Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як облицювати лазню сайдингом

Як облицювати лазню сайдингом

баня-сайдинг-1

Якщо ви вирішили побудувати на своїй ділянці лазню, рано чи пізно постане питання про те, чим обшити спорудження зовні. Буває і так, що лазня вже є, але хочеться оновити її, надати більш естетичний вигляд і зробити будинок більш довговічним. Традиційно, раніше лазні обробляли деревом. Але зараз, з появою більш економічних і зручних будівельних матеріалів, можна задуматися над альтернативою. Такими можуть стати сайдинг – інноваційний, практичний і довговічний матеріал.
У цій статті буде розказано, як обшити лазню сайдингом, які тонкощі є у цієї роботи, на що потрібно звернути особливу увагу.

Переваги сайдингу в облицюванні

Переваги сайдингу в облицюванні
Чому сайдинг став такий популярний? У нього є переваги, які в цілому перевершують будь-який інший оздоблювальний матеріал:

  • стійкість до підвищеної вологості, а значить – до утворення грибка і цвілі;
  • в ньому не заводяться комахи, на відміну від дерева;
  • стійкість до ультрафіолетових променів, агресивних середовищ і перепадів температур;
  • різноманітність видів і кольорів;
  • простота монтажу;
  • легкість в догляді – поверхню досить очистити від пилу водою зі шланга;
  • доступна ціна.

Так що, якщо ви задаєте собі питання – чи можна обшити лазню сайдингом, сміливо відповідайте ствердно і беріться за справу.

Тонкощі процесу монтажу

Тонкощі процесу монтажу
Коли мова йде про лазню, надзвичайно важливо також зменшити втрати тепла, тобто утеплити будова. Так як зсередини площа і так невелика, ідеально буде утеплити лазню зовні, тобто помістити утеплювач під обшивку. Розумно використовувати при цьому технологію вентильованого фасаду, щоб волога не накопичувалася під обробкою і лазня прослужила довше.
Є кілька нюансів, які потрібно засвоїти до початку робіт:

  • Якщо планується обшивка тільки що побудованої лазні, рекомендується почекати півроку, поки споруда «всядеться», і тільки потім приступати до робіт.
  • Не варто виконувати обшивку сайдингом взимку, і взагалі при температурі повітря нижче +5.
  • Стіни повинні бути вирівняні, якщо спочатку вони мають нерівності, то потрібно використовувати обрешітку.
  • Кріплення, які будуть використовуватися в процесі, повинні бути нержавіючими – например, оцинкованими.
  • При роботі з сайдингом потрібно залишати технологічні зазори в 5-7 міліметрів, щоб дати матеріалу простір для температурного розширення – стиснення. Ця властивість характерна для всіх виробів з ПВХ, і дуже не рекомендується нехтувати цим правилом, інакше обробка неодмінно зіпсується – піде хвилями – при першому ж перепаді температур.
  • 
    
  • З тією ж метою не слід вкручувати саморізи до упору, треба залишати недокрученную один виток. Також кріплення потрібно вкручувати в призначене для цього отвір і точно в його центр
  • Для отвору робіт потрібно мати при собі наступні інструменти: рулетка, рівень, ножиці по металу, степлер, перфоратор або ударний дриль, кріплення, кернер для перфорації

Як розрахувати кількість сайдинга для лазні

Як розрахувати кількість сайдинга для лазні
Щоб дізнатися, скільки панелей знадобиться, щоб обшити лазню, потрібно обчислити всю площу, яку збираєтеся обшивати. Далі дізнатися площа віконних і дверних прорізів і відняти від першої суми другу. Потім потрібно дізнатися площа панелі сайдинга, і площа будинку поділити на площу панелі. Це і буде кількість панелей, яке потрібно купити. Допоміжні елементи, які будуть потрібні для монтажу даної кількості панелей, допоможе порахувати продавець.

Виконання монтажних робіт

Виконання монтажних робіт

    • Для початку слід закріпити на стіни обрешітку. Як вже було сказано, вона значно спрощує і прискорює процес. Вертикальні рейки розташовують на відстані 30-40 см одна від одної. Решетування під сайдинг, як правило, пропонується до продажу разом з самим сайдингом. Можна заощадити, і спорудити обрешенку з дерев’яного бруса, але слід його обов’язково попередньо обробити спеціальним антисептиком для дерева, щоб уникнути швидкого гниття і заселення комахами.
    • У обрешітку вкладається утеплювач (це можуть бути плити мінеральної вати або пінопласт), потім його потрібно прикрити вологонепроникній мембраною. Вона набувається в будь-якому будівельному магазині. Мембрана має властивість пропускати пар від стіни назовні, але затримувати вологу, що йде зовні. Технологія вентфасада передбачає, що між утеплювачем і облицюванням повинен бути вентиляційний зазор, для цього прокладають контробрешетку наступним шаром. Товщина її дорівнює товщині вентиляційного зазору.
    • Далі потрібно встановити кутові планки і стартову планку, обробити віконні та дверні прорізи. Стартову планку потрібно закріпити максимально рівно, від цього буде залежати зовнішній вигляд подальшої обробки.
    • Установка панелей проводиться знизу вгору. Виробляючи кріплення самих панелей, кожну панель спочатку потрібно вставити в замок до клацання, а потім вже закріплювати саморізами. Кожні три-чотири ряди потрібно обов’язково перевіряти за рівнем, чи рівно йде установка.
    • Перед монтуванням останнього ряду панелей встановлюється фінішна планка. Далі вимірюється простір, що залишився, обрізається під нього остання панель і верхньою стороною замикається в фінішну планку.

Незважаючи на загалом просту технологію монтажу сайдингу, до нього варто поставитися дуже уважно і докласти максимум старанності. Особливо важливо залишати завжди зазори на температурне розширення. Якщо ви дотримувалися всі рекомендації, у вас вийде рівна, однорідна красива поверхню.
Відповідаючи на питання, який же вид сайдинга підійде для обробки лазні – тут кожен керується своїм смаком. Але вважається, що сайдинг з імітацією під зруб, який називається блок-хаус, найбільше підійде для лазні.

Підібрати та придбати: