Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Що таке вентильований фасад?

Що таке вентильований фасад?

фото вентафасад

Дуже часто, говорячи про утеплення стін будинку, згадують про «вентильований фасад» або «вентфасад». Розберемося, що це таке і як до нього ставитися.

Що таке вентильований фасад будинку?

Вентильований фасад або вентфасад – це така технологія облицювання стін, при якій між облицювальним матеріалом і стіною залишається зазор. Такий зазор потрібний для того, щоб повітря під сайдингом міг вільно циркулювати, несучи вологу, що потрапила крізь декоративне облицювання, і пар, що проникає з приміщення крізь матеріал стіни.

Як влаштований вентфасад з утепленням

Вент-фасад
Розглянемо схему утеплення стіни, при облицюванні якої застосовують сайдинг або фасадні панелі:
1 – стіна будинку;
2 – сайдинг або фасадна панель;
3 – вентильований зазор;
4 – орешітка;
5 – цвях / шуруп;
6 – утеплювач;
7 – гідроізоляційна плівка.
На стіну, яку слід утеплити, кріпляться направляючі з дерев’яних брусків, дощок або використовується металева обрешітка. Між цими направляючими закладається утеплювач. Поверх утеплювача кріпиться гідроізоляційна плівка. Якщо використовуються деревяні направляючі, то поверх них прикріплюється контробрешетування. Ну і нарешті – зовнішня захисно-декоративна обшивка з сайдинга або фасадних панелей.
Сайдинг повинен бути прикріпленим не відразу поверх гідроізоляції, а з зазором, який повинен створитися завдяки застосуванню обрешітки. Таким чином, між сайдингом і гідроізоляційної плівкою виходить зазор товщиною до 25 мм.
Ось така технологія і називається вентильованим фасадом або, скорочено, вентфасади.

Пристрій вентфасада без утеплення

Вент-фасад
Буває, що утеплювати стіну не потрібно, а потрібно тільки захистити її від впливу опадів. Чи можна це зробити за допомогою сайдингу? Звичайно. Просто з наведеної вище схеми забирається утеплювач і виходить наступне:
1 – стіна будинку;
2 – сайдинг або фасадна панель;
3 – вентильований зазор;
4 – лати;
6 – цвях / шуруп.
Тут вентильований зазор вийшов завдяки самим направляючим з рейки перетином 50х50 мм. Тобто, як і у варіанті з утеплювачем, ми маємо ту ж технологію, звану Вентфасади.

Який утеплювач краще для вентфасадів?

Зазвичай, вибір стоїть між пінопластом (пінополістиролом) і мінватою. Яким же з цих двох утеплювачів краще утеплити вентфасад? Щоб правильно відповісти на це питання, давайте згадаємо, що відбувається всередині стіни. А всередині стіни відбувається проникнення водяної пари з приміщення назовні.
Припустимо, ми вирішили утеплювати пінопластом. Паропроникність пінопласту дуже мала (практично нульова). Якщо у буде дерев’яна обрешітка, та пара буде прагнути проходити крізь ці дерев’яні направляючі, тому вони стануть сиріти та гнити.
А ось у мінвати і їй подібних утеплювачів паропроникність відмінна, так що деревина направляючих брусків залишиться в цілості.
Отже, утеплювати вентфасад краще волокнистими матеріалами: мінеральної, базальтової ватою або скловатою. Потрібно лише купувати ту, у якій щільність не менш 80 кг/м3.

Підібрати та придбати: