Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Техніка виконання робіт по монтажу сайдингу

Техніка виконання робіт по монтажу сайдингу

vinyl-siding-installers-step-8-thumb

Сайдинг – це швидко набирає популярність сучасний облицювальний матеріал, що відрізняється невисокою ціною і простотою монтажу.
Правда, є в процесі установки моменти, на які варто звернути особливу увагу, щоб покриття вийшло акуратним і довговічним. Наприклад, монтаж біля віконних прорізів сайдингом. Про це буде детально розказано в цій статті.

Особливості вінілового сайдинга

монтаж сайдинга
Найчастіше за допомогою сайдингу створюються так звані вентильовані фасади, коли між матеріалом і стіною залишається зазор, в якому вільно циркулює повітря, отже, відводиться волога або конденсат від стін. Самі панелі виробляються з полівінілхлориду, який має стійкість до більшості атмосферних явищ, а також досить високу механічну міцність.
Таким чином, зносостійкість панелей ПВХ досягається за рахунок того, що вони:

  • не схильні до корозії;
  • стійкі до високих і низьких температур;
  • не пропускають вологу;
  • пожежобезпечні.

Чималою перевагою панелей сайдинга є і те, що вони мають малу вагу, відповідно, конструкція не перевантажує фасад і фундамент будівлі, і може монтуватися на стіни практично з будь-яких матеріалів. Догляд за облицюванням також дуже простий – поверхня легко миється простою водою або мильним розчином.
Особливістю виробів з полівінілхлориду є їх здатність до температурного розширення. Тому технологія монтажу передбачає залишення зазорів між елементами облицювання, щоб вони могли вільно зміщуватися при перепадах температур.
Як правило, отвори для кріплення в виробах з ПВХ вже передбачені виробником, але в нестандартних випадках монтажу може знадобитися виконати додаткові отвори, і тоді рекомендується застосовувати спеціальний перфоратор. Якщо використовувати цвяхи, саморізи або скоби, це може привести до пошкодження панелей.

Переваги використаняня сайдингу

Завдяки ряду переваг такого способу облицювання, він стрімко набирає популярність серед споживачів. Перш за все, покупців приваблюють такі переваги сайдинга:

  • простота установки; дотримуючись інструкції виробника, змонтувати панелі ПВХ на стіну будинку зможе навіть далекий від сфери будівництва людина;
  • демократична ціна; в порівнянні з іншими видами матеріалів, зокрема тими, що передбачають наявність «мокрих» робіт, оздоблення сайдингом обійдеться значно дешевше;
  • добре поєднується з зовнішнім утепленням будівлі;
  • швидкість установки: роботи по обшивці будинку зусиллями двох людей реально виконати за пару днів;
  • в процесі облицювання не будуть потрібні складні і дорогі інструменти або пристосування;
  • сайдинг не вимагає особливого догляду і легко миється;
  • матеріал має довгий термін служби і не змінює своїх якісних характеристик з часом;
  • в разі пошкодження однієї або декількох панелей їх легко замінити без шкоди для решти.

Правила монтажу сайдингу

Правила монтажу сайдингу
Вертикальні елементи оздоблення починають кріпити зверху вниз. Саморіз в саме верхнє монтажний отвір в такому випадку кріпиться в крайню верхню його частину, а всі наступні – в центр отвору. Саморізи ніколи не вкручують до упору, залишаючи 0,5 – 1 мм. зазор на температурне розширення. Кріплення повинен входити суворо вертикально поверхні, з кроком не більше 40 см. Всі елементи сайдингу кріпляться з зазорами від 1 до 6 мм, в теплу пору року менше, взимку – більше, так як матеріал при низьких температурах схильний стиску, а при високих – розширенню .

Чим різати сайдинг

Для різання панелей використовуються наступні інструменти:

  • Будівельний ніж. Спочатку наноситься розмітка, потім із середнім натиском робиться надріз, не прорізаючи панель наскрізь. За надрізу матеріал згинають руками і розділяють.
  • Мелкозубчастая ножівка по дереву або по металу. Щоб не пошкодити матеріал, потрібно проводити порізку ножівкою повільно і акуратно.
  • Ножиці по металу. Цей спосіб дозволяє розрізати сайдинг як по прямій лінії, так і по фігурної, але він досить повільний.
  • Циркулярна пила. Це зручний і швидкий спосіб порізки. Тонке лезо з дрібними зубцями встановлюють в зворотному напрямку обертання і проводять порізку.

Диски по металу для роботи з ПВХ не використовуються, так як відбувається сильне нагрівання, і кромка панелі в місці розрізу плавиться і деформується.
При монтажі кожна наступна панель замикається в замок попередньої. Не варто сильно натягувати панелі, досить злегка потягнути до клацання, який означає, що панель встала на потрібне місце.
Якщо панель вільно зміщується вздовж монтажного отвору на всі боки, це означає, що монтаж виконаний правильно.
Найзручнішим кріпильних елементом для сайдингу є оцинковані саморізи. Кріпити їх рекомендується тільки в спеціальні заводські отвори. Якщо ж потрібно проробити додаткові, слід застосовувати спеціальний просекатель.

Виконання монтажу сайдингу навколо віконного отвору

Якщо вікно не втоплено в стіну будівлі, а знаходиться з нею на одному рівні, для обшивки використовується G-профіль. Стикування панелей на кутах відбувається під кутом в 45 градусів, отже, панелі обрізаються з урахуванням цього. Верхню планку надрезаем від краю до середини, потім відгинаємо вниз утворилася частина під прямим кутом.
Першою встановлюємо нижню планку, потім бічні, і тільки потім верхню. Ті деталі, що ми відігнули по обидва боки верхньої панелі, вставляємо в бічні планки.
Якщо вікно втоплено в стіну, обшивку його слід починати з установки фінішних планок по периметру вікна впритул до рами. Щоб зробити укоси, візьмемо спеціальну околооконную планку і подрежем її широку частину згідно глибині укосу. Вузька частина околооконной планки підрізає теж під кутом 45 градусів з відгинанням підрізаній частини. У нижній частині вікна встановлюється відлив, далі бічні планки, потім верхня, а відігнуті в результаті підрізування «язички» також вставляємо в бічні планки. Широку частина Околооконний планок защелкиваем в замки фінішних планок. Щілини між рамою і фінішними планками заливаємо герметиком, в якості якого найчастіше використовується так званий «рідкий пластик», застосовуваний при ремонті пластикових вікон.
Виконуючи ці нескладні рекомендації, ви без особливих зусиль справите обшивку віконних прорізів сайдингом.

Підібрати та придбати: