Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Оздоблення фасаду каменем

Оздоблення фасаду каменем

фото фасада с камнем

Натуральний камінь в обробці фасаду – це стильно, престижно, свідчить про добрий смак і солідному достатку власника будинку. Перш за все, такий спосіб облицювання зовнішніх стін вибирають з-за таких його незаперечних переваг:

  • стійкість до спеки, холоду і різких перепадів температур, до будь-яких атмосферних опадів і впливу ультрафіолету;
  • пожежостійкість;
  • екологічна чистота;
  • естетичний зовнішній вигляд;
  • довговічність.

Який камінь можна застосовувати при обробці фасаду?

В обробці будинків застосовується як натуральний, так і штучний камінь, а також панелі, що імітують поверхню натурального матеріалу.
Залежно від того, яка гірська порода була обрана для оздоблення фасаду каменем, якість покриття стіни буде трохи відрізнятися. Найчастіше використовуються граніт, вапняк, піщаник, кварцит, сланець, бутовий камінь і інші.

Граніт.

Фасад из гранита

В основному його використовують при обробці офісних будівель і нежилих будинків, адже це важкий, дуже міцний і дорогий матеріал. Тому в обробці приватних будинків його використовують рідко. В облицюванні стін застосовують як відполірований граніт, з глянцевою поверхнею (що здорожує вартість робіт), так і матовий, з трохи шорсткою текстурою. Він дешевше, але має не такий вишуканий вигляд.

Вапняк.

фасад из известняка

Це найпоширеніший матеріал, що використовується як для зовнішньої, так і внутрішньої обробки. Він видобувається в великій кількості, легко піддається механічній обробці, шліфування та полірування, має різні відтінки – від білого до жовтого. На фасаді найкраще відвідувати виглядає білий камінь.

Піщаник.

Песчаник фасад

Являє собою уламки осадових гірських порід, для обробки фасаду представлений у вигляді плит неправильної форми. Цей камінь міцніший, ніж вапняк, і дуже вологостійкий, але не підлягає поліруванню. Використовується також і для кладки стін, але роботу з цим каменем краще довірити фахівцеві. Зазвичай буває сіро-коричневого кольору, іноді з вкрапленнями рудого, червоного або навіть зеленого відтінку.

Кварцит.

Kvarcut

Навіть граніт поступається цьому каменеві по довговічності, міцності і твердості. Кварцит піддається поліровці, але в обробці дуже складний через високу щільності породи, і значної ваги. Кварцит не накопичує радіацію, вологостійкий, в ньому не заводиться цвіль і грибок, тому його часто використовують в будівництві басейнів і фонтанів, а також в обробці медичних установ. За кольором буває різних відтінків червоного, сірим і навіть білим, через вкраплень слюди відсвічує на сонці.

Сланець.

Сланец

Це гарний, міцний, теплозберігаючі камінь, до того ж відносно доступний за ціною. Простий в обробці, так як при механічному впливі не кришиться, а розшаровується уздовж волокон через свою шаруватої структури. Сланець утворився з змішання багатьох гірських порід, і навіть скам’янілих частинок тварин і риб, тому він буває самих різних кольорів і відтінків.

Бутовий камінь.

Бутовый камень

Це загальна назва матеріалу, що складається з різних гірських порід, що утворюються при розробці кар’єрів і видобутку інших видів каменю. Складається з гальки, пісковика, доломіту, вапняку з різними домішками, має неправильну форму, що ускладнює обробку і кладку. Він дешевше чистих гірських порід, але тим не менше це натуральний камінь, і виглядає ефектно.

Специфіка обробки натуральним каменем

Процес монтажу декоративного каменю непростий і вимагає суворого дотримання технології. Краще відразу звернутися до фахівців, щоб не нашкодити своєму будинку невмілим виконанням робіт. Адже навіть найкращий і найдорожчий камінь можна зіпсувати неякісним монтажем. Наприклад, через неправильно змішаного розчину частина каменів може з часом відвалитися від фасаду, під погано закріплену облицювання може потрапити вода, через що там заведеться грибок і пліснява. Стіни будинку будуть виглядати недоглянутими, а будинок стане небезпечним для проживання.
Ще на етапі проекту потрібно вирішити, чим ви будете обробляти фасад будівлі. Інакше слабкий фундамент і несучі стіни завадять вам виконати обробку натуральним каменем, або ж ви змушені будете обмежитися легкими породами.
Вже побудовані будинки з піноблоку, газобетону, СИП-панелей, каркасні, деякі дерев’яні будинки найчастіше обробити натуральним каменем можна і через його велику вагу. Але тоді на допомогу може прийти штучний камінь або імітація під камінь у вигляді фасадних панелей.

Особливості обробки штучним каменем і фасадними панелями

Штучний камінь має в своєму складі кам’яну крихту, цемент, кварцовий пісок, фарбувальні пігменти, інші добавки. Його можна виготовити прямо на будмайданчику, купивши спеціальну суміш. Потрібно тільки в необхідній пропорції розвести водою, відлити в форми і дочекатися затвердіння. Вага фрагментів штучного каменю легше, ніж натурального, а процес монтажу практично нічим не відрізняється.
Фасадні панелі – це вид облицювального матеріалу, який підійде для обробки будь-якої будівлі. Вони не створюють навантаження на фундамент або несучі конструкції будинку, так як мають значно меншу вагу, ніж натуральний камінь, штучний камінь або будь-який інший оздоблювальний матеріал.
Основні характеристики натурального каменю і фасадних панелей «під камінь» показані в таблиці:

Характеристика Натуральний камінь Фасадні панелі «під камінь»
Міцність Максимально міцний з усіх можливих оздоблювальних матеріалів Виготовляються з ПВХ, завдяки спеціальній конструкції і технології лиття, наявності рельєфних ребер жорсткості мають достатню міцність
Морозостійкість При використанні якісного розчину і правильному монтажі має високу морозостійкість Через збільшеної товщини панелі не деформуються навіть при дуже сильних морозах або різких
Вологостійкість Деякі види каменю дуже влагоустойчиви (граніт, кварцит), інші не мають цієї властивості (вапняк, сланець) Стійкі до вологи, можуть використовуватися в регіонах з підвищеною кількістю опадів
Стійкість до хімічних впливів Камінь не реагує на вплив солей, кислот, лугів Стійкі до агресивного середовища
Вага Камінь будь-якої породи має значну вагу, тому обробка каменем повинна враховуватися при проектуванні Вага панелей дуже невеликий, тому вони можуть застосовуватися при обробці фасаду будь-якої будівлі
Монтаж Оздоблення каменем – довга й кропітка праця, вимагає професійних навичок Дотримуючись нескладну інструкцію, змонтувати фасадні панелі зможе будь-яка людина
Обслуговування Камінь невибагливий в догляді, хоча деякі його види, які взаємодіють з водою (сланець, вапняк) повинні бути оброблені спеціальним просоченням, щоб виключити утворення моху і цвілі. Не вимагають спеціального догляду
Зміна кольору Згодом камінь може змінювати колір, полірований камінь може тьмяніти під впливом атмосферних явищ Через ультрафіолету можуть з часом вицвітати, але пройдуть роки, перш ніж це можна буде помітити

Фасадні панелі виготовляються так, що за зовнішнім виглядом дуже схожі на натуральний камінь. У компанії «Альта-Профіль» такий ефект досягається завдяки наступним особливостям:

  • форма панелі повторює природну форму каменю, з нерівними краями і зламами;
  • багатошарове фарбування надає виробу більш натуральну структуру і колір. Останнім шаром фарби панель покривають точково за допомогою пульверизатора.
  • розмір панелей підібраний так, щоб малюнок укладання каменю був максимально наближений до натурального, і не було музичного ефекту.

Можна з упевненістю сказати, що навіть зблизька складно помітити різницю між обробкою натуральним каменем, штучним каменем і фасадними панелями.

Монтаж натурального каменю

Перед тим, як почати облицювання каменем, потрібно підготувати стіну:

  • бетонна стіна перед облицюванням каменем повинна простояти 5-6 місяців для усадки, інакше згодом стіна може дати тріщину;
  • укладання каменю відбувається тільки на рівну основу, допускається перепад не більше 2 см на м. кв .;
  • основа для укладання каменю повинна бути сухою;
  • якщо до монтажу каменю на стіні була інша обробка, її потрібно повністю видалити;
  • при температурі нижче нуля здійснювати монтаж можна.

Є два способи монтажу натурального каменю:

  • «мокрий» – із застосуванням спеціального розчину або клею;
  • «сухий» – за допомогою спеціального кріплення.

Маємо приклади застосування обидва способи. Це залежить від гірської породи, яку ви вирішили вибрати для обробки фасаду. Нижче наведена технологія «мокрого» монтажу.

Монтаж натурального каменю «мокрим» способом

1. Підготовка до роботи.

Як правило, перед монтажем на стіну кріпиться фасадна сітка. Тоді клейовий розчин буде краще зчіплюватися зі стіною і не стане розтріскуватися. Потрібно також підготувати необхідний при монтажі інструмент і сам камінь, запам’ятати або намалювати послідовність укладання каменю на стіну.

2. Підготовка клейового розчину.

Для кожного виду гірської породи рекомендуються свої розчини, так як вони мають різну вагу. Готувати клеющие суміші потрібно безпосередньо перед початком робіт і розраховувати їх кількість, так як вони швидко висихають і стають непридатними.

3. Укладання каменю.

Укладання краще здійснювати зверху вниз, щоб уникнути забруднення розчином уже покладеної поверхні. Спочатку монтуються кутові камені, потім між ними натягується нитка, по якій буде дорівнювати перший ряд каменів. Клейовий розчин наноситься на кожен камінь і на фрагмент стіни, куди він буде покладений. Далі правильність укладання перевіряють за допомогою рівня.

4. Затирка швів і обробка каменю.

При попаданні в процесі роботи клейового розчину на камінь потрібно його відразу витерти, так як після затвердіння прибрати його буде складно. Після застигання клейової суміші заповнюються шви між каменями. Якщо для облицювання фасаду обрана порода, яка взаємодіє з водою (наприклад, вапняк або сланець), камінь рекомендується обробити спеціальною гідрофобною просоченням, щоб уникнути появи цвілі або моху. Якщо обраний камінь не полірувався, можна покрити його лаком після укладання.

Здійснювати кладку натурального каменю можна при температурі не нижче + 5 ° С і не вище 30 ° С. При температурі близькій до нуля або нижче клейовий розчин замерзає, не встигнувши висохнути, і камінь після підвищення температури відділяється від стіни. Установка каменю на розігріту поверхню теж не сприяє правильному застиганню суміші і зчепленню каменю зі стіною.
Облицювання фасаду штучним каменем практично не відрізняється від наведених вище рекомендацій. Техніка ж установки фасадних плит зовсім інша.

Монтаж фасадних панелей під камінь.

Роботи з монтажу можна виконувати при будь-якій температурі, так як немає необхідності наносити розчин або клей. Поверхня теж не обов’язково ідеально вирівнювати – навіть на порівняно нерівну стіну фасадні панелі прекрасно встановлюються, але при цьому потрібно встановлювати спеціальну обрешітку. Якщо ж стіна вирівняна, то можна обійтися без обрешітки. До самої установки не обов’язково залучати досвідченого майстра – звичайна людина прекрасно впорається, слідуючи нескладної інструкції.

  1. Установка обрешітки. Як правило, виробник фасадних панелей пропонує і спеціальну пластикову обрешітку, вона найкраще підійде для монтажу. Справа в тому, що пластикові панелі мають властивість при перепадах температури розширюватися і звужуватися. Так як лати виготовлена з того ж матеріалу, відповідно, її ступінь розширення і звуження буде такою ж, як і у панелей, і облицювання не буде деформуватися.
    Компанія «Альта-Профіль», в залежності від колекції фасадних панелей, використовує плоский широкий профіль типу А або типу В.
  2. Установка стартової планки. Перш за все, строго за рівнем, на пластикову обрешітку монтується стартова планка.
  3. Монтаж зовнішніх кутів. Зовнішні кути кріпляться саморізами до решетування на стику стін.
  4. 4. Монтаж панелей. Фасадні панелі кріпляться знизу вгору, зліва направо за допомогою саморізів. Саморізи кріпляться строго перпендикулярно основи в спеціально призначені отвори, але не до упору, щоб розширення і звуження панелей, про який ми говорили вище, не привело до деформації.

Щоб фасад мав більш природний вигляд, рекомендується монтувати панелі зі зміщенням на 1/3 панелі. Крім того, така установка гарантує більш надійне з’єднання панелей.
Повний і докладний посібник з встановлення фасадних панелей «Альта-Профіль», а також відеоінструкція по монтажу розташовані на сайті за посиланням:
Ознайомившись з ними, ви зможете зробити монтаж панелей, навіть не маючи досвіду в будівництві. Дуже важливо при цьому дотримуватися всіх рекомендацій виробника. Якщо ви не впевнені, що впораєтеся з обробкою, ви можете замовити на нашому сайті послугу з встановлення панелей, і наші професійні робітники проведуть монтаж по всім вимогам і в стислі терміни.

Вартість обробки каменем і обробки «під камінь»

Відразу назвати ціну оздоблення фасаду натуральним каменем непросто, адже вона залежить від безлічі факторів. Перш за все, на ціну впливає вид каменю, а значить і вид клейової суміші, рекомендованої для цього виду каменю, дизайн самої будівлі, ступінь вирівняні стін, і так далі.
Наприклад, 1 м. Кв. пісковика коштує від 650 руб., граніту – від 1000 руб., клей для каменю – 400-500 руб. за упаковку, тобто близько 100 руб. на м. кв. стіни. Роботи з укладання каменю обійдуться від 500 руб. за м. кв.
Вартість укладання фасадних панелей, включаючи матеріал, складе 1500-2000 руб. за м. кв.

Фасадні панелі «Альта-Профіль»

В асортименті «Альта-Профіль» 8 колекцій фасадних панелей, а це 49 варіантів оздоблення, що імітують різні види натурального каменю. Ознайомтеся з каталогом і виберіть варіант, який підходить саме вам.

Замість висновку

Натуральний камінь для оздоблення стін – елегантний, красивий і екологічний матеріал. При правильному укладанні він прослужить не менше 50 років, він практично невразливий для високих і низьких температур, ультрафіолету і опадів. Але камінь має велику вагу, тому підійде не для всякого будинку, процес укладання вимагає участі фахівця, та й ціна каменя недешева, не всі можуть дозволити собі таку розкішну обробку.
Фасадні панелі, що імітують натуральний камінь, виготовлені з пластику, тому важать значно менше і підійдуть для будь-якої стіни, їх можна змонтувати самостійно, це не займе багато часу і зусиль. Коштують панелі значно менше навіть найдешевшого виду каменю.

Підібрати та придбати: