Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як розрахувати водостік для будинку?

Як розрахувати водостік для будинку?

Схема-сбора-водосток-углы

Які деталі водостоку необхідно придбати і в якій кількості? Скільки метрів труби і якого діаметру потрібно замовити, щоб навіть в зливи і снігопади не турбуватися про надійність водовідведення? Як саме робити виміри даху, якщо ви не будівельник, але вирішили впоратися самостійно? Розрахувати кількість і параметри складових частин водостічної системи для свого будинку не так вже й просто. Але, володіючи мінімальними знаннями математики та озброївшись вимірювальними приладами, можна зробити це самостійно. Що потрібно враховувати, на що звернути основну увагу – буде розказано нижче.

Визначення площі ската покрівлі

В першу чергу потрібно обчислити площу ската вашої даху, простіше кажучи – площу покрівлі. Від цієї цифри будуть залежати всі інші обчислення. Для початку визначимо, до якого типу за кількістю скатів відноситься дах.

  1. Односхилий дах застосовується зазвичай при будівництві господарських приміщень, мансард, терас. Суть її полягає в тому, що вона спирається на дві стіни будівлі, що мають різну висоту.
    Односхилий дах
  2. Двосхилий дах – найпоширеніший і простий варіант, її скати можуть бути одного розміру або ж один більше, інший менше.
    Двосхилий дах
  3. Чотирьохсхилий дах – як правило, складається з двох трикутних скатів і двох трапецієподібних (такий вид іменується в будівництві як вальмовий дах), або ж з чотирьох трикутних (шатровий дах). Вальмова зустрічається частіше.
    чотирьохсхилий дах
  4. Складні дахи.До такого типу відносяться дахи приватних будинків, які мають велику кількість скатів в формі різних геометричних фігур.
    багатоскатних дах

До якого б вигляду не ставилася дах вашого будинку, вимірювання площі ската у всіх випадках проста: потрібно умовно розділити дах на геометричні фігури з яких він складається, обчислити площу кожної з них і підсумувати отримані цифри. Нагадаємо формули обчислення площі різних геометричних фігур, з яких може складатися дах.

  • Прямокутник: S = c * d, де c – довжина і d – ширина;
  • Рівносторонній трикутник: S = (a * h) / 2, де a – довжина сторін, h – висота;
  • Трапеція: S = (a + b) * h / 2, де a і b довжини сторін, h її висота;
  • Паралелограм: S = a * h, де a довжина сторони, h висота;

Розрахунок площі односкатной покрівлі
Площа односхилого даху обчислити найлегше: потрібно виміряти довжину і ширину і перемножити ці дві цифри. Якщо ширину виміряти важко, можна її знайти за допомогою теореми Піфагора: виміряти висоту даху В, проекцію ската А, звести обидві величини в квадрат і підсумувати, а потім обчислити квадратний корінь з отриманого числа.
Площа з двосхилим даху
Знайти площу двосхилго даху теж досить просто: порахуйте за аналогією з попереднім прикладом площу одного і другого ската окремо і знайдіть їх суму.
Площа четирехскатной покрівлі
З обчисленням площі чотирьохсхилого даху доведеться повозитися, але принцип такий самий: умовно розбиваємо дах на складові фігури і вираховуємо їх площі окремо. Тут у нас будуть або тільки трикутники (шатровий дах) або трикутники і трапеції. Застосовуємо формули, складаємо – отримуємо результат.
Розрахунок площі покрівлі
Деякі великі приватні будинки мають ряд архітектурних особливостей: башти, тераси на різні сторони будинку, мансарди та інші елементи, що додають житлу індивідуальність. Але і покрівля такого будинку складна, площа її ската порахувати непросто. Найкраще, якщо зберігся детальний план будинку. На ньому площа покрівлі або буде вже порахована, або проставлені її вимірювання. Якщо ж плану будинку немає, то потрібно знову візуально розбити дах на складові. І краще при цьому намалювати план. Якщо виміри дахів простіше можна було виміряти, чи не забираючись наверх, то складні даху, принаймні деякі їх елементи, доведеться заміряти на висоті. Заміряли – підставили в формули – порахували – маємо результат.

Типи водостічних систем «Альта-Профіль»

Тепер, коли у нас є площа покрівлі, ми зможемо підібрати ринви і труби для нашого майбутнього водостоку. Чим більше площа скатів даху, тим сильніше потік води буде рухатися по ринвах і трубах, більше буде навантаження на систему під час опадів, а значить і більше повинен бути діаметр труб і жолобів.
Компанія «Альта-Профіль» пропонує два види відсотків в залежності від корисного навантаження на систему – «Стандарт» і «Еліт».

Водостічна система «Стандарт»

Підійде для даху будівлі із загальною площею схилів даху до 80 м. Кв. Діаметр труб системи «Стандарт» становить 74 мм, ринв – 115 мм. З відведенням опадів невеликого будинку така система впорається на «відмінно».

Водостічна система «Еліт»

Призначена для будинків з площею ската даху понад 80 м.кв. Діаметр труб в ній 95 мм, ринв – 125 мм. Система має значну пропускну здатність і може впоратися з наслідками злив і снігопадів у великому будинку.

Розрахунок елементів водостічної системи

Розрахунок кількості жолобів

Як підрахувати кількість жолобів, необхідних для водостічної системи? Дуже просто – виміряти периметр даху. Довжина одного жолоба «Альта-Профіль» – 3 метри, відповідно, отриману довжину потрібно розділити на три, і вийде кількість жолобів.

Розрахунок кількості труб і воронок

Наступне питання, яке потрібно вирішити – скільки вертикальних відводів (стояків) водостоку потрібно облаштувати і де їх розмістити, щоб водостічна система ідеально справлялася зі своїм призначенням. З’ясувавши це, ми зможемо порахувати потрібне для нашого водостоку кількість труб і воронок. На цей момент теж безпосередньо впливає площа скатів. Якщо у вашому будинку вона не перевищує 80 м. Кв., Досить встановити один стояк і розташувати його у краю ската або по центру, на якість водовідведення це не вплине.
Водостік один слив
У будинках побільше, крім площі ската, враховують також його довжину. За загальним правилом, на кожні 80 м. Кв. покрівлі і на кожні 10 метрів довжини скатів потрібно обладнати один вертикальний водовідведення. Таким чином, якщо довжина ската перевищує 10 метрів, точку зливу потрібно розміщувати ближче до центру,
водостік слив по середині
або ставити другий вертикальний відвід. Але в будь-якому випадку відстань між двома стояками ніколи не повинно перевищувати 20 метрів.
Визначившись з кількістю точок зливу, ми можемо визначити, скільки потрібно замовити водостічних труб. Для цього потрібно виміряти відстань від карнизного свеса до землі і помножити на кількість точок зливу. Так як труби Альта-Профіль виготовляються довжиною 3 метри, то, розділивши отримане число на три ми дізнаємося скільки потрібно замовити труб.
Кількість воронок буде дорівнювати числу точок зливу.

Розрахунок з’єднувальних елементів водостоку

  1. Кут-жолоби Кут ринви.
    Встановлюється там, де є необхідність обходу кута будівлі. Кути ринви виробництва «Альта-Профіль» універсальні – вони можуть бути використані як для зовнішнього з’єднання, так і для внутрішнього.
  2. муфта-жолоби Муфта ринви.
    Призначена для з’єднання двох ринв. На два жолоби необхідна одна муфта, на три – дві муфти, і так далі.
  3. Заглушка-жолоби Заглушка ринви.
    Встановлюється на «глухий» кінець ринви. Як правило, на одну систему ринв необхідно дві заглушки.
  4. Муфта-труби Муфта труби.
    Служить для з’єднання труби з воронкою, коліна труби з трубою і труб між собою. Якщо відстань від землі до схилу даху не перевищує 3,20 м., то з’єднувати труби не знадобиться, так що муфт потрібно по дві на кожну точку зливу. Від схилу даху до стіни будівлі водостік вмонтовується в такій послідовності: зливна воронка – коліно труби – муфта труби – труба (обрізок) – коліно труби – муфта труби – труба.

    Соединение с муфтой
    З'єднання без муфти

    Якщо ж від землі до даху більше трьох метрів, труби доведеться з’єднувати, а значить потрібно ще додати число муфт, яка дорівнює кількості таких з’єднань.

  5. Коліно-труби Коліно труби.
    На кожну точку зливу знадобиться по два коліна труби – для підведення гілки водостоку від схилу даху до фасаду будинку. Якщо на шляху труби є виступаючий елемент фасаду, потрібно додати ще два коліна для обходу трубою цього виступу.
  6. ЗливЗлив.
    На кожен вертикальний відвід (стояк) системи необхідний один злив.

Розрахунок кріпильних елементів водостоку

  1. Кронштейн жолоба. Зазвичай кріпиться один кронштейн на кожні 60 см довжини жолоба. Також «Альта-Профіль» рекомендує кріпити кронштейн жолоби з двох сторін від кожної зливний воронки, муфти жолоби і кута жолоба.
  2. Хомут труби. Мінімальна кількість хомутів труби на один стояк – 2 штуки. При цьому відстань між двома хомутами не повинна перевищувати 100 см.

Приклад розрахунку водостоку для будинку

Ми розглянули основні аспекти розрахунку необхідних елементів водостічної системи для дому та їх кількості. Для прикладу розрахуємо водостік для будинку з чотирьохсхилою (вальмовою) покрівлею з прибудовою у вигляді ганку і дахом над ним.
Схема-збору -водосток-кути
Уявімо, що ми провели заміри і розрахунки, і з’ясували такі вихідні дані:
Площа ската – 97 м. Кв.
Периметр схилу даху – 34 м = 3 + 2 + 6 + 12 + 6 + 2 + 3.
Висота будівлі від землі до карнизного звису – 4,15 м.
З огляду на площу скатів, нам підходить водостічна система «Еліт».
Кількість ринв: 34/3 = 11,33. Округлимо до 12 ринвв.
Схема-збору -водосток-жолоби
На схемі видно, що нам знадобляться 6 кутів ринви універсальних , 4 з них встановлені як зовнішні, а 2 як внутрішні.
Схема-збору-водостік-муфта-воронка-заглушка
Муфт ринви знадобиться 5 шт – для стикування всіх ринв.
Заглушок для ринви – 2 шт.
Кількість воронок буде дорівнювати кількості зливних стояків і складе 4 шт.
Схема-збору -водосток-кронштейни
Порахуємо відразу кількість кріплень (кронштейнів) для жолоба. Ми пам’ятаємо, що кронштейн встановлюється з кроком 60 см, тобто на кожен жолоб довжиною 3 м. Потрібно 5 кріплень. Всього у нас жолобів 12, 10 з них по 3 метри – потрібно 50 кронштейнів, а 2 ми обрізаємо по 2 метри – по 3 кронштейна на жолоб. Разом 56 кронштейнів. Візьмемо ще по 2 кронштейна біля кожного з 6 кутів жолоба, разом 12. Разом 68 кронштейнів ринви.
Висота від землі до схилу даху – 4,15 м. Але якщо врахувати, що стояк повинен закінчуватися за 20-25 см від землі, мінус довжина зливу, двох колін і двох муфт труби, які ми використовуємо, щоб підвести вертикальний водовідведення від схилу даху до стіни будівлі, нам вистачить на кожну точку зливу по одній трубі довжиною 3 метри. Плюс одну трубу замовимо на обрізки (біля воронок). Разом 5 труб.
На кожну точку зливу нам знадобиться по два коліна труби, по дві муфти труби і по одному зливи. Разом 8 колін труби, 8 муфт труби, 4 зливи.
Ми знаємо, що мінімальна кількість хомутів труби на один стояк – 2 штуки. Тобто нам знадобиться 8 хомутів труби.
Підіб’ємо підсумки нашого прорахунку. З водостічної системи «Еліт» нам потрібно замовити:

  • Жолоб водостічний – 12 шт.
  • Кут жолоба – 6 шт.
  • Муфта жолоба -5 шт.
  • Заглушка жолоба – 2 шт.
  • Кронштейн жолоба – 68 шт.
  • Воронка – 4 шт.
  • Труба водостічна – 5 шт.
  • Муфта труби – 8 шт.
  • Коліно труби – 8 шт.
  • Злив – 4 шт.
  • Хомут труби – 8 шт.

Для складних дахів, будинків нестандартних проектів краще довірити все обміри та прорахунки професіоналам.

Підібрати та придбати: