Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як організувати відведення дощової води

Як організувати відведення дощової води

Водосток Альта-Профиль

Вода може стати як одним, так і справжнім ворогом, особливо, якщо мова йде про будинок або будові. Це викликано тим, що неправильно побудована або зовсім відсутня водостічна система може стати причиною виникнення більшості проблем, а саме:

без-водостока
  • Виникнення грибків і плісняви
  • Руйнування облицювання будівлі
  • Руйнування фундаменту
    • Погодьтеся, такі наслідки викличуть масу проблем і зайвих витрат. Для того, щоб уникнути їх – слід заздалегідь подбати про водостічній системі і спати спокійно. Встановлювати необхідно її на самому початку, коли будівля тільки побудовано і ще немає ніяких негативних впливів.
      На що звернути увагу при виборі водостічної системи? Вона не повинна бути мудрою або складної, досить вибрати якісні матеріали і змонтувати все, згідно з правилами. Тоді і переживати не доведеться.

      Ворог номер один – опади

      без-водостока-2

      Природним ворогом для будь-якої водостічної системи є атмосферні опади. Саме вони стають причиною великих бід. Якщо ж обрані якісні матеріали та монтаж пройшов успішно – захист фундаменту від вогкості, даху від намерзання і протікання, облицювання від зіпсованого виду – гарантована. Крім того, труби водостоку можуть послужити хорошу дружбу як дизайну будинку і зробити його унікальним і особливим, зі своїми особливостями. Адже це приємно, коли доступна не тільки функціональність, але і є можливість проявити креативність і виділитися.
      Системи водостоків з часів своєї першої появи і до теперішнього часу перетерпіли значні варіації і зміни. Раніше популярними були вироби з глини, мармуру та природних матеріалів, зараз велику популярність завоювали металеві та ПВХ з’єднання.

      холодний метал

      холодний метал

      Найвищою міцністю відрізняються водостічні системи з металу. Воліють їх виготовляти їх оцинкованої сталі. У таких виробу досягається товщина близько п’яти – семи міліметрів. Готовий водостік покривають якісними складами, можуть фарбувати різними кольорами. На такого роду водостоки рекомендуємо звернути свою увагу жителям холодних регіонів, в яких випадає велика кількість атмосферних опадів. Сталеві водостоки можуть витримувати невеликі удари при сході снігу з даху. Для безпеки на них рекомендується встановлювати громовідводи.
      Ще один матеріал, який користується популярністю для водостічних систем – цинк-титан. Відрізняється своєю стійкістю до дії води і температури, а крім того надійно захистить від ультрафіолетових променів.
      Сталеві водостоки поступаються за міцністю мідних виробів. Гарантія у них практично довічна, до ста п’ятдесяти років, тоді як у сталевих – не перевищує п’ятнадцяти років. Але і вартість їх відрізняється в рази. Мідні водостічні системи, безсумнівно, стануть модним і красивим аксесуаром. Саме поєднання водостоку і даху з міді перетворить звичайний сучасний будинок до величної садиби. При бажанні не проблемою буде замовити водостічні системи «під старовину». В такому випадку шви робляться грубими і створюють враження ручної роботи, який раніше і виконувалася зшивання труб.

      плоский дах

      В основному, системи для водостоку з труб і жолобів застосовуються для будівель з скатних дахами. Популярністю серед жителів заміських будинків починає користуватися плоский дах. Для такої конструкції також можна скористатися раніше відомої системою водостоків, але спеціально для них розроблені варіанти сифонів-вакуумних систем.
      Як правило, при такій системі, водостоки мають у своєму розпорядженні в найнижчій точці покрівлі. Для нього, часто на етапі розробки проекту передбачають спеціальні поглиблення. Якщо їх раніше не передбачили, можна сформувати додаткові пази під час ремонту даху. Роблять це шляхом зменшення в певних місцях шару теплоізоляції.
      Ще одним сучасним методом вважається система водовідведення, труби якої розташовані всередині. А опади потрапляють в неї шляхом всмоктування через сифон-вакуумний прийом (методом всмоктування), або відповідно до законів фізики.

      Будинок, в якому хочеться жити

      Порада: Якщо ви зупинили свій вибір на водостічній системі з металу – візьміть до уваги те, що вона може бути деформована, а це скоротить термін служби. Особливо дбайливо слід поводитися з цинковими і мідними дахами, м’якість цих металів вимагає дбайливого транспортування і чуйного монтажу.

      ПВХ – Перший серед всіх

      ПВХ - Перший серед всіх

      Полівінілхлорид став найбільш популярним при виготовленні водостоку. Викликана ця популярність його відносною дешевизною, простотою монтажу і високої міцності. Ще однією важливою перевагою можна назвати і те, що він практично безшумний в порівнянні з металевими водостоками. Таким чином, наростаючий звук при проливним зливі глушиться на корені. Важливо і те, що колірна гамма пластикових водостічних систем може бути різноманітною. Звичайно, більшу перевагу віддають стандартним відтінкам білого, сірого, бежевого, коричневого або чорного, але бувають і нестандартні варіації. Водостік може бути не тільки необхідністю, але і модним аксесуаром, родзинкою вашого дизайну. Віддайте перевагу яскравим або контрастним кольорам і ваш будинок не залишиться без уваги.
      Класифікація водостічної системи за формою:

      • Прямокутний водостік
      • Трапецієвидний водостік
      • Круглий водостік

      З представлених видів найбільшою пропускною здатністю володіють водостоки прямокутної форми. Але вони ж і володіють одним з основних недоліків – велика ймовірність засмічення. Уникнути цю проблему легко, якщо встановити сітку для уловлювання сміття і листя.
      Не варто недооцінювати і температурне розширення, що є супутником таких водостічних систем. Для компенсації на кожну деталь монтують ущільнювачі з гуми або розтруби призначені спеціально для цього.
      У полівінілхлоридних систем не так багато недоліків. Одним з найбільш серйозних вважається – вигоряння при тривалому використанні. Але сучасні розробки пропонують вибрати матеріал подорожче – стійкий до впливу ультрафіолетового випромінювання.

      Складові частини водостічних систем

      Складові частини водостічних систем

      Система водостоків збирається на зразок конструктора. Комплект складається не тільки з жолобів і труб, але присутні ще й власники, що з’єднують елементи, кронштейни, трійники, воронки, коліна для зливу. Наявність такої великої кількості складових елементів, тим не менш, не повинно ускладнити монтаж системи водостоку. Будь-майстер, при наявності інструменту зможе зібрати його самостійно.
      З чого починати монтаж системи водостоків? Звичайно з підбору необхідної кількості елементів. Кожен будинок – унікальний, тому не може бути універсальної цифри деталей і елементів. Починають підрахунок зазвичай оперуючи основним параметром – загальною площею водозбору (площа скатів даху).
      Розмір площі даху до ста метрів квадратних – сміливо вибирайте жолоби за шириною не перевищують 120 міліметрів, а труби діаметром до 125 міліметрів. Якщо дах займає більше ста метрів квадратних – жолоби повинні бути побільше, зазвичай це близько 120-150 міліметрів, а діаметр труб повинен перевищувати 125 міліметрів інакше вони не впораються з передбачуваного навантаження. Пропускна здатність системи залежить ще і від кількості воронок і того, наскільки вони рівновіддалені. Для забезпечення гарного зовнішнього вигляду і достатньої пропускної спроможності ставлять одну воронку на вісім десять метрів.
      З такими вихідними даними не складно попередньо підрахувати необхідну кількість кріплень, з’єднань, ізлівов, прийомних воронок і іншого приладдя. При виборі елементів не забувайте враховувати конструктивні особливості свого даху. Якщо вона нестандартна, то, швидше за все, комплектуючі доведеться замовляти індивідуально.
      Особливості монтажу повинні бути враховані заздалегідь, інакше нічого хорошого з цього не вийде. Наприклад, варто пам’ятати, що жолоби монтують до дощок обрешітки перш ніж буде покладена покрівля. Дотримання правил додасть більшої міцності конструкції і крім того вбереже від можливих естетичних провалів. З огляду на те, що вертикальну трубу кріплять до стіни спеціальним тримачем – фахівці рекомендують монтаж проводити в два етапи:

      1. Жолоб слід встановлювати ще в період монтування даху
      2. Труби кріплять після того, як були завершені всі фасадні роботи

      Якщо обидва процеси поєднати, це може ускладнити фасадні роботи.
      Для простоти роботи з водостічними системами в комплекті завжди додається детальна інструкція, яка допоможе уникнути неприємних нюансів.

      Чим закінчити систему водостоків?

      Припустимо з підбором елементів і монтажем ми впоралися. А що ж робити з водою далі?
      Якщо ми дозволимо водяному потоку безконтрольно литися на прибудинкову територію – затоплення підвалу і зіпсованого фасаду нам не уникнути. Професійне вирішення питання – розробка повноцінної дренажної системи. Вона покликана розподіляти водяні потоки і випускати їх на безпечній від будинку відстані – не ближче чотирьох метрів. Таким чином, зайва вода виявиться в канаві або в водозбірнику.
      Розробка і впровадження такої системи справа не найпростіше і досить витратна. Якщо ви плануєте заощадити – обходитесь водозбірником у вигляді звичайної бочки. Звичайно, за рівнем води в ній вам доведеться стежити самостійно. І, крім того, в літні місяці в ній можуть накопичуватися бактерії і утворюватися так зване «цвітіння».
      Воду, відстояну в бочці, можна використовувати для технічних або господарських потреб. Їй же здійснюють полив рослин.
      Не вірте умільцям, які стверджують, що якщо подовжити дах на півметра – фундамент буде в цілковитій безпеці. Це не правда. Ніякі хитрощі не замінять повноцінне водостічну систему. Нехай на перших етапах це і більш затратно, але видаляти грибок з підвалу і замінювати облицювання фасаду через три-чотири роки буде ще дорожче. Вибір завжди залишається за вами!

      Ви запитували – відповідаємо

      1. Пластикові водостоки на піку популярності. Як вибрати якісний продукт серед різноманіття?
      Першим показником є діаметр і товщина стінок жолоби. Більший діаметр жолоба – має велику пропускну спроможність, тим самим обмежуючи можливе розбризкування води. А ось ширину жолоба слід вибирати з урахуванням площі даху. Звернути увагу слід і на правильність розміру і достатню товщину стінок жолоби – саме вони дозволяють забезпечувати міцність водостоку і також як і діаметр впливають на пропускну здатність і опірність навантаженням при великих снігопадах.
      Крім того, кути і заглушки теж важливі. У більшості виробників деталі поділяються на праві і ліві. Це слід обов’язково врахувати при проектуванні водосточної системи. Якщо проект ще не складено – віддайте перевагу універсальним деталей.
      2. Величезні проблеми при експлуатації водостічних систем створюють крижані затори. Що можна зробити, щоб запобігти їх появі?

      крижані затори

      І правда, крижані затори в системі водостоків створюють дуже великі незручності, крім того, що порушується циркуляція води, а намерзання тільки збільшується, можливий ще і розрив труби. Уникнути цього на 100% неможливо, але при виборі – зверніть увагу на форму зливу. Краще, якщо він буде овальної, а не круглої форми. Таким нехитрим способом збільшується поперечний переріз, а, отже, і загальний діаметр зливу. Крім того, така форма гарантує нехай не повноцінна, але часткове витікання води при намерзанні, оскільки отвір не може бути повністю закрита кіркою.
      3. З двох існуючих видів з’єднань у водостічній системі, яке краще вибрати – клейове або з гумовими ущільнювачами?
      Професіонали віддають перевагу з’єднанню гумовими ущільнювачами. Це пов’язано з тим, що такий спосіб не вимагає додаткових інструментів при монтажі, крім того. Досить простий в заміні елементів.
      4. Захист від засмічення – як краще зробити?

      Захист від засмічення

      Найкритичніший час по частині засмічень – осінній період. Найпростіше запобігти попаданню листя і гілок за допомогою захисної сітки, яка встановлюється безпосередньо на труби. Ще один метод – спеціальні поздовжні ребра жорсткості. Крім захисту від засмічень вони ще й зміцнюють всю конструкцію.

      Підібрати та придбати:

      Summary
      Как организовать отвод дождевой воды
      Article Name
      Как организовать отвод дождевой воды
      Description
      Как смонтировать водосточную систему дома, чтобы обеспечить правильный водоотвод? какой использовать материал: пластик или металл?
      Author
      Publisher Name
      Alta-Profil Ukraine
      Publisher Logo