Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Штукатурний або вентильований фасад?

Штукатурний або вентильований фасад?

вентфасад vs штукатурка

Коли черга доходить до зовнішньої обробки будинку, дуже важливо визначитися який фасад для облицювання Вашого будинку стане оптимальним рішенням: «мокрий» або вентильований?
 
Ми постараємося максимально докладно розповісти про сильні та слабкі сторони кожного з фасадів і надати Вам вибір на користь того чи іншого варіанту.

Фасадна штукатурка («мокрий» фасад)

Цей матеріал використовується в будівництві вже давно. Знайшов він таку популярність завдяки тому, що в той час на ринку не існувало альтернативного варіанту. На сьогоднішній момент фасадна штукатурка дозволяє імітувати вигляд і структуру будь-якого матеріалу. Крім цього на ринку існують і готові суміші, які набагато спрощують підготовку до штукатурних робіт. Штукатурку можна фарбувати в будь-який колір, на вимогу замовника. Однак істотним мінусом цього матеріалу є його залежність від погодних умов при нанесенні. При температурі від -10 ° C і нижче, а також від + 30 ° C і вище, фасадну штукатурку наносити заборонено, на відміну від сайдінга, де немає сезонності в робочих процесах.
 
У якості шару теплоїзоляції, як правило, застосовують::

• Пінопласт
• Екструдований пінополістирол
• Базальтову вату.

Позитивні сторони даного методу:

• Один з найдешевших способів утеплення
• Для фінішної обробки фасаду – будь-який декор, згідно перевагам замовника
• Невелика вага
• Легкий монтаж

Недоліки цього методу:

• Недовговічний. В середньому, через 3-5 років необхідний ремонт;
• Роботи можна виконувати тільки при плюсовій температурі повітря;
• Певні рекомендації щодо вологості навколишнього повітря;
• Наявність рівних стін;
• При пошкодженнях – висока ціна реставрації «пирога»;
• Для власників приватних будинків – гризуни псують матеріал;
• Недотримання рекомендацією щодо виконання робіт знижує якість їх виконання;
• При дотриманні всіх вимог технології «пирога» вартість зростає;
• Високі вимоги до професіоналізму монтажної бригади;
• Вартість робіт вище, ніж при монтажі вентфасаду.

Мокрый фасад
За зовнішнім виглядом штукатурки, використовувані при фінішній обробці «мокрого» фасаду, можна розділити на 3 групи:
 
1. Гладкі – тонується в масі або фарбуються після нанесення і шліфування.
2. Текстуровані – штукатурні суміші з видимими мінеральними гранулами.
3. Фактурні – рельєф формується за рахунок особливого укладання пластичної маси. Бувають одношаровими і багатошаровими, одноколірними і тонованими.

Матеріали для «мокрого» фасаду:

Цементний склад – використовують для обробки великих поверхонь. Фасад оздоблений цементним штукатурних складом, потрібно обов’язково фарбувати фарбою для зовнішніх робіт.
Силікатні склади (мінеральні штукатурки) – в основі складу рідке скло. В якості добавки використовують кварцовий пісок і мінеральну крихту, що визначає міцність і фактуру обробленого фасаду.
Акрилові та силіконові штукатурки – використовують при оздобленні фасадів малоповерхових будівель

Технологія зовнішньої обробки «мокрого» фасаду

1. Підготовча обробка фасаду.
Ремонт дефектів поверхні, нанесення грунтовки і установка цокольного профілю. Цокольний профіль служить опорою для теплоізоляційного шару.
2. Утеплення підготовленої поверхні.
На стіни наноситься клей на цементній основі, на який наносять теплоізоляційні панелі. У якості панелей використовують пінопласт, пінополістирол, базальтову вату.
3. Виконується механічна фіксація утеплювача.
В якості фіксатора використовують тарілчасті дюбеля.

Навісний вентильований фасад

Навісний вентильований фасад для будинку є унікальною конструкцією облицювання фасаду будівлі, яка складається з декількох основних елементів, серед яких найбільше значення має підсистема або каркас. Каркас може бути виготовлений з оцинкованої сталі, дерева та інших матеріалів.
 
Каркас включає в себе не тільки металеві елементи, але і всілякі кріплення у вигляді дюбелів, анкерів, метизів і т.д. За допомогою кріпильних елементів, поверх каркаса, встановлюється зовнішній шар облицювання, а саме: металевий сайдинг, сайдинг з ПВХ (полівінілхлориду) або поліпропілену, дерево, керамограніт, фіброцемент та інше.
 
Основними характеристиками і перевагами даного методу є:

• Унікальний дизайн
• Гарна звукоізоляція
• Забезпечення надійного захисту стін приватного будинку від вологи
• Проведення монтажних робіт в будь-який час року
• Низьке навантаження на несучі конструкції фасаду
• Ефективна теплоізоляція
• Вивітрювання вологи з утеплювача, коли при цьому зберігаються властивості самого утеплювача

Головною особливістю вентильованого фасаду є наявність повітряного зазору, що забезпечує збереження природної вентиляції стінового огородження.
 
Складові частини сендвіча фасаду складаються з:

  • Декоративно-захисного матеріалу, який дає можливість великого вибору колірної гами і кріпиться за допомогою металевих саморізів до обрешітки (облицювання);
  • Каркаса з кріпленнями;
  • Шару ізоляційного матеріалу;
  • Зазору вентиляції.

Види облицювання:

• ПВХ (полівінілхлорид); Поліпропілен
• Метал
• Дерево
• Алюмінієві панелі
• Керамо-піщані панелі
• Фіброцемент

Технологія установки вентильованого фасаду

1. Встановлюється каркас, який кріпиться за допомогою кронштейнів на стіни;
2. В осередку каркаса закладається теплоізоляція. При використанні матеріалів на мінеральній основі отримуємо гарну паропроникність та низьку горючість.
3. Після цього, поверх теплоізоляції, укладається вітрозахисна мембрана (для захисту від продування). Така мембрана має однобічну паропроникність: вона випускає вологу назовні, але не пускає її всередину теплоізоляційного шару.
4. На фінішному етапі, монтуються вертикальні та горизонтальні профілю, на які кріпиться декоративне оздоблення.
 
Однією з важливих складових частин будь-якого вентильованого фасаду є шар теплоізоляції. Він забезпечує комфортні температурні умови у внутрішніх приміщеннях будинку та дозволяє зекономити витрати енергоресурсів, необхідних при його стандартній експлуатації. В якості шару теплоізоляції рекомендують застосовувати тільки негорючі матеріали.
 
Найбільш ефективний утеплювач для вентфасаду:

• Базальтова вата
• Скловата

Вони виготовлені з екологічно чистих природних матеріалів із застосуванням термічної обробки і повністю відповідають технічним вимогам. Пінопласт при установці вентфасадів не рекомендують використовувати. Він горить з виділенням токсичних газів і не дає можливості вивітрюванню конденсату.
 
Вентильовані фасади найбільш затребувані і функціональні з технічної точки зору. Панельні та навісні вентильовані фасади, вважаються самими безпечними, за умови дотримання технології і вимогам до матеріалів.
Вентфасад

Плюси вентильованого фасаду


• Установка навісної вентильованої конструкції дозволяє приховати всі дефекти основного фасаду;
• Багатошарова структура забезпечує ефективну теплоізоляцію, гідроізоляцію та захист від продування;
• Використання міцних матеріалів для обробки підвищує стійкість фасаду до зовнішніх чинників та продовжує термін його служби;

Сайдинг або штукатурка, що дешевше?

Працювати з сайдингом набагато простіше і зручніше, ніж з фасадною штукатуркою. Якщо Ви вирішили зробити фасад із застосуванням декількох варіантів сайдинга, рекомендуємо закупити матеріали однієї компанії виробника «Альта-Профіль Україна». При порівнянні цін, штукатурка на пінопласті/пінополістиролі обійдеться Вам дешевше ніж сайдинг, але такі характеристики як довговічність, стійкість кольору, теплоізоляційні властивості – у сайдинга будуть вище та надійніше.

Порівняльна таблиця характеристик навісного вентильованого фасаду та декоративної штукатурки (теплоізоляційний матеріал – пінопласт)

Характеристики Навісний вентильований фасад Мокрий фасад
Термін експлуатації До 50 років без ремонту До 20 років, потребує періодичного ремонту
Зручність монтажу Легкий та швидкий монтаж в будь-який час року. Всі елементи виготовлені в заводських умовах з високою точністю. Потрібен кваліфікований монтаж, що виключає утворення містків холоду. Потрібна підготовка фасаду. Монтаж тільки при позитивних температурах.
Теплоізоляційні властивості Гарні Гарні
Звукоізоляційні властивості Відмінна акустична ізоляція Задовільна акустична ізоляція
Пожежобезпечність Утеплювачі відносяться до класу негорючих матеріалів. Панелі не підтримують горіння. Пінопластові плити схильні до горіння при дії відкритого полум’я. Продукти горіння високотоксичні. Штукатурка виконує роль захисного екрана від полум’я (якщо вона не порушена).
Гігієнічність Матеріали протягом всього терміну експлуатації повністю відповідають гігієнічним вимогам. У процесі тривалого терміну експлуатації можливе утворення токсичних продуктів розпаду пінопласту.
Паропроникність Висока, пар видаляється, будинок “дихає” Низька, середа зволожується, що знижує характеристики теплоізоляції.
Міцність Висока ударна міцність у всьому діапазоні експлуатаційних температур від -50 до + 60С навколишнього повітря Крихкість та ймовірність мимовільного руйнування при температурі +80 (що можливо під штукатуркою) та вище. Руйнується під впливом органічних розчинників.
Збереження кольору Висока стійкість кольору сайдинга Зміна (вигоряння) кольору штукатурки
Біостійкість Матеріал не схильний до дії мікрофлори Можлива поява грибка, шкода від гризунів
Простота експлуатації Не вимагає спеціального догляду та ремонту протягом 25 років Вимагає періодичного ремонту та заміни кожні 5-10 років

Вентильований фасад відрізняється від мокрого тим, що між утеплювачем та панелями обробки залишається 2-3 см повітряного зазору. Така особливість навісної системи дозволяє ефективно відводити вологу і конденсат за рахунок висхідних конвекційних потоків, що виникають за облицюванням. З цього випливає, що вся технологія вентфасада полягає в тому, щоб волога віддалялася з утеплювача природним шляхом.

Приклади розрахунку вентфасада (сайдинг) та «мокрого» фасаду (штукатурка)

У вартість «мокрого» оздоблення входить клейова суміш, утеплювач та фасадна штукатурка. Вартість вентфасада включає в себе утеплювач, навісну систему і облицювання. При цьому облицювання та система кріплень – найбільш дорогі елементи.

Сайдинг Ціна грн/м.кв., без роботи Штукатурка готова Ціна грн/м.кв., без роботи
Альта-Сайдинг + внутр. Пирог+пінопласт 449 Штукатурка з пінопластом 320,7
 Альта-Сайдинг + внутр. Пирог+скловата 604 Штукатурка з базальтом 585,7
Альта-Сайдинг + внутр. Пирог+базальт 654 Штукатурка з мінватою 475,7
    Штукатурка суха Ціна грн/м.кв., без роботи
Фасадні Панелі + внутр. Пирог+пінопласт 1045 Штукатурка з пінопластом 261,7
Фасадные Панели + внутр. Пирог+скловата 1200 Штукатурка з базальтом 526,7
Фасадные Панели + внутр. Пирог+базальт 1250 Штукатурка з мінватою 416,7
    Штукатурка «під покраску» Ціна грн/м.кв., без роботи
BlockHouse дуб + внутр. Пирог+пенопласт 575 Штукатурка з пінопластом 221.9
BlockHouse дуб + внутр. Пирог+скловата 730 Штукатурка з базальтом 486.9
BlockHouse дуб + внутр. Пирог+базальт 780 Штукатурка з мінватою 376.9

Вибір завжди за Вами, але потрібно враховувати всі характеристики і переваги одного матеріалу (сайдингу) перед іншим (штукатуркою). Іноді варто заплатити трохи дорожче та отримати якісний і довговічний результат, ніж оновлювати фасад будинку кожні 2-3 роки.
 
Підібрати облицювальні матеріали:

Сайдинг
Фасадні панелі
Система кріплення