Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Металевий блок-хаус або вініловий? Причини популярності та підводні камені.

Металевий блок-хаус або вініловий? Причини популярності та підводні камені.

2 2

Металевий або вініловий сайдинг?

Переваги, недоліки та ціни.

У даній статті, ми спробуємо розібратися, в чому відмінності вінілового сайдингу та металевого, з яких матеріалів він виготовляється, які його переваги та недоліки.

  • В чому переваги вінілового блок-хауса та скільки років прослужить вам цей матеріал?
  • Чому деякі покупці серед фасадних матеріалів обирають собі металевий сайдинг?
  • Чому особливою популярністю при цьому користується металевий блок-хаус?
виниловый сайдинг

На всі ці питання ми розповімо вам у цій статті. Спочатку розглянемо вініловий сайдинг.

Вініловий сайдинг (блок-хаус)

Розумним вибором в умовах обмежених фінансових можливостей може стати вініловий сайдинг (блок-хаус). Він, як і металевий, має зовнішній вигляд, що імітує натуральну оциліндровану колоду, не потребує регулярної обробки та надійно захищає фасад будівлі від кліматичних впливів. При цьому, з огляду на властивості ПВХ, абсолютно не схильний до корозії, гниття, впливу комах та не шумить під час дощу. У спекотну пору року у вінілових панелей є властивість трохи розширюватися, тому жорстка підгонка панелей протипоказана та може призвести до вигинів. Також не рекомендується щільно заганяти цвях або шуруп в перфорований отвір (залиште між капелюшком цвяха та панеллю 2-3 міліметри), інакше під впливом перепаду температур можуть з’явитися «хвилі». За способом кріплення ідентичний з металевим «блок-хаусом». Головною відмінністю є необхідність залишати невеликий зазор між панелями (максимум 1-2 мм), з метою створити запас на «температурне розширення». Ціна на якісний вініловий сайдинг (блок-хаус) заводського виробництва набагато дешевше, ніж, металевий сайдинг.

Переваги та недоліки вінілового «Блок-Хауса»

Переваги

  • Простий та легкий монтаж;
  • Стійкий до процесів корозії (не гниє, не розкладається)
  • Тривалий термін служби (30-50 років);
  • Широкі можливості для комбінування з іншими матеріалами;
  • Яскраві та насичені кольори;
  • Гарна стійкість до займання (за рахунок додавання до складу спеціальних речовин);
  • Легкий, за рахунок чого навантаження на фундамент та стіни мінімальна;
  • Стійкість до УФ-випромінювання;
  • Механічна міцність;
  • Не потребує додаткового догляду (мити панелі можна за допомогою шланга);
  • Ціна вінілового «блок-хауса» нижче, ніж металевого;
  • Не боїться вологи та морозів;
  • Можна використовувати утеплювач.

Недоліки

  • Група горючості Г-2;
  • Покривається пилом, необхідно мити 1 раз на рік;
  • Необхідно використовувати оригінальні комплектуючі, планки, обрешітку
виниловый сайдинг

Якщо Ви вирішили зробити фасад із застосуванням декількох варіантів сайдинга, рекомендуємо закупити матеріали однієї компанії-виробника «Альта-Профіль Україна».

Металевий сайдинг

Металевий сайдинг існує на ринку фасадних матеріалів досить давно. Завдяки таким властивостям металу як повна негорючість та довговічність з одного боку, і досить простий зовнішній вигляд даного сайдинга з іншого, зайняв споживчу нішу матеріалу який використовують для складів, магазинів та інших видів комерційної нерухомості.

виниловый сайдинг

На поверхні металу виробники відображають певну структуру властивостей текстури дерева. Металевий сайдинг з полімерним покриттям (пластизол, пурал), якісно імітує різні породи дерева: сосну, дуб, вільху та інші. Такий сайдинг має набагато кращий зовнішній вигляд, ніж його попередники та при цьому зберігаються всі його властивості.

виниловый сайдинг

Але виробники на цьому не зупинилися. З огляду на популярність розфарбовувати під деревину, в прагненні ще більше бути схожим на натуральний матеріал, зазнала змін і форма залізного сайдингу. В додаток до класичного сайдингу типу «корабельний брус» з’явився металевий блок-хаус, який своєю формою нагадує оциліндровану колоду.

Сучасний металевий блок-хаус має досить гідний зовнішній вигляд і справді є непоганою альтернативою дерев’яному блок-хаусу.

Але чи є він «якісним»? Для того щоб зрозуміти відповідь на це питання, спершу визначимо, які показники впливають на якість металевого сайдингу.

  1. Товщина металу. Від цього, напряму залежать експлуатаційні характеристики та термін служби матеріалу. На сьогодні на ринку представлений металевий блок-хаус з товщиною від 0,3 до 0, 7 мм. Занадто тонкий метал легко гнеться та від будь-якого удару на ньому залишаються вм’ятини, які практично не можливо вирівняти.
  2. Покриття.
    Металеві фасадні панелі складаються з наступних покриттів:

    Металлические фасадные панели покрытие

    1. Основа – сталевий лист;
    2. Оцинковане покриття;
    3. Грунтуючий шар;
    4. Фарбування в відповідну текстуру або обклеювання спеціальною плівкою з малюнком під натуральне дерево;
    5. Зовнішнє синтетичне покриття з поліестеру або інших матеріалів.

    Металлические фасадные панели покрытие
  3. Стійкість до корозії. Відповідно від товщини та якості покриття залежить стійкість до механічних пошкоджень та стійкість до корозії. Металевий сайдинг гарний до тих пір, поки надійно захищений від контакту з вологою.
  4. Заводська перфорація для кріпильних елементів.
    На перший погляд наявність або відсутність перфорованих отворів на монтажній планці видається не істотним нюансом, адже не складає труднощів прикрутити наскрізь лист блок-хауса саморізами. Однак, при цьому варто враховувати, що самостійно проробляючи отвір, монтажник порушує захисний шар та сприяє потраплянню вологи на голий метал. Таким чином, з часом в місцях кріплення сайдинга почнеться корозія, яка вплине на зовнішній вигляд та термін служби цієї панелі. Якщо ж отвори роблять на виробництві, то їх краї покриваються захисним покриттям.
  5. Упаковка.
    Панелі металевого блок-хауса мають властивість дряпатися в процесі транспортування і зберігання. Це трапляється як через тертя листів один об одне, так і внаслідок контакту з гострими краями сусідніх панелей. Такі подряпини не тільки псують зовнішній вигляд сайдинга, але і призводять до порушення захисного шару, що надалі веде до корозії металу.
  6. Якісний металевий сайдинг під дерево повинен мати спеціальну захисну плівку, яка запобігає появі подряпин під час складування, транспортування і монтажу.
  7. Ціна.

З усього перерахованого вище, можна зробити висновок, що гарний і якісний металевий блок-хаус не може коштувати дешево, а що те, що продається дешевше – навряд чи буде довго прикрашати та захищати ваш фасад. Тому що дешевий металевий блок-хаус не має захисної плівки, а також заводської перфорації та зроблений не з якісної сировини. Ви не зможете отримати на нього довгострокову гарантію. Ціна на металевий сайдинг вища, ніж на вініловий.

Переваги металевого сайдингу

1. Негорючий матеріал;
2. Стійкий до механічних пошкоджень
3. Зовнішній вигляд, який в точності імітує натуральне оциліндровану колоду;
4. Великий вибір кольорів під різні породи дерева
5. Не схильний до гниття і впливу комах
6. Можливість легко вирівняти поверхню стіни за допомогою обрешітки
7. Екологічно безпечний;
8. Довговічний. Термін служби більше 50 років;
9. Стійкий до зміни температур в великому діапазоні (витримує перепади від -45 до +80 °С);
10. Простий та легкий монтаж.

Недоліки:

1. Висока ціна.
2. Низька паропроникність, через що під обшивкою може накопичуватися конденсат, що призводить до корозії;
3. При високих температурах нагрівається, що може завдати шкоди поруч зростаючим рослинам;
4. Можлива корозія на місцях зрізу;
5. Не довговічне плівкове покриття;
6. Шумить під час дощу;
7. Необхідність придбання добірних елементів.
8. Фарба може пошкоджуватися, після чого лущиться, відшаровується, та метал починає ржавіти.
9. Має порівняно велику вагу, що дає додаткову істотне навантаження на стіну та фундамент.
10. Велика вага панелей ускладнює транспортування, завантаження і вивантаження.
11. Порізка сайдинга не професійним інструментом (звичайним відрізним диском для болгарки) призводить до корозії. Теж відбувається при просверлюванні металевого сайдингу саморізом.
12. Широко представлений на ринку України дешевий металевий сайдинг виробляється з китайського металу, товщиною 0,3-0,45 мм. Відповідно, при найменшому ударі на ньому залишаються вм’ятини, які практично неможливо вирівняти.
13. Металевий сайдинг дряпається в процесі транспортування та монтажу. У місцях подряпин з часом буде відбуватися процес корозії матеріалу, тобто з’являтися іржа, яка під впливом природних явищ буде поширюватися на всю поверхню панелі.
14. Велика вага панелей ускладнює монтаж: обшивати металевим сайдингом стіну поодинці важче.
15. Через специфіку металу, більшу теплопровідність, на внутрішній поверхні панелі з’являється більша кількості конденсату, що негативно позначається на утеплювачі і так само спричиняє корозію металу.
16. Ніхто не отримує гарантію від виробника на китайський метал. У разі потреби вирішення питання рекламації – клієнтові не буде до кого звернутися, а витрати на усунення проблем він понесе сам.
17. Немає досвіду використання, а відповідно достовірних даних про термін експлуатації даного виду фасадної обробки. За словами продавців металевого сайдингу, він становить 10 років, що вже є істотно меншим терміном експлуатації в порівнянні з вініловим сайдингом.

виниловый сайдинг

З огляду на все перераховане вище, можемо сказати, що якісний металевий сайдинг має право на життя, але він повинен бути товщиною не менше 0,5-0,7, з плівкою з УФ-стабільністю, перфорацією для монтажу, а також покриттям від можливого пошкодження та корозії, гарантією від виробника на матеріал, на експлуатацію, на вигорання. На жаль, металевий сайдинг, який відповідає вище перерахованим характеристикам, не може коштувати дешево. В такому випадку, ціна на вініловий сайдинг з усіма цими характеристиками буде значно дешевше.

Висновки

Що обирати, як завжди, – вирішувати вам. Якщо вам потрібно облагородити гараж або магазин – підійде дешевий металлосайдінг, але якщо ж ви хочете один раз обшити фасад та спокійно насолоджуватися життям в теплому та затишному будинку та не повертатися до ремонту фасаду 30 років – краще придивитися до вінілового сайдингу (блок-хаусу).
На відміну від металевого, з вініловим сайдингом може працювати навіть одна людина. Причому, утеплення сайдингом не займе багато часу та сил. В цьому вам допоможе сайдинг Альта-Профіль – якісний та доступний по ціні.

Незважаючи на загальну схожість експлуатаційних характеристик, матеріали мають досить багато відмінностей, які роблять їх актуальними для різних проектів.

Отже, загальне порівняння матеріалів за основними експлуатаційними характеристиками:

  • Міцність та довговічність – металевий сайдинг міцніше, проте еластичність вінілових панелей дозволяє застосовувати його для обробки поверхонь зі складною геометрією;
  • Стійкість до високих та низьких температур – вінілові панелі та металеві фасадні панелі мають широкий діапазон експлуатаційних температур без втрати міцності;
  • Корозійна стійкість – при пошкодженні полімерного захисного шару, металеві панелі можуть іржавіти, в той час як вініловий сайдинг добре контактує з водою;
  • Пожежна безпека – вінілові панелі не горять, але плавляться. Метал, в свою чергу, зберігає форму, але втрачає естетичність через те, що полімерний декоративний шар також складається із пластику і плавиться під впливом відкритого полум’я. Але в цілому, обидва матеріали є негорючими;
  • Теплопровідність – сайдинг метал зовсім не утримує тепло, стаючи провідником холоду. Вініловий сайдинг під камінь навпаки зберігає позитивну температуру повітря в проміжку між основним та навісним фасадом, покращуючи теплоізоляційні характеристики об’єкта;
  • Ціна – металевий сайдинг під цеглу дорожче, чим вініловий сайдинг під камінь.
  • Таким чином, обидва матеріали мають свої переваги та недоліки, помітити які можна при тривалій експлуатації фасаду із сайдинга. Вибір необхідно робити виходячи з естетичних уподобань і розмірів наявного бюджету.