Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Ремонт водостоків: які бувають пошкодження і як їх усунути?

Ремонт водостоків: які бувають пошкодження і як їх усунути?

Срок службы водостока

Як і будь-яка інша річ матеріального світу, водостоки іноді виходять з ладу. Це може бути пов’язано як з неправильним монтажем, так і з факторами зовнішнього середовища – аномально велика кількість опадів, ураганний вітер чи інші погодні явища, які створюють екстремальні навантаження на водостік. Розглянемо докладніше, які поломки можуть трапитися з водостоком та їх причини.

Пошкодження водостоку, їх види і причини

Пошкодження водостоку, їх види і причини
Водовідвід являє собою взаємопов’язану систему жолобів, труб, воронок, допоміжних і кріпильних елементів, яка служить для збору і відводу води, що утворюється під час опадів, від даху будинку в призначене для цього місце. Частину системи монтують до карнизу і фасаду будинку згідно з правилами, які враховують безліч факторів – від форми покрівлі до кліматичних умов місцевості.
Кожен із складових елементів водовідведення виконує свою функцію і несе певне навантаження, відповідно, може вийти з ладу. У більшості випадків причиною тому є кліматичні, погодні фактори. Але іноді до несправності призводять і неправильний підбір матеріалів, неправильний монтаж і інші нюанси. Розглянемо основні фактори докладніше.

Прорахунки при монтажі

Неправильний кут нахилу жолобів призводить до того, що не вся вода йде в воронку, частина її залишається в жолобі, де взимку ще й замерзає. Зазвичай кут нахилу повинен бути від 5 до 8 мм на один погонний метр жолоба. Козирок даху повинен нависати над жолобом не більше, ніж на одну третину, а інакше вода буде литися повз.

Неправильний монтаж

Якщо вибрати неправильні кріплення або невірно закріпити складові частини водостічної системи до покрівлі або фасаду, конструкція може розбовтатися, і під час опадів і вітру буде створювати зайвий шум.

Механічні поломки

При підвищених навантаженнях на водостік деякі елементи можуть ламатися, якщо вони на них не були розраховані. Це відбувається як з пластиковими виробами, так із металевими. Єдиний вихід в даному випадку – розібрати ділянку водостоку, де частина вийшла з ладу, і замінити її.

Ремонт водосточної системи

Ремонт ринви

Ремонт ринви
Так як найбільше навантаження при експлуатації водовідведення приходить на ринву, то і поломки найчастіше трапляються саме з цим елементом. У неї насамперед потрапляє вода, яка стікає з даху, а також часто сніг, лід і сміття. Саме потрапив всередину сміття, листя, дрібні гілки часто засмічують ринву до такої міри, що в ній утворюється пробка. Важливо вчасно очищати ринви, так як якщо засмічення потрапить в воронку і далі в трубу, прочистити систему буде вже значно важче. Спочатку потрібно дістати листя і все, що накопичилося, наприклад воасноруч, використовуючи пластиковий совок, а потім промити напором води зі шлангу.
Якщо жолоб настільки пошкоджений, що виявлені протікання (в результаті тріщин або проломів), необхідно акуратно демонтувати пошкоджену ділянку, послабивши кріплення з обох сторін. Якщо ви, розглянувши ділянку детальніше, знайшли, що тріщина невелика, можна спробувати заповнити її спеціальною мастикою. Якщо пошкодження не підлягає ремонту, цю ділянку слід замінити новою, такого ж розміру, акуратно вставивши її на місце старої. Після цього є сенс ще раз перевірити герметичність і міцність всієї системи.

Заміна водостічної труби

Водостічна труба – ділянка водовідведення, куди потрапляє вода після проходження жолоби і воронки. Найчастіше труба засмічується листям та іншим сміттям, в холодну пору року в ній також можуть утворюватися крижані затори, які призводять до підвищених навантажень на стіни труби, а іноді і до її розриву. Якщо це сталося, то як і в випадку описаному вище, доведеться демонтувати і замінити пошкоджену частину. Для цього демонтують кріпильні хомути, знімають трубу і видаляють пошкоджену ділянку. Потім встановлюють нову трубу і з’єднують її з рештою системи.
Щоб запобігти пошкодженню водостоку через криги і бурульок, можна встановити на нього обігрів. Для цього уздовж жолобів і всередині труб прокладають нагрівальні кабелі, попередньо розрахувавши потужність.

пошкодження кріплення

Кріпильні елементи водостічної системи відчувають велике навантаження, тому дуже важливо при монтажі не економити на них і встановлювати їх стільки, скільки передбачено згідно з технологією. Наприклад, для жолобів максимальна відстань між елементами кріплення – 60 см.
Найчастіше дефекти кріплення проявляються в його ослабленні згодом. Це призводить до того, що в місці, де кріплення розбовтався, під час опадів водостік починає деренчати. Для виправлення цього потрібно підкрутити саморізи до потрібного рівня. Якщо ж кріпильний елемент деформується, чи зламався, слід його демонтувати і замінити на новий.
Таким чином, можна відремонтувати пошкоджений водостік самостійно, головне підібрати нові деталі так, щоб вони за розмірами точно відповідали замінним.

Підібрати та придбати: