заглушка, зовнішнім кутом 90 градусів
  • двумуфтовий відведення водостоку
  • трубний кронштейн
  • желобовая муфта

Щоб уникнути більшості проблем, з якими стикаються початківці проектувальники систем водовідведення – підбирайте розміри і кількість елементів відповідно. Якщо, наприклад, для даху з великою площею застосувати систему водостоку не за розміром – вона не буде нормально функціонувати. Також, кількість кріплень для жолоба повинно бути не менше рекомендованого виробником, інакше можливі поломки і тріщини в місцях скупчення великих снігових мас.
Спробуйте розрахувати навантаження, з яким доведеться зіштовхнутися вашій водостічній системі. Для цього візьміться за визначення площі даху, з якої будете відводити воду і опади. Розрахувати її не складно, є спеціальна формула.
Ось так коротко, ми з вами познайомилися з основними моментами при виборі і проектуванні водостоків з ПВХ.

Підібрати та придбати:

Summary
ПВХ – лучший материал для водостока
Article Name
ПВХ – лучший материал для водостока
Description
Какой материал лучше для водостока? Особенности ПВХ водосточной системы, ее преимущества над металлической.
Author
Publisher Name
Alta-Profil Ukraine
Publisher Logo