Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Екопарковка для приватного будинку: як вибрати газонну решітку

Екопарковка для приватного будинку: як вибрати газонну решітку

газонная решетка и машины

З кожним роком стає все більше людей, яким не байдуже навколишнє середовище. Саме тому стало все більше з’являтися екоматеріалов, різних технологій в будівництві, які повинні допомогти зберегти природні ресурси. Одним з подібним трендів є наявність екопарковки на території приватних будинків.

Що таке Екопарковка?

газонная решетка - экопарковка
Екопарковка – це будівельна споруда для стоянки автотранспорту, що захищає кореневу систему газону. Така парковка для авто покликана зберегти зелені ділянки на території будинку, замінивши асфальтовані ділянки, доріжки з гравію або землі.
Екопарковка являє собою майданчик, на якій закопується в землю спеціальна газонна решітка, в осередках якої знаходиться земля. Така конструкція не може перешкодити природному росту трави, яка покриває повністю всю решітку, утворюючи рівний газон. Проростаючи з цієї землі коріння трави буде ретельно захищені, тому стоянка або парковка автомобіля ніяк не зашкодить вашому газону.

Як вибрати газонну решітку для екопарковкі?

На ринку існують різні варіанти газонних решіток, виконані з різних матеріалів, кожен з яких має свої переваги і недоліки. Спробуємо разоглянути найпоширеніші види решіток.

Бетонні газонні решітки

Бетон – перший матеріал, з якого стали робити екопарковки. Являють собою товсті бетонні модулі у вигляді бджолиних сот, які вкопують у землю. Такі еко-галявини відрізняються особливою міцністю. До інших переваг можна віднести:

  • витримують великі навантаження;
  • довговічні;

До недоліків таких решіток відносять:

  • велику вагу бетонних модулів яка вимагає задіювати для монтажу спеціальну техніку;
  • комірки решітки невеликі, на відміну від перегородок самих комірок. Тому трава повністю не може покрити газонну решітку і це впливає на зовнішній вигляд еко-галявини;
  • згодом бетон тріскається і може трохи розсипатися під впливом факторів зовнішнього середовища. Це впливає більше на зовнішній вигляд, ніж функціональність.

Модульні пластикові газонні решітки


Пластикові модульні решітки бувають в основному двох типів: для оформлення доріжок і зелених зон, що не покликані витримувати великі навантаження, і для створення єкопарковок. Останні відрізняються посиленим і високим профілем. Дані решітки потрібно як і бетонні вкопувати в землю, яка попередньо повинна бути вирівняною.
До переваг пластикових газонних решіт можна віднести:

  • невелика вага модуля і легкість в монтажі (досить вирівняти земельну ділянку і скласти як пазли модулі, після чого засипати на ⅔ землею);
  • екологічно чистий і довговічний матеріал (термін служби понад 50 років);
  • стійкість до впливу факторів зовнішнього середовища (сонце, волога, мороз, спека);
  • міцність матеріалу, який з легкістю витримує вагу не тільки легковий, але і вантажної машини (до 25 тонн на м2);
  • комірки решітки великі, а стінки перегородки малі. Після проростання трави решітку не буде видно, а газон буде виглядати суцільним полотном.

Особливих недоліків у газонних решіток із пластику немає, що полегшує кінцевий вибір.

Висновки

Найбільш популярним варіантом для газонних парковок сьогодні є саме газонні решітки з пластику. Адже для власників дачі або заміського будинку, особливо гострим є питання збереження зелений на всьому земельній ділянці. До того ж монтаж таких решіток можна виконати самостійно, прочитавши перед цим інструкцію від виробника.

Підібрати та придбати: