Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як вибрати водостік для приватного будинку?

Як вибрати водостік для приватного будинку?

фото на доме, водосточная система коричневая

Чи потрібно встановлювати водостічну систему чи можна на ній заощадити? Відповідь на це питання очевидна – звичайно ж водостік потрібен, навіть просто необхідний! Адже він оберігає стіни і цоколь від потоків води з даху під час дощу і танення снігу, а також виконує декоративну функцію, якщо його зі смаком підібранти до дизайну будинку. Вся вода потрапляє в систему і безпечно відводиться в зливову каналізацію або в інше спеціально відведене для цього місце.

Вибір матеріалу для водостоку

Одне з головних питань при виборі водостоку – це визначитися з матеріалом з якого він зроблений, щоб він і прослужив довго, і баланс ціни і якості був дотриманий. Хороша аодостічна система, якщо вона правильно зібрана, прослужить як мінімум 15 років без необхідності особливого ремонту.
На сьогодні найпопулярнішими на ринку є два види водостічних систем: металеві зі спеціальним покриттям і пластикові, виготовлені з полівінілхлориду та спеціальних добавок.
Металеві водостічні системи виготовляються зі сталі, а після покриваються цинком або спеціальними захисними полімерами, щоб захистити метал від корозії. Ці вироби відрізняються високою механічною міцністю, тому легко витримають і сильний вітер, і налипання снігу, і велика кількість бурульок взимку. Вони стійкі до агресивного середовища, ультрафіолету, дуже низьким і дуже високим температурам (від +90 до -50 градусів) і їх різких коливань.
Пластиковая водосточная система
Склад полімерних покриттів постійно вдосконалюється, на ринку є навіть водостоки з добавкою керамічних гранул, що робить покриття стійким до подряпин. Головне під час транспортування і монтажу не пошкодити його, щоб в місці пошкодження не з’явилася корозія.
Водостоки з полівінілхлориду (ПВХ) теж мають свої переваги. Перш за все – у них доступна ціна при відмінній якості. Вони теж стійкі до температурних змін, корозії, хімічних впливів, мають широку кольорову гаму. При цьому колір не вицвітає під впливом сонячних променів. На відміну від металевих, водостоки ПВХ не видають такого шуму при сильній зливі.
Перевагою відсотків ПВХ є відносна нескладність складання і монтажу, адже деталі мають невелику вагу. Слідуючи інструкції, навіть неспеціаліст може встановити водостік. Але все ж таки краще довіритися професіоналам.

Підбираємо водостік за формою і поєднуємо з дахом
Форма жолоби також впливає на естетичний вигляд всієї системи і її функціональність. Квадратні жолоби завжди мають ребра жорсткості, вони міцніші і мають високу пропускну здатність. Жолоб круглої форми поєднується з будь-яким дизайном, це найбільш поширений варіант. Бувають також прямокутні і трапецієподібні жолоби.
Щоб водостік добре поєднувався з дахом, це потрібно продумати на етапі проекту, і встановлювати їх разом. Водостоки з металу добре виглядають з металевими дахами, а пластикові, завдяки різноманітності кольорів і відтінків, можна підібрати під будь-яку покрівлю.

З чого складається водостічна система

водосточные системы
У різних виробників водостічна система може відрізнятися комплектацією. Але основні елементи присутні в будь-якому наборі:

  • жолоби, куди потрапляє вода, стікаючи з даху;
  • труби, по яких вода рухається вниз;
  • зливоприймачі, або воронки;
  • злив, яким закінчується кожна труба;
  • кути і коліна, за допомогою яких система огинає виступи на своєму шляху;
  • хомути труб, що кріплять їх до стіни;
  • кронштейн жолоби, що кріпить його до покрівлі;
  • заглушки і з’єднувачі.

Кожен виробник дає рекомендації та інструкції з приводу кількості конструктивних елементів водостоку і кроку між ними. Якщо їх не дотримуватися, наприклад, з метою економії, система може не витримати ваги води і обірватися.

Догляд за водостоком

Сучасні водостічні системи невибагливі в догляді, особливо виготовлені з ПВХ. Але тим не менше вони потребують як мінімум руглярного очищення.
Два рази на рік, або в міру необхідності, потрібно перевіряти водостік на предмет застряглих там листя і гілок. Якщо вони там є, потрібно акуратно вийняти їх, не подряпавши при цьому елементи – наприклад, пластиковим предметом або тросом. Не можна використовувати при цьому гострі речі. Якщо у вас встановлені спеціальні решітки або сітки, очищення буде ще простіше і швидше, адже сітки затримують подібні забруднення.
Помити від бруду зовнішню частину конструкції можна простою водою і м’якою щіткою. Якщо забруднення стійке – використовуйте мильний розчин. Сильнодіючі хімічні миючі засоби не можна використовувати для очищення водостоку.
Іноді для полегшення навантаження на водостік, особливо в холодних і сніжних районах, на дах встановлюють спеціальні елементи, які перешкоджають швидкому сходу снігу, який може пошкодити водостік. У великих заміських будинках також можуть встановлювати на водостік систему підігріву, щоб запобігти намерзання бурульок, які теж можуть обірвати конструкцію. Чи доцільно таке вкладення – вирішуйте самі, тому що це штука недешева.
Періодично рекомендується перевіряти надійність кріплень і герметичність системи. При якісному монтажі і мінімальному, але регулярного догляду ваша водостічна система прослужить вам дуже довго.

Підібрати та придбати: