Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як підготувати водостік до зимового періоду: чи потрібен підігрів?

Як підготувати водостік до зимового періоду: чи потрібен підігрів?

водосточные системы

Зміни клімату останнім часом висловлюються в критичних перепадах температур взимку і влітку, аномально велику кількість опадів, що випадають у відносно нетривалий час. Все це впливає на швидкість зносу стін будівлі, його даху і, особливо, водостоку. Взимку на жолобах може намерзати лід, у відлигу сходження мокрого важкого снігу з даху може погнути конструкцію або зовсім її обрушити. Бурульки можуть впасти на людей і травмувати їх. З метою запобігання вищеописаних негативних наслідків встановлюють підігрів водостоку, або систему антиобледеніння (АСК).

Захист водостоку від морозів

У наших широтах не спостерігається екстремально низьких температур, але буває так, що за добу випадає дуже багато снігу, через кілька днів встановлюється плюсова температура вдень і невеликий мінус вночі. Як закономірний підсумок – в жолобі утворюється крижана «пробка», вода переливається через верх і в підсумку застигає у вигляді бурульок. Так, сучасні водостоки розраховані на помірні навантаження, при правильному монтажі вони будуть служити довгі роки, але утворення бурульок може привести до наступних проблем:

  • зменшення терміну служби через велике навантаження на кріплення системи;
  • обриву жолоби під масою снігу і льоду;
  • прибрати бурульки часто не можна, не подряпавши елементи системи.

Виконавши установку системи антиобледеніння на водостік, можна уникнути проблеми з льодом і бурульками і продовжити термін служби водостічної системи, так як лід взагалі не буде утворюватися на складові елементи. Також не потрібно буде прибирати бурульки, щоб вони не травмували живуть в будинку людей.

Недоліки системи підігріву водостоку

водосточная система пвх -металл
В основному недоліки в роботі системи антиобледеніння пов’язані з помилками при проектуванні та збірці. Внаслідок цього кабелю можуть закоротити, або може не вистачити потужності і полій все одно буде утворюватися.
Когось може зупинити чимала вартість такої системи, особливо якщо встановлювати саморегулюючий кабель. Крім того, при роботі системи значно збільшується витрата електроенергії.

З чого складається система підігріву водостоку

До елементів обігріву даху та водостоку відносяться:

  1. Нагрівальні кабелі та кріплення
  2. Датчики і пристрій для регуляції температури
  3. мережа розподілу
  4. щиток

Найдорожча складова АСК – нагрівальний кабель. Використовуються в основному два види таких кабелів – резистивний та саморегулюючий.
Резистивний в свою чергу буває одножильний і двожильний. Двожильний коштує дорожче, але він безпечніше і простіше в розрахунках. Резистивний кабель завжди гріє з однаковою потужністю, незалежно від температури навколишнього середовища, тому існує небезпека перегріву, якщо кабель виявився, наприклад, під шаром сміття або листя.
Саморегулюючий кабель, як випливає з його назви, самостійно регулює і підтримує потрібну температуру, він ніколи не перегрівається. Коштує він дорожче резистивного, але через його властивостей до саморегуляції значно економиться витрата електроенергії.
Терморегулятори для АСК випускаються безлічі конфігурацій, від самого простого, що складається з датчика контролю температури і тумблера, вмикає і вимикає систему, до складних і дорогих програмованих метеостанцій. Останні встановлюються на великі і складні даху.

Розрахунок та монтаж АСК

Систему обігріву даху та водостоку краще розраховувати на етапі проекту будинку, щоб передбачити і врахувати всі основні моменти. Нижче перераховані фактори, які впливають на кінцеву ціну системи.
1. Діаметр ринви. Якщо він не перевищує 100 мм, кабель прокладають в одну нитку, якщо від 100 до 200 – необхідні дві нитки.
2. На неутеплених покрівлях кабель прокладають тільки у водостік. На «теплих» дахах його також прокладають по периметру ската.
3. На покрівлі з крутим кутом нахилу рекомендується встановлювати снігозатримувачі.
4. Якщо форма даху складна, це значно збільшує необхідну потужність АСК
5. Якщо підігрів кріпиться також на покрівлю, в залежності від матеріалу, способи кріплення різні. Наприклад, на металочерепицю – скобами або кліпсами, на м’який покрівельний матеріал – приклеюють.
6. У жолобах до 100 міліметрів в діаметрі кабель нічим не закріплюють, в широких жолобах (так як кабель буде прокладений вдвічі) прикріплюють і поділяють зажимами, щоб вони не стикалися один з одним і не сталося замикання.

Потужність системи на метр погонний в залежності від матеріалу водостоку і даху

Холодна покрівля + пластиковий водостік – 30-40 Вт / м
Тепла покрівля + пластиковий водостік – 50-60 Вт / м
Холодна покрівля та водостік з металу – 40-50 Вт / м
Тепла покрівля та водостік з металу – 60-80 Вт / м

На холодних покрівлях сніг при температурі нижче нуля танути не буде, тому обігрів встановлюють тільки на водостік. На теплій ж танення може відбуватися і на більш низьких температурах, тому обігрів встановлюють і по периметру ската даху.
Як правило, фірми, які займаються АСК, також пропонують і сервісне обслуговування, тому що після зими систему треба перевіряти на предмет пошкоджень. Але зазвичай якісно спроектована і встановлена система служить не менше 15 років.

Підібрати та придбати: