Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Оздоблення фасаду під цеглу

Оздоблення фасаду під цеглу

цоколь-под-кирпич

Ні для кого не секрет, що по надійності і міцності серед будівельних матеріалів найбільш якісним матеріалом прийнято вважати цегла.
Не дивно і те, що навіть в будинках, побудованих з піноблоку або іншого матеріалу для додання солідності, добротності і класичного вигляду фасаду – облицьовують цеглою.
Переваги цегли як оздоблювального матеріалу:

  1. Міцність найвищого рівня.
  2. Стійкість до морозів.
  3. Чи не впливають температурні перепади.
  4. Водопоглащение на мінімальному рівні.
  5. Додаткова звукоізоляція.
  6. Теплоізоляція.
  7. Висока екологічна складова.
  8. Широка колірна і цінова гамма.

Якісні характеристики цегли залежать від його виду і можуть мати серйозні відмінності.

Різновиди цегли для облицювання

виды кирпича
Цегла може відрізнятися за складом і технологічним процесом виготовлення. Залежно від цього існують такі різновиди:

  • гіперпрессованний
  • силікатна
  • керамічний
  • клінкерна

Основною складовою гіперпресованого цегли є відходи – від розпилювання каменю, черепашнику, відбракованого щебеню, мармурової стружки, в складі є і фарбувальний пігмент, хоча від 10 до 15 відсотків становить все ж цемент. Виробляють цеглу за допомогою увлажененія і формування на спеціальному обладнанні, а потім пресування під великим тиском цієї маси. Після всього кожен окремий цегла пропарюють, а потім – добре і довго просушують. За структурою отриманий матеріал можна порівняти з природним каменем. Розміри кожної цеглинки досить точні, похибка не перевищує півміліметра. З недоліків відзначають підвищену теплопровідність.
При виробництві силікатної цегли застосовується метод автоклавного синтезу. Складовими є вапно і кварцовий пісок, які доповнюються добавками. Формування цегли відбувається методом напівсухого пресування. Після цього на них впливають водяною парою при високій температурі від 170 до 200 градусів Цельсія і тиску близько 12 атмосфер. З переваг такого матеріалу варто відзначити чіткість форми і відмінну звуко- і теплоізоляцію, а крім того, вартість його менше, ніж у клінкерної або керамічного зразка. З недоліків можна згадати досить високу гігроскопічність, усунути яку можна при додатковій обробці гидрофобизатором, і питома вага, який створює серйозне навантаження на фундамент.
Одним з найпопулярніших видів цегли, по – праву, вважається керамічна цегла. Спосіб виготовлення його досить простий: глину з необхідними добавками формують в спеціальні форми, після це, за технологією, йде процес просушування і випалу при температурі від 800 до 1000 градусів Цельсія в печі. Основні переваги:

  • міцність,
  • морозостійкість,
  • Низьке водопоглинання.

З різновидів буває повнотілою або порожнистою.
цегла клінкернатакож є різновидом керамічного. Технологія його виготовлення мало чим відрізняється. При виробництві його застосовують спеціальні сорти глини, випал здійснюють при підвищеній температурі до 1300 градусів Цельсія. У зв’язку з цим міцність і морозостійкість цегли зростає, гігроскопічність ставати практично рівною нулю. Разом з поліпшенням якісних характеристик зростає і вартість виробу.

Можливі обмеження при виборі облицювання

Важко посперечатися з тим, що оброблений цеглиною фасад має прекрасний зовнішній вигляд. Але будь-який чи будова може бути облицьований цим матеріалом? Чи можуть існувати якісь обмеження? Давайте розберемося.
Виробник, звичайно ж, будуть стверджувати, що це матеріал універсальний і мало залежить від будь-яких факторів, але все ж варто звернути увагу на деякі рекомендації.
Слід врахувати, що обробка цеглою створить додаткове навантаження на фундамент будівлі. Бажано ще при будівництві будинку враховувати можливу додаткове навантаження, створювану облицювальним матеріалом. Грамотно розраховані навантаження на фундамент і несучі стіни дозволять гарантувати безпеку і уникнути проблем надалі. Якщо є побоювання – слід відмовитися від облицювання цеглою або вжити додаткових підсилюють заходи.
Важливо розуміти те, що загальне навантаження на фундаментну заливку може зрости більш ніж на одну тонну. Крім того, рекомендується дотримати технологічні виступи по периметру будівлі не менше ніж на 12 сантиметрів (на ширину цегли). Якщо будинок був побудований раніше, а на додаткове навантаження не розраховували – слід вжити додаткових заходів і додати частину фундаменту для посилення. Цю частину і побудовану раніше між собою з’єднують анкерами.
Якщо немає можливості і бажання посилювати фундамент, а хочеться красиву обробку – варто розглянути варіант облицювання панелями фасадними або плиткою під цеглу.
При обробці обов’язково потрібно побудувати зв’язку з несучими стінами. Якщо цього не зробити -возможно зміщення обробки. Щоб уникнути проблем і деформації використовуйте з’єднання гнучкою механічної зв’язком. Це може бути оцинкований дріт. Нержавіюча сталь, полімери. Таким чином, збільшиться навантаження на несучу стіну.
Якщо плануєте обробляти вже готовий будинок – може знадобитися переробка покрівлі, оскільки вже розміщені схили не зможуть захистити в повній мірі кладку від впливу атмосферних явищ. Найбільш імовірна така ситуація, якщо для оздоблення фасаду використовується силікатна цегла.
Обмеження в оздоблювальні матеріали стосується щитових будівель, полегшених конструкцій і деяких інших. Наприклад, старі, застарілі конструкції також не рекомендують облицьовувати цим матеріалом. Але якщо бажання мати гарний цегляний будинок велике, а особливості будови не дозволяють – сміливо використовуйте імітацію у вигляді клінкерної плитки або цокольного сайдинга, так званих фасадних панелей.

Альтернативний матеріал оздоблення фасаду під цеглу

Цокольный сайдинг под кирпич клинкерный Альта-Профиль
Найбільш візуально схожими на цегляну кладку вважаються фасадні панелі. Це й не дивно, відмінності складно помітити навіть на відстані витягнутої руки.
Вони є чудовою альтернативою в разі неможливості обробки натуральним цеглою. Які ж у них переваги:

  1. Вартість. Для багатьох покупців це може зіграти вирішальну роль. Дійсно, навіщо переплачувати, коли можна отримати практично той же результат за менші гроші. На допомогу завжди прийде пластикова імітація.
  2. Вага. Сайдинг для цоколя дуже полегшений матеріал і не вимагає особливих умов або додаткових підсилень фундаменту. У разі, коли будівля стара або фундамент не може витримувати великих навантажень – це кращий вибір.
  3. Відсутність гігроскопічності. Низький показник вологопоглинання без додаткової обробки спеціальними засобами – ще один плюс в скарбничку фасадних панелей. Догляд настільки простий, що обмежується сезонної прибиранням у вигляді обмивки під великим напором води.
  4. Простата монтажу. Якщо укладання цегли вимагає досить високих навичок, то з фасадними панелями впоратися навіть новачок. Досить скористатися інструкцією від виробника, а обійтися можна мінімумом інструментів. Не потрібно чекати усадки і висихання клейових сумішей.
  5. Можливість працювати практично в будь-яку погоду. Тоді як з цеглою рекомендації по роботі дуже строгі: погода повинна бути теплою, невисока вологість. Недотримання цих правил може призвести до руйнування облицювання. А панелі можуть встановлюватися практично в будь-який час року. Відсутність взаємодії з водою значно полегшує сам процес.

Фасадная панель Кирпич красный Альта-Профиль
Розглянемо детальніше порівняльні характеристики для цегли та фасадних панелей.

  • Вплив механічних навантажень. Складно знайти більш міцний матеріал обробки, ніж цегла. Зі свого боку фасадні панелі не забезпечені таким запасом міцності, зате наділені необхідними ребрами жорсткості. Таким чином, забезпечується належний захист від можливих механічних пошкоджень.
  • Питома вага. Якщо прикинути, що квадратний метр цегли стандартного розміру важить від ста сорока до двохсот шістдесяти кілограмів, стає зрозумілим, яке навантаження створюється на фундамент будівлі, особливо якщо воно має кілька поверхів. Ця особливість не дозволяє застосовувати цей матеріал для обробки старих, старих будівель або споруд із невеликим фундаментом. Для таких випадків ідеально підійде фасадна панель, вага квадратного метра якої не перевищує п’яти кілограмів.
  • Стійкість до низьких температур. Цегляна облицювання, безумовно, морозостійка. Єдине сумнів в даному випадку може викликати якість приготованого розчину і дотримання технологічних вимог при укладанні. Що стосується панелей – відповідь однозначна. Вони витримують досить низькі температури, іноді досягають -60 градусів за Цельсієм. Крім того, при великому добовому перепаді температур теж не піддаються деформації.
  • Стійкість до впливу вологи. Цегла не є самим влагоустойчивим облицювальним матеріалом. Найбільш високі показники у цегли клінкерної, а найнижчі належать силікатній. Але це не означає, що в регіонах з високою вологістю не допустимо використовувати цей матеріал в якості облицювального. Для збереження сухості тільки і всього, що потрібно застосувати спеціальне просочення.
    Якщо хочете найбільш високі показники вологостійкості – застосуєте фасадні панелі. Вони володіють хорошим показником цієї характеристики.
  • Простота монтажу. Цегляна облицювання займає досить тривалий час, і, до того ж, вимагає високої кваліфікації майстра. Наприклад, у досвідченого муляра облицювання площі в сто квадратних метрів займе не менше місяця. Чого не скажеш про фасадні панелях. Витрати часу і вимоги до професіоналізму невеликі. Монтаж панелей відбувається легко, не обмежується погодними умовами, впоратися із завданням зможе навіть початківець.
  • Використання. Експлуатація цегли невибаглива і довговічна. З недоліків слід згадати про можливу появу білого нальоту. Через нього може постраждати зовнішній вигляд будівлі, а поверхня цегли згодом може руйнуватися. Цей наліт необхідно видаляти. При облицюванні силікатною цеглою не забудьте його обробити складом з високим рівнем гідрофобності. Що стосується використання фасадних панелей – вони не вимагають особливого догляду, крім, хіба що, миття по сезону.
  • Важливо відзначити, що відмінності на-віч між фасадної обробкою з цегли і фасадними панелями не помітні. Перш, ніж остаточно зупинити свій вибір на тому чи іншому матеріалі – рекомендуємо ознайомитися зі зразками на власні очі.

    Укладання цегли і її особливості

    кладка кирпича
    Перш ніж починати облицювання фасаду необхідно детально зупинитися на ряді важливих моментів. Переконайтеся, що кваліфікація працівника досить висока. Візьміть до уваги, що після початку робіт їх складно буде виправити або переробити без значних втрат, виражених не тільки в матеріалах, але і в часі.
    Перш, ніж приступити безпосередньо до процесу облицювання – рекомендуємо розрахувати передбачувану навантаження на фундамент, визначитися з оздоблювальним матеріалом, що використовується сумішшю, утеплювачем, провести попередні розрахунки кількості матеріалів.
    Для того, щоб обробка послужила довгі роки і виправдала статус однієї з найбільш довговічних, слід неухильно дотримуватися ряду правил і рекомендацій.
    Ознайомимося з ними детальніше:

    1. Дотримуйтесь погодні умови і температурний режим. Погода повинна бути сухою, а температура коливатиметься в діапазоні від п’яти до тридцяти градусів тепла. Якщо починається дощ – роботи рекомендується припиняти.
    2. Укладайте цеглини рядами. Після того, як будуть укладені шість рядів підряд – зробіть перерву, дайте розчину час на усадку. При перевантаженні може постраждати якість кладки.
    3. Залишайте вентиляційний зазор між облицюванням і стіною не менше двадцяти п’яти міліметрів. Це необхідно для забезпечення вільної циркуляції повітря і видалення конденсатних накопичень. Туди ж можна укласти утеплювач.
    4. Для розрахунку необхідної кількості цегли необхідно врахувати площа стіни, застосовуваний метод цегляної кладки, розміри, передбачувану товщину шва і не менше 20% запасу матеріалу. Товщина шва може бути в межах від восьми до п’ятнадцяти міліметрів. Не варто брати верхню чи нижню межі, краще зупинитися на середніх показниках.
    5. Виготовлення кладок сумішей може бути самостійним або купленим в готовому вигляді. Якщо Ви зупинили свій вибір на самостійній заготівлі – врахуйте нюанси у вигляді типу цегли, його гідрофобності, температури проведення робіт та інших можливих. Оскільки це досить не просто, професіонали рекомендують віддати перевагу кладки сумішей вже готовим і упакованим в сухому вигляді в мішки. Вартість їх набагато вище, ніж у саморобних, зате зменшується ризик некоректної кладки. У разі якої можуть з’явиться додаткові великі фінансові витрати на зіпсований матеріал, непридатний до повторного використання.
    6. Не ігноруйте необхідність дотримання рекомендованих зв’язків між обробкою і несучою стіною. Врахуйте той факт, що і те і інше має свої коефіцієнти розширення при температурному впливі. Не слід робити зчеплення занадто жорсткою, це може викликати появу тріщин на фасаді. Рекомендуємо використовувати гнучкі зв’язку з дроту оцинкованої, стрижнів базальтопластікових, смуг перфорованих сталевих.

    Обробити будинок цеглою не таке вже й проста справа. Якщо ви не впевнені в своїх силах – довіртеся професіоналу, щоб не довелося платити в два рази більше. Крім того, розраховуйте, що за часом весь процес займе від півтора до трьох місяців в залежності від площі обробки.

    Монтаж фасадних панелей, обробка під цеглину.

    монтаж фасадных панелей под кирпич
    Перш ніж починати монтаж слід сконструювати обрешітку. Вона буде виступати каркасом для кріплення панелей. Рекомендуємо звернути увагу на обрешітку, запропоновану виробником сайдинга цокольного. Це важливо, оскільки у неї відповідний коефіцієнт температурного розширення. Він впливає на поведінку панелей при значних перепадах температур, при застосуванні виключається спотворення і пошкодження планок.
    Етапи фасадної обробки панелями:

    1. Монтується лати.
    2. Встановлюється стартова планка.
    3. Встановлюються зовнішні кути. За кольором можуть бути в тон панелям або кардинально відрізнятися, залежить від дизайнерської задумки.
    4. Монтуються безпосередньо панелі.

    Розглянемо етап монтажу фасадних панелей більш докладно. Кріплення панелей до обрешітки здійснюють саморізами. Їх вкручують в пази, строго перпендикулярно, але не до самого кінця.
    Щоб досягнутий ефект був максимально природним – слід здійснювати монтаж зміщуючи панелі відносно один одного на 1/3 або на 2/3 частини. Цей метод дозволить збільшити міцність всієї конструкції.
    При покупці панелей, виробник надає детальну і детальну інструкцію монтажу. Якщо інформації мало – завжди можна подивитися навчальне відео.
    На перший погляд здійснити обробку фасаду самостійно дуже просто, але все ж існують деякі нюанси. Іноді, простіше звернеться до висококваліфікованим фахівцям, щоб уникнути псування матеріалів. Якщо запитати монтажників у представників виробника – за якість не доведеться переживати. Наприклад, всі бригади компанії «Альта-профіль» пройшли навчання і отримали сертифікати. Так що, просто замовте монтаж фасадних панелей і ні про що не турбуйтеся.

    Вартість облицювання цеглою і фасадними панелями.

    Залежно від виду матеріалу і суміші кладки, професійності монтажної бригади, складності робіт ціна на облицювання може істотно відрізнятися. Перш ніж приймати рішення потрібно пробігтися по прайсах перевірених виробників і скласти кошторис. Не забудьте порахувати оплату праці муляра, а також вантажно-розвантажувальні роботи, які будуть коштувати не мало, оскільки цегла матеріал не з легких.
    Що стосується фасадних панелей компанії «Альта профіль» можна з упевненістю сказати, що вартість їх буде в рази менше, з урахуванням економії на монтажі і самому матеріалі. Якість матеріалу на найвищому рівні. Крім того, широка лінійка моделей дозволяє зробити вибір, не вдаючись до компромісу. Колір і фактура під 18 різних порід. Здійсніть свою мрію про красивому будинку, без зайвих фінансових витрат.

    Замість висновку.

    Мій дім моя фортеця. Фраза, давно гуляє по світу і що підходить практично кожному. Зрозуміле прагнення людини зробити свою фортецю красивою і доглянутою. Варіанти обробки на сьогоднішньому ринку – незліченні. Все залежить від потреб і глибини гаманця.
    За цегла виступають чинники – довговічності, екологічності, краси і статусності. З мінусів варто відзначити – дорожнечу, складність і тривалість монтажу, велику питому вагу.
    А ось фасадні панелі під цеглу підкуповують своєю ціною, швидкістю обробки, простотою догляду, легкістю і прекрасними зовнішніми якостями.
    На якому матеріалі зупинити свій вибір – вирішувати вам, пам’ятайте про переваги і недоліки. Вдалого ремонту!

    Підібрати та придбати: