Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Якого розміру буває сайдинг?

Якого розміру буває сайдинг?

vinyl-siding

Перед тим, як приступити безпосередньо до оздоблення зовнішніх стін будинку, робляться всі виміри і прорахунки. Вимірюється корисна площа стін, проводяться обчислення, щоб дізнатися, скільки ж матеріалу піде на обшивку і скільки це коштуватиме.
Багато споживачів зараз вибирають для оздоблення фасаду сайдинг, оскільки це один з найбільш зручних в монтажі та експлуатації будівельний матеріал. Сайдинг існує декількох видів, залежно від матеріалу, з якого він зроблений. Що стосується розмірів, то зараз виробники намагаються більш-менш уніфікувати розміри панелей, щоб не дезорієнтувати покупців. Тобто, якщо ви вибрали для обшивки вініловий сайдинг, скоріше за все представлені на ринку моделі однієї лінійки будуть і розміром однакові. Але панелі з різних матеріалів можуть за розмірами різнитися.
У цій статті ми розповімо про типовиі розміри сайдінгових панелей з різних матеріалів, щоб ви мали загальне уявлення про те, скільки орієнтовно вам їх буде потрібно для вашого будинку.

Види сайдингу

На ринку зараз користуються попитом кілька видів сайдинга, в залежності від матеріалу, з якого він випущений. Кожен з них має переваги і недоліки, має свою кольорову гаму, текстуру, вартість і термін служби. Ось найпоширеніші його види:

  • вініловий (і його підвид – цокольний);
  • дерев’яний;
  • металевий (сталевий, алюмінієвий).

Розглянемо коротко основні характеристики вищевказаних різновидів і типові розміри, в яких вони випускаються.

Вініловий сайдинг

облицовка сайдингом
Сайдинг з вінілу займає більше половини ринку облицювальних панелей, тобто це дуже популярний серед покупців матеріал. Багато виробників його випускають, тому існує безліч фактур, кольорів і відтінків цього будівельного матеріалу. Крім того, він також і лідер по довговічності, легкості монтажу і експлуатації. Деякі з виробників дають на нього гарантію навіть до 50 років. Якщо врахувати ще доступну ціну, то стають зрозумілими причини такої його популярності.
Що ж стосується розміру такого сайдингу, то панелі одного типу, як правило, виготовляються з однаковими параметрами. Якщо розглядати в загальному, то розміри такі:

  • довжина: від 2 до 4 метрів;
  • ширина: від 20 до 35см;
  • товщина: від 0,7 до 1,2 мм.

Потрібно враховувати при цьому, що такий параметр, як ширина, залежить також від форми панелі. Якщо це тип «блокхаус» (імітація під зруб), то вона опукла. Є подвійні панелі, такими буває подвійний блок-хаус і сайдинг «корабельна дошка».

Цокольний сайдинг

Цокольний сайдинг
Панелі цокольного сайдинга також виготовляються з полівінілхлориду, але із застосуванням технології високого тиску. Тому вони товщі і міцніше за текстурою, так як їх завдання – забезпечувати високу ударостійкість конструкції. За формою цокольний сайдинг випускається з імітацією цегельної кладки, натурального каменю та інших матеріалів.
Розміри цокольного сайдинга варіюються в таких параметрах:

  • довжина – 0,79 -1,25 метра;
  • ширина – від 44 до 47 см;
  • товщина – 1-2,5 см.

Дерев’яний сайдинг

Дерев'яний сайдинг
Такий вид облицювання виглядає красиво, натурально і вишукано, але і коштує значно дорожче інших видів. Він вимагає обробки спеціальними захисними складами і регулярного догляду. Такий матеріал рідко складається з масиву дерева, як правило, він виготовляється з пресованої стружки і спеціальних полімерних добавок, що підвищують міцність і стійкість до природних явищ.
Сайдинг з дерева, як правило, виконується в таких розмірах:

  • довжина – до 4 метрів;
  • ширина – до 22 мм;
  • товщина – до 2,2 см.

Алюмінієвий сайдинг

Як правило, такий вид обробки рідко використовується для житлових будинків – хіба що, якщо він забарвлений під дерево або застосовується для облицювання прибудинкової нежитлової споруди. Панелі мають досить велику вагу і не такі прості в установці, як вінілові, при опадах створюють відчутний шум. Зате для обробки комерційних і торговельних споруд алюмінієвий сайдинг застосовується дуже широко.
Розміри:

  • довжина – до 4 метрів;
  • ширина – від 10 до 30 см;
  • товщина – 0,4 – 0,6 мм.

Сайдинг з оцинкованої сталі

Такий вид сайдинга не дуже практичний, але досить дорогий – через цинкове покриття. При цьому така панель, в разі пошкодження верхнього шару, починає покриватися корозією. Перевагами таких панелей є механічна міцність, пожежна безпека, стійкість до деформації.
Розміри:

  • довжина – від 2 до 5 метрів;
  • ширина – від 12 до 55 см;
  • товщина – до 0,7 мм.

Таким чином, ми розглянули основні види сайдингу, представлені на ринку, і їх розміри. Щоб розрахувати необхідну кількість матеріалу для облицювання, потрібно перш за все виходити з площі стін, і здійснювати підрахунок, знаючи розміри панелей. Але важливо також і розрахувати кількість необхідної фурнітури, так як вона дуже впливає на кінцеву ціну всього матеріалу.
Для сайдинга кожного типу випускаються комплектуючі, або фітинги, кожен з яких виконує свою функцію: грає роль стартового і фінішного профілю, з’єднує панелі, закриває кути, допомагає при обшивці віконних і дверних прорізів. Для всього цього кожен виробник рекомендує використовувати спеціальні планки, кількість яких теж необхідно розрахувати.
Також вам знадобиться кріплення, щоб зробити монтаж сайдингу. Кількість кріплення теж можна розрахувати – в панелях і планках є спеціальні отвори, куди поміщається кріплення. Як правило, це саморізи, але деякі використовують також і цвяхи. Важливо, щоб кріплення був оцинкованим, тоді він не піддасться корозії і не залишить на вашому сайдинге іржаві сліди.
У будь-якому випадку, при розрахунку, замовленні та монтажу сайдингу керуйтеся інструкціями виробника, і вам вдасться уникнути втрат і переплат.

Підібрати та придбати: