Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як облицювати фундамент будинку: сайдинг для цоколя

Як облицювати фундамент будинку: сайдинг для цоколя

tsokolnyi-sidin

У процесі облицювання будинку фундаменту потрібно приділити особливу увагу, адже на цю частину будівлі при його експлуатації припадає значне навантаження. Щоб захистити цоколь будинку від впливу вологи, вогкості, несприятливих погодних умов, механічних впливів, потрібно грамотно підійти до вибору обробного матеріалу. Це можуть бути як натуральні матеріали, так і штучні, у кожного з них є свої переваги і недоліки.

Способи облицювання цоколя

  1. Самий бюджетний і досить поширений варіант – обробити нижню частину будівлі штукатуркою. На жаль, така обробка дуже недовговічна. Багато людей зіткнулось з тим, що після усадки будинку необхідно повторно роботи штукатурку, маскувати тріщини і інші наслідки деформації.
  2. Якщо бюджет будівництва або ремонту дозволяє більші затрати, то можна використовувати натуральний камінь, цеглу, фасадну плитку, декоративні панелі. Крім високої ціни, недоліком такої обробки може стати необхідність значних підготовчих і монтажних робіт. Але виглядає така обробка дуже красиво і довго зберігає свої декоративні якості.
  3. Цокольний сайдинг, розроблений спеціально для такого виду обробки, поєднує в собі багато плюсів описаних вище варіантів. Розглянемо докладніше його властивості, переваги і недоліки.

Технічні параметри сайдинга для фундаменту

цокольный-сайдинг
Виготовляється даний облицювальний матеріал, як і вінілові панелі, з полівінілхлориду (ПВХ), але більш високої щільності і, відповідно, міцності. Його сильні сторони в тому що він:

  • швидко і легко встановлюється практично на будь-яку поверхню, не вимагає підготовчих «мокрих» робіт;
  • має термін безремонтної експлуатації більше 25 років;
  • відрізняється відмінною вологостійкістю, що особливо важливо для фундаменту будь-якого будинку;
  • має високу опірність до фізичних дій завдяки спеціальним полімерам у складі;
  • при правильному монтажі і утепленні здатний утримувати тепло всередині будівлі і забезпечувати достатню вентиляцію стін;
  • зберігає свій колір і декоративні якості, незважаючи на вплив ультрафіолету;
  • має стійкість до високих і низьких температур, а також їх різких коливань;
  • випускається в різноманітних кольорах та відтінках, що дозволяє втілити будь-які дизайнерські ідеї, а також в різних фактурах, таких, як імітація натурального каменю, цегляної кладки, дерева і т.д.

Технологія монтажу цокольного сайдинга

Щоб облицювання прослужило довго і не втратило своїх декоративних якостей, дуже важливо дотримуватися всіх правил монтажу фасадних панелей. В принципі, нічого складного в цьому немає, багато справляються з монтажем самостійно, без залучення будівельної бригади. Важливо з’ясувати і дотримуватися послідовності дій і деяких нюансів роботи з виробами із ПВХ, про які ми розповімо нижче.

Підготовка стін і установка каркаса

обрешетка под сайдинг

  1. Починати оздоблювальні роботи не рекомендується раніше шести місяців після зведення будинку. Зрозуміло, це не стосується тих випадків, коли робиться ремонт давно побудованого будинку.
  2. Поверхня, на яку проводиться монтаж, повинна бути суха. В іншому випадку може статися деформація каркаса і самої обробки, якщо він із дерева. Також рекомендується перед початком робіт обробити цоколь спеціальною ґрунтовкою, щоб уникнути появи цвілі. Якщо в регіоні випадає дуже багато опадів, або глибина залягання ґрунтових вод дуже невелика, може знадобитися укладання додаткового гідроізоляційного шару під облицювання.
  3. Поверхня під цокольний сайдинг повинна бути максимально вирівняна. Допустимий перепад – не більше двох см. Зазвичай проблеми нерівних стін вирішує установка обрешітки.

Для каркасу зазвичай використовують металевий оцинкований профіль, який можна придбати разом з сайдинговими панелями. При обробці цоколя вкрай не рекомендується робити каркас з дерева, так як воно схильне до гниття в результаті впливу вологи, що значно зменшить термін служби облицювання.

Монтаж панелей

Металева обрешітка кріпиться вертикально за допомогою спеціальних підвісів. Потім на неї вже кріпляться самі панелі цокольного сайдинга. Як правило, вони мають замкову систему кріплення – коли монтаж проводиться знизу вгору, і кожна наступна панель злегка натягується і фіксується в замок з попередньою. Трохи рідше використовується метод кріплення панелей зверху вниз, коли в гнізда попередньої панелі вставляються штирі наступної.
Через обмеження по температурі повітря, при якій можна працювати з сайдингом, а також у зв’язку з його здатністю до температурного розширення-стиснення, виробники вводять різні нововведення, покликані полегшити самостійний монтаж для своїх споживачів. Так, наприклад, деякі види цокольного сайдинга випускаються зі спеціальними позначками, за допомогою яких можна під час установки відрегулювати натяг між елементами облицювання і уникнути її деформації при змінах температури. Інші ж навіть мають вбудований термометр, що показує температуру панелі.

Асортимент кольорів і фактур цокольного сайдинга

цокольный сайдинг ассортимент
Декорувати фундамент будинку відповідно до своїх уподобань, в різних стилях і варіаціях стало можливо завдяки надзвичайному розмаїттям видів обробки, які зараз випускаються.
Найбільшим попитом останнім часом користуються фасадні панелі для цоколя з імітацією природного каменю, скелястого, або так званого «рваного» каменю, облицювання під цеглу і піщаник. Також популярні панелі під бутовий камінь і фасадну плитку.
Виходячи з вищевикладеного, можна назвати цокольний сайдинг оптимальним рішенням для обробки фундаменту за ціною, якості, зручності монтажу, довговічності і різноманітності асортименту.

Підібрати та придбати: