Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Ландшафтні матеріали. Екопарковка та садове покриття Еко.

Ландшафтні матеріали. Екопарковка та садове покриття Еко.

land

Еко-стиль натуралістичний та простий. Він популярний в силу своєї доступності, простоті у догляді та надійності. Добре підходить для благоустрою ділянок складної форми з проблемними зонами. Дозволяє скрасити недоліки території та перетворити їх на переваги. Еко-стиль допоможе зберегти в незайманому вигляді фрагменти природної природи. Одним з таких рішень сміливо можна назвати газонні решітки від «Альта-Профіль Україна», за допомогою яких можна зробити сучасну Екопарковку.

Особливості та призначення газонних решіток

Проблема відведення води та збереження зелених зон стоїть дуже гостро. Застосування газонних решіток дозволяє вирішити дані проблеми за рахунок збільшення рослинного покриву. На міцній та надійній посиленій газонній решітці від «Альта-Профіль Україна», можна не тільки ходити по газонах, але і паркувати автомобіль, грати у волейбол, теніс та просто відпочивати. Трав’яне покриття не пошкодиться, і майданчик завжди буде рівний, без калюж і бруду.
Решетка усиленная
Газонні решітки з поліпропілену, їх ще називають еко-покриттям, складаються з модулів, які легко скріплюються між собою за допомогою замків. Вони дозволяють забезпечити рівномірне зростання трав’яного покриття та відмінний дренаж. Система замків, розташованих по краях забезпечує надійне з’єднання модулів решіток між собою, а також допомагає ефективно розподіляти навантаження між сусідніми модулями.
 
Модулі вільно пропускають воду безпосередньо в грунт. Характеристики ділянок землі, де встановлені модулі решіток, по водопроникності практично нічим не відрізняються від ділянок з трав’яним покриттям. Довговічність каркаса визначається ваговим навантаженням, на яку розрахована газонна решітка. Сітка газонної решітки сприяє природній фільтрації води та гарному росту трави. Вона несе не тільки практичну функцію, але й облагороджує всю територію. Підходить як для приватної території, так і для території багатоквартирних будинків.

Переваги газонних решіток

  • Висока механічна міцність;
  • Стійкість до високих та низьких температур;
  • Стійкість до УФ-випромінювання;
  • Простий монтаж та демонтаж;
  • Водопроникність та відмінний дренаж;
  • Стійкість до деформації при великих навантаженнях (до 200 тон на м2);
  • Захист грунту від ерозії;
  • Легкість транспортування та мала вага конструкції;
  • Тривалий термін експлуатації – 20 років.
  • Запобігання руйнування поверхні автомобільними колесами
  • Покриття травою на 90%;
  • Легкий догляд – траву на рівному майданчику легко стригти.

Рекомендації по встановленню модулів еко-покриття (газонної решітки):

  1. Знімаємо шар грунту і робимо основу (подушку з гравію). Товщина основи визначається класом навантаження на поверхню (автомобілі, люди): від 20 см до 50 см для в’їзду в гараж або паркінгу та мінімум 45 см для вантажних автомобілів.
  2. Поверх основи укладається шар з суміші піску і відсіву товщиною 2-3 см. Поверх несучого шару укладаємо 1-2 шари геотекстилю.
  3. Далі йде вирівнюючий шар, який складається з дрібної гравійної крихти та піску. Добре утрамбовується.
  4. Наступний крок – монтаж модулів. На 1 м² площі необхідно близько 4-х модулів (в залежності від розміру моделі). Встановлюються модулі в шаховому порядку. Модулі з’єднуються між собою замками. Вигинів по кривих лініях або окантовці легко досягти за допомогою звичайних ріжучих інструментів.
  5. Заповнюємо осередки газонної решітки гравієм або грунтом. Для облаштування якісного трав’яного покриття траву рекомендовано засівати у 2 етапи: до і після просіювання грунту. Після засіву трави грунт повинен бути в рівень з верхньою частиною модуля. Під час проростання трави ділянку необхідно регулярно поливати. Рекомендується використовувати грунт, призначений для декоративних рослин. По майданчику не можна ходити, поки паростки не зійдуть і не зміцніють.

Укладка газонной решетки

Переваги газонної решітки з поліпропілену для екопарковки

  • Простий монтаж та демонтаж. Можливість виконати самостійно;
  • Екопарковка не деформується та не пошкоджує корневу систему зростаючої трави;
  • Матеріали, які використовують для створення решіток, не бояться вологи та перепаду температур, вони міцні та довговічні;
  • Паркування можна використовувати не тільки в якості стоянки для автомобіля, але і як зону відпочинку на свіжому повітрі. Решітка для паркувального майданчика не іржавіє, не пліснявіє і не виділяє токсичних речовин. Газонна решітка не боїться механічних навантажень та нашестя гризунів, вона дозволяє виростити щільний шар трави.
  • Використовуваний для створення парковки решітчатий матеріал не боїться хімічних речовин та не руйнується від машинних рідин.

Компанія «Альта-Профіль Україна» пропонує Вашій увазі, ще 2 види газонних решіток:

газонная решетка с обрамлением газонная решетка универскальная

Де застосовують газонні решітки від «Альта-Профіль Україна»:

  • Екопарковка біля приватного будинку
  • Спортивні та дитячі майданчики з трав’яним покриттям
  • Виставки на відкритому повітрі
  • Пішохідні доріжки
  • Місця для відпочинку (барбекю)
  • Майданчики біля басейну
  • Спортивні майданчики
укладка решетки Эко парковка

Екопарковка є територією для паркування, яка засіяна травою та укріплена газонною решіткою. Вона не заважає природному росту трави, зберігаючи при цьому естетичний вигляд ділянки. Решітка укладається на підготовлений грунт, засипається землею та засівається газонною травою. Після цього газон необхідно своєчасно поливати і підстригати.

Приклад розрахунку газонних решіток для декількох типів розташування:

Найменування Розміри, м² Розміри 1 решітки, мм Витрати на матеріали, грн
Стандартна екопарковка (посилена газонна решітка) 8 м² 500*500 мм 32шт.*154,35 =  4 940 грн.
Майданчик для доріжок (решітка з обрамленням) 10 м² 400*400 мм 63 шт.*104,96 =  6 600 грн.
Майданчик біля басейну (універсальна решітка) 16 м² 333*333 мм 50 шт.* 66,68 =  3 340 грн.

Крім поліпропіленових газонних решіток, на ринку існують ще бетонні і георешітки. Розповімо трохи про ці види решіток.

БЕТОННІ РЕШЕТКИ

Бетонна решітка – це збірна декоративна конструкція, яка укладається на грунт і складається з окремих бетонних модулів. Бетонна решітка для паркування автотранспорту є не найкращим рішенням. Вона не має замків або елементів з’єднання, що дозволяють бетонним елементам з’єднуватися між собою. Така відсутність замків призводить до того, що коли автомобіль заїжджає на таку решітку, вона може провалюватися під його масою. В результаті, через час, на парковці будуть хвилі. Вирішується така проблема тільки таким шляхом: укладання газонної решітки здійснюється на щільну стійку основу під бетонні паркувальні решітки з щебеневого відсіву.

Чому бетонна решітка неефективна?

  • Бетонна паркувальна решітка має товщину стінок від 5 до 10 см. Такі товсті бетонні стіни сильно нагріваються на сонці. Паркувальна решітка з бетону має дуже маленькі осередки, тому розігрітий на сонці бетон знищує кореневу систему трави, і трава гине.

Економічно:

  • Решітка з бетону потребує основу не менше 30 см. Вона розрахована під легкові автомобілі. Для вантажних автомобілів вагою від 5 тонн підставу необхідно бетонувати. Висота бетонної решітки становить 10 см, підстава під неї 30 см, виходить, що будівництво парковки з бетонної решітки вимагає виїмки ( «корита») грунту глибиною 40 см. В результаті, тільки на облаштування «корита» ви витратите великі гроші.
  • Бетонні решітки дуже важкі – вага одного піддону складає 1500 кг. В одному піддоні 10,8 кв.м. Разом, щоб купити бетонні грати та перевезти її, для площі 1000 кв.м. вам знадобиться 7 автомобілів вантажопідйомністю 22 тонни. Крім цього, витрати на доставку матеріалів досить високі.
  • Істотні витрати на укладання бетонної решітки (робоча сила та час).

З огляду на вищеописаний «пиріг» бетонної парковки, трава на відсіві рости не буде. Ходити по такій решітці буде вкрай незручно.
 
Єдиною перевагою бетонних решіток є невисока вартість самого матеріалу. Однак витрати на транспортування спеціальним транспортом, через істотну вагу самого матеріалу, перекривають цю позитивну сторону.
Бетонная решетка

ГЕОРЕШІТКА

Георешітка – це конструкція у вигляді сот з поліетиленових стрічок або смуг. Виробляється методом ультразвукового скріплення полімерних стрічок в шаховому порядку. Матеріал, який використовують при її виробництві – геосинтетичний полімер. Товщина стінок георешітки складає 1,5 мм. Стільники скріплюються між собою у шаховому порядку високоміцними зварними швами.
 
Така структура у вигляді сот дозволяє створювати каркас для армування. Полотно утворює «ребра», висота яких відрізняється в залежності від сфери застосування. Матеріал являє собою об’ємну порожнисту конструкцію, висотою від 5 мм до 20 мм, і застосовується для зміцнення откосів та основ. Осередки об’ємних георешіток заповнюються сипучими матеріалами у вигляді щебеню, піску, грунту та іншого.
 
Звичайна георешітка допомагає виконувати різні ландшафтні роботи, зміцнення садових доріжок, зміцнення схилів та їх озеленення. В результаті це запобігає зсуви грунту, забезпечує міцність поверхні.
 
Георешітка відмінно тримає грунт. Кріпиться вона анкерами. Це можуть бути як спеціальні сталеві анкери, так і зігнута арматура або металеві куточки 25-30 мм. Після укладання георешітку засипають грунтом або щебенем – в залежності від використання такої поверхні в подальшому. Укладається вона на вирівняну поверхню грунту. Георешітку також використовують для будівництва зелених парковок.

Недоліки

  1. Застосовується тільки на м’ягких грунтах;
  2. Георешітки мають властивість просідати з часом, відповідно вимагають регулярного профілактичного ремонту;
  3. Укладання георешіток повинні виконувати кваліфіковані фахівці, так як порушення технології монтажу зведе до нуля усі переваги.

Галузь застосування

• Укріплення залізничних насипів;
• Армування откосів та схилів;
• Ландшафтний дизайн;
• Дорожне будівництво;
• Формування штучних водойм;
• Зміцнення прибережної зони;
• Основа під укладку бруківки, тротуарної плитки.

гео решетка

Висновки

На сьогоднішній момент, найбільш популярним варіантом вибору екопарковки є газонна решітка з поліпропілену. Для власника будинку, збереження зелених насаджень є одним з ключових, тому вибір очевидний. І крім цього, монтаж таких решіток можна виконати самостійно, без залучення сторонніх підрядників.