Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як правильно встановити сайдинг: процес монтажу

Як правильно встановити сайдинг: процес монтажу

Сайдинг виниловый

Такий вид облицювання, як сайдинг, сьогодні поширений повсюди. Як комерційні будівлі, так і житлові будинки, гаражі, веранди, торгові павільйони і кіоски обшивають цим оздоблювальним матеріалом. А щоб оновити старий будинок, дачу або веранду, так і взагалі краще способу не знайти. Асортимент сайдинга настільки різноманітний, що він вписується практично в будь-який архітектурний стиль, варто тільки правильно підібрати різновид і колірне рішення. Якщо врахувати при цьому більш ніж демократичні ціни, то цілком зрозуміло, чому сайдинг так стрімко завойовує ринок.

Переваги сайдингу для облицювання фасаду

  • матеріал простий у застосуванні і не вимагає оновлення і ремонту
  • не потрібні спеціальні навички для самостійної установки
  • резистентність до температурних коливань і вологості, вигорання на сонці
  • вносить елемент творчості в процес: можна чергувати вертикальну і
    горизонтальну установку, експериментувати з колірними поєднаннями
  • під сайдингом можна закріпити утеплювач і набагато знизити тепловтрати будинку,
    а значить – ви будете економити на обігріві в майбутньому
  • довговічність
  • З цієї статті ви дізнаєтеся, як правильно здійснити монтаж сайдингу своїми руками. Насправді, цей процес зовсім не складний, якщо дотримуватися технологію, інструкцію виробника і запам’ятати кілька нескладних правил.
    монтаж сайдингу своїми руками

    Технологія процесу монтажу. Установка обрешітки

    Виробники сайдингу настійно рекомендують завжди використовувати обрешітку. З її застосуванням стає абсолютно не важливо, вирівняні стіни, чи чи ні. Решетування згладжує всі нерівності і шорсткості. Як правило, обрешітки пропонуються до покупки разом з сайдингом. Вони бувають пластикові і металеві. Якщо ж ви вирішили самі зробити каркас, наприклад, з дерев’яного бруса, рекомендуємо перед установкою обробити його спеціальним антисептиком для дерева, щоб в ньому не заводилися комахи, і він не так швидко зіпсувався від вологості.
    Головне при установці обрешітки – правильно нанести розмітку. Для цього поставте позначку на висоті установки першої планки, потім за допомогою рівня ставте другу і їх з’єднувати. Потім прибиваємо першу планку, попередньо зробивши отвір і використавши дюбель в якості кріплення. Кріплення повинно витримати вагу конструкції, так що Ви можете це зробити міцним.
    утеплитель под сайдинг

    Утеплюємо будинок

    Буде просто недалекоглядно, обшиваючи будинок сайдингом, заодно його не утеплені. Так ви заощадите масу часу і коштів, а натомість придбаєте енергоефективне житло. Для цього в встановлену нами обрешітку ми укладаємо утеплювач. Найчастіше їм служить мінеральна вата, що складається в основному з розплавлених гірських порід базальтової групи, спеціальним чином спресованих. Вона негорюча, добре тримає тепло і не вбирає вологу. Одним з різновидів мінеральної вати є скловата, вона виробляється зі скляної крихти, піску, вапняку. Скловата дешевше коштує, але при роботі з нею обов’язково треба одягати захисний костюм і маску на обличчя, так як цей матеріал при попаданні на шкіру «кусається», від одягу його відокремити дуже складно, а потрапляння в дихальні шляхи так і зовсім небезпечно для здоров’я. Іноді використовують зовсім бюджетний варіант – пінопласт.
    Після укладання утеплювача стіну потрібно прикрити спеціальної вітровологозахисні мембраною. Її можна придбати в будь-якому будівельному магазині. Роль її в тому, що вона не пропускає вологу, але вільно пропускає пар, і це дозволяє будинку «дихати».
    Для створення вентильованого фасаду залишаємо повітряний прошарок в 2-4 міліметра, а далі можна починати монтаж сайдингу.

    Установка сайдинга

    Монтаж сайдингу завжди починається знизу вгору. Тому з самого низу стіни встановимо спочатку стартову планку, звернувши особливу увагу на те, щоб вона була прикріплена ідеально рівно. Найменше відхилення від рівня – і все ряди панелей підуть криво. Оформимо лиштвами або іншим профілем дверні та віконні отвори, встановимо кути.
    Перша панель заводиться в паз стартовою планки, кожна наступна – замикається в попередню. Кріплення краще виробляти саморізами. Цвяхи теж використовуються, але саморізами простіше, швидше і точніше. Обшивають планками послідовно, поки не доберемося до даху будівлі. Перед останнім рядом панелей потрібно спочатку встановити фінішну планку, а після кріпити завершальний ряд панелей. Обрізаний край заводимо в фінішну планку.

    Поради при монтажі сайдинга ПВХ

    Важливо! Щоб установка пройшла добре, а покриття прослужило довго, слід засвоїти про сайдинг ПВХ одну річ: він схильний до температурної деформації. Це означає, що, коли температура повітря стає дуже висока, панель буде розширюватися, а коли дуже низька – стискатися. При поверненні нормальної середньої температури розмір стає колишнім. Така властивість несе в собі і плюси, і мінуси. Плюс в тому, що покриття ніяк не деформується, не розшаровується, не тріскається, воно пластично і підлаштовується під умови навколишнього середовища. Мінус в тому, що, якщо де-небудь при установці не залишити матеріалу зазору на це температурне стиснення-розширення, то обшивка піде хвилею, і колишній ошатний вигляд їй буде вже не повернути.
    Тому при монтажі дотримуйтесь кількох простих правил:

  • ніколи не встановлюйте панелі і планки впритул, залишайте 5-6 мм між ними;
  • постарайтеся, щоб кріплення входив точно в середину призначеного для нього довгастого отвору;
  • не встановлюйте панелі внахлест, для з’єднання використовуйте спеціально призначену для цього планку;
  • використовуйте ті планки, які рекомендовані виробником і в відповідних місцях, не економте на добірних елементах.
  • Керуючись цими нескладними правилами, навіть новачок в будівельній справі
    зможе виконати монтаж сайдингу своїми руками.

    Підібрати та придбати: