Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Саморізи для сайдингу

Саморізи для сайдингу

kakie-samorezy-nuzhny-dlya-saydinga

Якщо ви вибрали сайдинг для облицювання вашого будинку, то в процесі вибору і замовлення всього необхідного матеріалу для монтажу ви обов’язково зіткнетеся з питанням, які кріплення вибрати для виконання монтажних робіт.

Вибираємо кріплення для сайдингу

Жодні роботи по ремонту не обходяться без використання кріплення. Найчастіше всього використовуються цвяхи і саморізи. Їх також застосовують і при облицюванні фасаду сайдингом.
Цвяхи – одні з найстаріших і надійніших кріпильних елементів, у яких є ряд особливостей:

  • не варто очікувати особливої точності з’єднань при використанні цвяхів; тому при монтажі фасаду частіше використовують саморізи;
  • якщо буде потрібно демонтувати частину обшивки де в якості кріплення використовувалися цвяхи, переробити, навряд чи це вдасться здійснити без втрат матеріалу;
  • забиваючи цвяхи молотком, можна не розрахувати зусиль і пошкодити матеріал – а з сайдингом це питання є актуальним.

Відчутний плюс використання цвяхів – їх порівняно низька ціна, а також вони дуже зручні при роботі, наприклад, з таким матеріалом як деревом. Для обшивки фасаду сайдингом краще за все не економити на кріпленні і придбати саморізи. Розглянемо їх переваги для даного виду робіт.

  • використання саморізів дозволяє виконувати роботи в рази швидше і простіше, при цьому зовнішній вигляд обробки набагато естетичніше
  • якісна фіксація елементів обумовлює надійність і тривалий термін служби зробленого ремонту;
  • з саморізами простіше дотриматися зазорів для температурного розширення, які обов’язково повинні бути присутніми при облицюванні сайдингом;
  • є можливість, у разі необхідності, провести демонтаж покриття, при цьому і панелі, і кріплення залишаться неушкодженими і їх можна буде використовувати знову.

Які саморізи вибрати для сайдингу

Метал, як відомо, схильний до корозії, і вже через сезон на звичайних саморізах, без антикорозійного покриття, з’явиться іржа, яка також перейде на прилеглі ділянки. Все це призводить зовнішній вид фасаду до занедбаного, брудного стану, а весь сенс поновлення стін за допомогою сайдингу сходить нанівець. Тому використовуйте тільки оцинковані кріплення.
Що ж стосується розмірів, рекомендується брати саморізи довжиною не менше 30 мм, а якщо поверхня кріплення дерев’яна – то і довше.
саморізи
Як розрахувати необхідну кількість кріплення? Це не так вже й складно, якщо врахувати наступне:

  • горизонтальні панелі сайдинга кріплять саморізами з кроком в 25-30 см;
  • J-профіль і Н-профіль (які кріпляться вериткально) потребують один саморіз на кожні 40 см.

Таким чином, шляхом нескладних підрахунків, ми зможемо з’ясувати, що на 10 м. Кв. обшивають площі у нас піде 160 саморізів. Краще, звичайно, придбати їх з запасом в 10%

Що слід врахувати при роботі з сайдингом: найчастіші запитання

Монтаж сайдинга своїми руками не відноситься до числа складних будівельних робіт, але все одно в процесі виникають питання, відповідь на які не завжди є очевидними. Ось відповіді на деякі з таких запитань, сподіваємося, вони допоможуть вам розібратися з нюансами монтажу.

  • Загальне правило установки кріплення свідчить, що шуруп повинен входити точно в центр монтажного отвору. З горизонтальними панелями і профілями це зрозуміло, але як бути в разі монтажу панелей вертикально, а також з планками, які спочатку призначені для вертикальної установки? Відповідаємо: в такому випадку в перший, самий верхній технологічний отвір ми вставляємо саморіз в самий верхній край, а всі наступні – в центр, відповідно до загального правила.
  • Чи можна монтувати сайдинг на цегляну неоштукатурені стіну? Якщо цьому передує установка обрешітки, то в принципі не важливо, з чого зроблена поверхня: дерево, бетон або цегла. А ось на криву стіну встановлювати сайдинг не варто.
  • чи обов’язково для обшивки фундаменту використовувати цокольний сайдинг? Це рекомендується, так як цей вид сайдинга міцніший, а цоколь будівлі більш вразливий для пошкоджень, ніж інша частина стіни.
  • чи надається інструкція по монтажу при покупці комплектуючих для сайдингу? Так, практично всі виробники і сумлінні продавці постачають свої матеріали інструкцією по збірці і монтажу. Якщо ж таких немає, завжди можна розшукати інструкції, а також навчальні відео, в Інтернеті.
  • Чи можна використовувати для очищення сайдингу хімічні миючі засоби? Взагалі, не рекомендується застосовувати що-небудь, крім мильного розчину або засоби для миття посуду, особливо абразивні або містять агресивні сполуки кошти. За винятком хіба що тих, які спеціально призначені для очищення виробів з ПВХ. При цьому не можна їх залишати на поверхні довше, ніж на 5 хвилин або дозволяти їм висихати. В цілому ж, сайдинг прекрасно відмивається напором води зі шлангу, якщо робити це регулярно.
  • При якій температурі повітря можна займатися облицюванням сайдингом? Досвідчені фахівці не рекомендують проводити роботи з вініловим сайдингом при температурі нижче нуля. Якщо ж цього не уникнути, потрібно хоча б підготовчі роботи з порізки здійснювати в теплому приміщенні.
  • Чи можна заздалегідь виміряти стіни будинку і нарізати панелі? Тим, у кого досвід будівельних робіт невеликий, цього робити не варто, так як дуже складно заздалегідь врахувати всі нюанси по монтажу. Краще виконуйте порізку безпосередньо перед монтажем, вимірявши все ще раз.

Дотримуючись цих нескладних рекомендації, ви зможете зробити монтаж сайдингу своїми руками не гірше, ніж це б зробили досвідчені будівельники.

Підібрати та придбати: