Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Підшивка даху софітом: переваги матеріалау

Підшивка даху софітом: переваги матеріалау

софит

У числі елементів для обшивки будинку сайдингом, крім панелей і планок, зустрічається такий, як софіт. Він використовується, коли потрібно зашити карнизні звіси покрівлі, стеля альтанки, фронтонні свеси і інші подібні площині. Софіт не призначений для установки вертикально, він розташовується тільки на горизонтальних поверхнях, як правило, мають нахил вниз.
Софіт буває двох різновидів – з перфорацією і без неї. Зазвичай ці панелі комбінують – через кожні кілька звичайних йде одна перфорована, щоб забезпечити вентиляцію простору під софітів, і не допустити появи цвілі і грибків.

Основні переваги софіта

Основні переваги софіта
Ця деталь обшивки з’явилася на будівельному ринку зовсім недавно, але споживачі відразу ж змогли оцінити її переваги. Таким чином, софіт став дуже затребуваний для будівництва та ремонту. Перш за все, це пояснюється тим, що його дуже легко встановити своїми руками – планки просто встановлюються одна за одною і замикаються за допомогою спеціального замкового з’єднання. Крім того, до позитивних якостей відносять:


  • механічна міцність, яка дозволяє уникнути подряпин і вм’ятин, а також несприйнятливість до несприятливих погодних умов;
  • можливість використовувати не тільки для обшивки карнизів, але також і для стель альтанок, мансард, горищних приміщень;
  • тривалий термін служби, легкість експлуатації; поверхня не вимагає періодичного фарбування, лакування або іншого поновлення, а очистити її дуже просто за допомогою води або мильного розчину;
  • пожежна безпека, адже вініловий софіт не підтримує горіння;
  • софіти, як і інші вироби з ПВХ, мають легку вагу, що дозволяє використовувати їх в обробці навіть дуже старих споруд, які не витримали б традиційних будівельних матеріалів;
  • можливість заховати під облицюванням дроти та інші комунікації.


Процес підготовки до початку монтажу

монтаж софіта
Перед початком робіт перш за все потрібно порахувати кількість матеріалу, який піде на обшивку, всіх допоміжних елементів і кріплення, а також провести підготовчі роботи на поверхні.
Щоб дізнатися, скільки буде потрібно панелей для звисів покрівлі вашого будинку, потрібно провести кілька вимірів. По-перше, слід виміряти довжину ската, від самої верхівки до нижнього кінця. Далі вимірюємо ширину і перемножуємо обидві цифри. Вийде площа одного схилу двосхилим даху. Далі просто множимо число, на чотири, якщо скати не відрізняються один від одного, або робимо процедуру вимірів спочатку для кожного ската.
Потім потрібно дізнатися площа бічних карнизів, яких є два. Аналогічним чином вимірюємо довжину і ширину, перемножуємо обидва числа між собою, а потім множимо на два. Далі все, що нам залишилося – додати площу лицьових звисів до площі карнизів.
Як і в будь-яких інших будівельних роботах, слід додати ще 10% матеріалу до отриманої цифри – на відходи.
Що ж стосується підготовчих робіт, то вони теж виконують дуже важливу функцію, і складаються в облаштуванні короба. Є два основні варіанти виконання цієї частини робіт:


  • на дахах, що мають дуже маленький кут ската, лати виконується по лінії крокв, коли дошки кріпляться прямо до внутрішньої частини крокв. Подбойних сторона в цьому випадку розташована під певним ухилом.

  • другий варіант найбільш поширений, він виконується практично на будь-яких дахах. У ньому короб влаштований горизонтально, а сайдинг і софіт будуть розташовані під прямим кутом один до одного. Від нижньої частини крокв до стіни додатково прокладають бруси.


Технологія монтажу софіта

технологія монтажу софіта
В принципі, установка софітів мало чим відрізняється від монтажу рядового сайдингу, правила в основному одні й ті ж. Але дуже важливо їх дотримуватися, щоб обшивка вийшла красивою і прослужила довго. В іншому випадку вже через півроку огріхи, допущені при установці, проявлять себе.


  • кріплення потрібно застосовувати тільки оцинкований, довжиною не менше 20 міліметрів і з діаметром капелюшка не менше 8 міліметрів, щоб панель фіксувалася надійно.

  • саморіз або цвях повинен входити точно в центр монтажного отвору, а між капелюшком і панеллю потрібно залишити зазор в 0,5-1 мм.

  • деталі обшивки можна сильно натягувати, щоб уникнути їх деформації в процесі температурного розширення-стиснення, до якого схильні все вироби з ПВХ.


Ігнорування цих правил може призвести до того, що вже через сезон обшивка не тільки візуально зіпсується, а й перестане виконувати свою захисну функцію.

Підібрати та придбати: