Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Для чого використовується планка j-профіль?

Для чого використовується планка j-профіль?

j-profil

Сайдинг сьогодні стало широко вживаним терміном будівельний ринок, що не дивно, так як це недорогий, простий і надійний спосіб облицювання. Їм обшивають і житлові будинки, і промислові об’єкти, і торговельні площі, і всюди він виглядає добре і доречно.
При роботі з сайдингом велике значення мають аксесуари, або добірні планки. Їх існує безліч, і у кожної свій вигляд, форма і призначення. Мабуть, вони грають навіть більшу роль в тому, наскільки рівною і красивою буде облицювання, ніж самі панелі. Щоб монтаж був здійснений правильно, а обробка прослужила довго, ніколи не варто економити на планках, потрібно використовувати такі і стільки, як рекомендує виробник і досвідчені будівельники.
У цій статті ми розповімо про одне з найважливіших добірних елементів в роботі з сайдингом – про J-профілі. Цей елемент отримав таку назву, тому що при погляді на нього збоку він нагадує латинську букву «джей». Профіль цього досить універсальний, він може заміщати інші планки без особливого збитку для обробки, при цьому він досить дешево коштує. Але основне його призначення – закривати торці панелей.

Види J-профілю

Виробники розробили кілька видів цієї додаткової планки, щоб споживач міг варіювати в використанні його при обробці свого будинку.

  • Звичайний J-профіль. Він призначений для того, щоб в нього вставлялися торці сайдінгових панелей. Як правило, має розмір 23 мм на 46 мм, але у різних виробників розміри можуть трохи відрізнятися;
  • Гнучкий (арочний) J-профіль. Як випливає з його назви, з його допомогою обшиваються арки та інші подібні елементи будови. З цією метою його можна згинати, але спочатку потрібно зробити надрізи по спеціальним насічках, які нанесені на планку;Лиштва. Це широкий J-профіль, як правило, його застосовують при обробці сайдингом вікон і дверей. Ширина його 26 мм, а висота 78 мм.

Особливості застосування

Особливості застосування
Теоретично, J-профіль можна застосовувати майже повсюдно. Але все ж, радимо застосовувати добірні планки в відповідних для них місцях. Отже, де ж використовується J-профіль?

  • Для закривання торців сайдінгових панелей. Наприклад, по периметру віконних і дверних прорізів, на вертикальному стику двох оздоблювальних матеріалів.
  • Замість фінішної планки, яка схожа за формою.
  • При обробці фронтону як фінішної планки. Звичайна фінішна планка тут не підійде, так як в похилому положенні вона не тримає панель. Є спеціальні фінішні планки для фронтонів, але коштують вони набагато дорожче. J-профіль монтується вздовж схилів даху. Обшивка фронтону відбувається аналогічно обшивці стін, з тією лише різницею, що на кінцях панель обрізається по діагоналі згідно куту нахилу даху.
  • Для обробки горизонтальних карнизів. Уздовж фронтону закріплюють J-профіль, в нього вставляється софіт, друга сторона його теж закривається джей-профілем.
  • Кутову планку можна замінити двома джей-профілями, якщо дуже потрібно заощадити при бюджетної обробці. Але такий варіант менш надійний, ніж стандартний кутовий доборний елемент.
  • Для оформлення прорізів, що мають напівкруглу форму. Для того, щоб планка могла згинатися, на ній нанесені насічки, за якими робляться надрізи. Потім вона накладається на округле місце обробки: вікно, арку, декоративні елементи подібної форми.

У деяких місцях обшивки замінювати стандартні планки J-профілем вкрай не рекомендується. Ніколи не використовуйте його замість стартової планки. Призначенням її є закріпити наступну панель, а джей-рейка тільки злегка зафіксує. Навіть невеликий порив вітру зашкодить таку конструкцію. Крім того, в поглибленні буде збиратися вода. Також дуже нерозумно буде замість сполучної Н-планки ставити два J-профілю. У утворилися по обидва боки щілини також буде потрапляти вода і бруд.

Як розрахувати кількість матеріалу

Перед закупівлею будівельних матеріалів, щоб не довелося робити замовлення вдруге чи не купити зайвого, потрібно правильно розрахувати кількість. Це стосується і сайдингу, зокрема, і J-профілю, про який йде мова в цій статті. Щоб розрахувати, скільки буде потрібно цій додаткової планки, якщо планується обробляти тільки віконні та дверні прорізи, потрібно обчислити периметр кожного з отворів. Сума цих чисел і буде потрібним числом. Потім отриману цифру ділять на довжину одного профілю, і отримують кількість планок. Зрозуміло, не варто стикувати два різних шматка профілю на одній стороні вікна – це буде виглядати неестетично. Завжди потрібно брати для кожної сторони цільну планку.
Якщо планується обробка софіта, то довжину софіта множимо на два. Те ж саме і в разі, якщо прийнято рішення замість однієї кутової планки використовувати два J-профілю – вимірюємо довжини і множимо на два.
Після того, як ви все підрахували, додайте ще 10% матеріалу – завжди потрібно мати запас на випадок непередбачених втрат.

Колір планок

Виробники, як правило, випускають планки в колір профілю, тому проблем в підборі кольору немає, але не всі хочуть облицювання повністю одного кольору. Часто для додання екстер’єру будинку індивідуальності профіль використовують контрастного кольору по відношенню до самих панелей. Такі будинки виглядають дуже красиво, єдина рекомендація – не беріть профіль темних відтінків для сонячної сторони будинку. Елементи темних кольорів мають властивість притягувати сонячні промені і дуже нагріваються, що може привести до вигорання кольору.

Підібрати та придбати: