Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Які бувають водостічні системи і як продовжити їх термін служби

Які бувають водостічні системи і як продовжити їх термін служби

водосточная система пвх -металл

Сирість і висока вологість завдають людині дискомфорт, хочеться скоріше сховатися від неї за надійними стінами будинку. Головне, щоб в цьому будинку було сухо і комфортно, а впоратися з цим завданням допоможе правильно підібрана водостічна система.
Система водостоків складається з труб, різних жолобів, сполучних деталей. Використовують її для відведення дощової води з даху прямо в каналізаційну систему або стічну канаву. Це необхідно для того, щоб надійно захистити фундамент будови, зовнішню обробку стін від можливого попадання вологи, яке може завдати непоправної шкоди. При використанні справної системи водостоків практично виключена ймовірність виникнення грибка і цвілі як зовні, так і всередині будівлі, протікання води в підвал. Крім того, при наявності системи водостоку, навколо будинку можна пересуватися абсолютно комфортно відразу після проливного дощу.

Водостічні системи – класифікація в залежності від матеріалу труб

водосточные системы
Матеріалів для виготовлення водостоків безліч – на будь-який смак і гаманець. Розглянемо самі часто використовувані матеріали, а це:

  • Водостоки з металу.
  • Сталеві пофарбовані водостоки.
  • Водостоки з полімерним покриттям.
  • Алюмінієві водостічні системи.
  • Титан – цинкові водостоки.
  • Мідні водостічні системи.
  • Пластикові водостоки.

Одними з найбільш популярних водостічних систем вважаються сталеві пофарбовані водостоки або водостічні системи з полімерним покриттям. Вони мають ряд переваг. Основні з них: довговічність, здатність витримувати значні перепади температур. Крім переваг, варто взяти до уваги високі вимоги до якості перевезення. Навіть найменший вплив на зовнішнє покриття може привести до зниження позитивних характеристик. Водостоки, покриті полівінілхлоридом трохи дорожче за ціною, зате вважаються більш міцними і довговічними, в порівнянні з водостоками покритими поліестером.
Мідні, алюмінієві, титан-цинкові водостічні системидуже легкі, надійні і практичні, зате за ціною перевершують усіх своїх конкурентів. Мідні із загального числа вважаються найдорожчими. Переважно такі системи застосовують для обробки елітних будинків з відповідною по дизайну дахом.
Найпопулярнішими водостічними системами прийнято вважати водостоки із пластику. Це й не дивно. Через те, що в їх склад входять різні добавки і стабілізатори – вони мають високу стійкість до несприятливих погодних умов, не піддаються корозії, захищені від ультрафіолету. Погодьтеся, не мало переваг.
Термін служби такої водостічної системи на рівні зі сталевими водостоками з полімерним покриттям і становить близько п’ятдесяти років за умови правильного монтажу і експлуатації. Ціна одна з найнижчих, практично в п’ять разів дешевше сталевих. Крім того, унікальна властивість, яким володіють тільки водостоки з ПВХ – це пам’ять первісної форми. Таким чином, якщо таку трубу деформує лід – вона відновиться згодом до початкового вигляду. Але є і негативна сторона. При сильних морозах виникає ймовірність виникнення тріщин. Ремонту така поломка не підлягає – виправити ситуацію можна буде тільки заміною труби. При використанні стали в аналогічній ситуації металева труба буде довше опиратися впливу, але, врешті-решт, деформується з великими наслідками, можливо навіть призведе до руйнування кріплення,
Здатність змінювати розміри під впливом сонячних променів також можна віднести до переваг полівінілхлоридних водостічних систем. Температурне розширення за умови з’єднання гумовими ущільнювачами не буде ніяких помітно. Гумка компенсує можливе збільшення по довжині і не створить ніяких проблем. Якщо ж з’єднання виконано клейовим методом – необхідно встановити спеціальні розширювальні елементи. Якщо цього не зробити – не виключено повне розтріскування конструкції при високих температурах.
Крім особистих побажань господарів до матеріалів водостічної систем, варто звернути увагу ще й на те, з якого матеріалу виготовлена покрівля. У разі, коли будова покрито м’якою черепицею рекомендується віддати перевагу водостоків із пластику або покритої полімерами стали.
Можливі причини скорочення терміну служби водостічної системи.
Як і будь-який матеріал або покриття водостоки мають свій заявлений термін служби, після чого можливі протікання або і зовсім виникає необхідність заміни всієї системи. Це трапляється як по закінченню гарантійного терміну, так і задовго до цього моменту з різних причин. Основні проблеми можуть бути пов’язані з некоректно виконаним проектуванням або монтажем.
Срок службы водостока
Розглянемо основні аспекти:

  1. Дотримуйтесь рекомендовані виробником відстані між елементами системи. Якщо відстань між з’єднувальним елементами занадто велике – з’єднувальний жолоб виходить надмірно довгим. У свою чергу, це може привести до швидкого засмічення всієї системи, а в зимовий період – підвищується ймовірність намерзань. Часте повторення негативних моментів такого роду, в наслідок, призводить до провисання і деформації труби.
  2. Встановлюйте елементи рекомендованого перетину. Недотримання цього правила істотно зменшує пропускну здатність жолобів, що, в кінцевому підсумку, викликає ті ж наслідки – намерзання крижаних кірок і засмічення.
  3. Чи не допускаєте великої кількості вигинів і занадто великих кутів повороту. Це істотно ускладнює стік води.
  4. Забезпечте рекомендується відстань між кронштейнами, не більше не менше. Основною помилкою монтувальників водостічних систем є те, що вони в першу чергу звертають свою увагу на вагу, гранично допустимий для цих елементів. Але не менш важливим для них є ще й крок установки. Чим він більший – тим більша ймовірність провисання жолобів, їх перекручування та обриву. У зимовий період зростає ймовірність деформації через занадто великого навантаження, виникнення корозії, гниття, вішання опор.
  5. Проводьте періодично обстеження системи водостоків на предмет виникнення протікання. Для пластикових водостоків з’єднаних клейовим або беськлєєвим методом слабким місцем є місце з’єднання. Згодом, під впливом морозів, постійної температурної деформації – гумки можуть виходити з ладу, клей може висихати і фарбували. Чим раніше буде усунутий такого роду дефект – тим менше негативних наслідків виникне в майбутньому.
  6. Приділяйте увагу місцям стиків площин різних ділянок покрівлі.
  7. Вибирайте якісні системи водостоків. Пластикові водостоки можуть бути заздалегідь пофарбовані в потрібні кольори. При виборі низько -Якісний водостоку з часом під впливом ультрафіолету відтінок вигорить і втратить свої фарби.

Підібрати та придбати: