Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Як облицювати будинок з сайдингом

Як облицювати будинок з сайдингом

облицовка сайдингом

Варіантів обробки зовнішніх стін будинку безліч. Одні служать довго і не вимагають до себе підвищеної уваги, інші необхідно періодично ремонтувати. Які б цілі ви не переслідували – ремонт старої будівлі або обробка нового з нуля на довгі роки – найкращим рішенням буде скористатися панелями сайдинга з вінілу. Таким чином, ви зможете скоротити час ремонту і зберегти гроші, при цьому отримати відмінний результат. Давайте розберемося.

Сайдинг при найближчому розгляді

Облицовка дома сайдингом
Сайдинг – це ПВХ панелі, створені методом екструзії. Матеріал спочатку насичують необхідними компонентами, в зв’язку з чим, з’являється велика кількість переваг, а саме:

  1. Полегшений і швидкий монтаж. Немає необхідності наймати працівників високої кваліфікації. Монтаж може здійснити будь-який бажаючий, скориставшись інструкцією від виробника.
  2. Невелику питому вагу панелей. Це дозволяє без обважнення фундаменту облицювати навіть найстаріша будова.
  3. Низька ціна, в порівнянні з іншими оздоблювальними матеріалами.
  4. Чи не схильність до впливу вологи. А це значить, що в будинок не проникне ні вогкість, ні грибок, а згодом планки не погніют.
  5. Стійкість до погодних умов. Ні дощ, ні сніг, ні палюче сонце не зіпсують зовнішній вигляд панелей.
  6. Чи не з’являються тріщини, міхури, розшарування.
  7. Простота догляду. Декілька разів на рік панелі миють за допомогою мочалки і мильного розчину.

Характеристики панелей

Облицовка дома сайдингом
Як вже говорилося раніше, сайдинг являє собою панелі з полівінілхлориду.
Довжина їх може бути різною, залежно від вимог покупця. Типорозміри по довжині складаються в межах від 0,2 до 0,6 метрів, ширині – від 0,1 до 0,3 метрів, товщиною від 0,96 до 1,5 міліметрів.
Форма профілю буває у вигляді «ялинки» або «корабельного бруса». «Ялинка» користується більшою популярністю, до того ж вона жорсткіше, а «корабельний брус» виглядає красивіше, на стіні створюються тіні більшої глибини, з’являється додатковий обсяг.
Кількість дощок в одній панелі буває різний – від однієї до чотирьох штук. Побачити цю відмінність можна, вивчивши товарну маркування. При використанні однієї дошки – ставлять цифру 5, двох – букву В.
Кожна планка в своїй нижній частині забезпечена засувкою – замком, тоді як верхня – перфорованою кромкою. Її ж використовують для кріплення планки до стіни за допомогою цвяхів або саморезов через отвори або до ще однієї панелі.
Сайдинг буває різної фактури, іноді застосовується забарвлення під дошку, деревину різних порід або просто гладким.

Елементи для добору

Елементи для добору важливі для оздоблення фасаду не менше, ніж самі панелі сайдинга. Вони призначені для врегулювання деяких технічних завдань і приховування проблемних місць. Щоб прикріпити ряд панелей внизу буде потрібно прибити смугу стартову. Для завершення виконання ділянки стіни і фіксування краю обріза останньої смуги – карнизну планку.
Щоб окантувати вертикальний зріз і прикріпити софіти знадобитися спеціальний гнучкий профіль для оформлення аркових прорізів. Для закріплення панелі на торцях доведеться використовувати кут зовнішній, а всередині кута – кут внутрішній.
Для віконних і дверних прорізів існують спеціальні накладки або лиштви.
Софіт (суцільна або перфорована панель) використовується при підшивці карниза.
Фісцію (вітрову дошку) використовують для того, щоб закрити торець даху.
Для монтажу покрівельних торців застосовують Р-профіль.
Найчастіше планки з’єднують внахлест, але якщо це неможливо – користуються Н-профілем.
Вартість добірних елементів досить висока, загальний чек може зрости до 40%.

Оздоблення цоколя панелями

панели для цоколя
Цоколь – частина будівлі найбільш схильна до механічного або будь-якого іншого впливу, тому панелі, що застосовуються для його обробки товщі більш ніж в три рази в порівнянні зі стіновими. Монтаж виробляють вертикально.
Цокольний сайдинг має більш широку гаму імітованих матеріалів:

  • деревина;
  • цегла;
  • камінь натуральний.

Іноді зовнішня сторона цокольних панелей відбувається невеликими гранулами або крихтою з натурального каменю.
Розміри панелей стандартні – 1 * 0,47 м або 0,5 * 0,47 метра. Використання більш коротких планок полегшує монтаж і скорочує кількість відходів.
Спектр використання панелей для цоколя дуже широкий. Вони застосовуються для обробки:

  • лоджії;
  • балкона;
  • внутрішніх стін;
  • зовнішніх стін;
  • архітектурних деталей;
  • труб камінних і пічних (з урахуванням того, що необхідна теплоізоляція дотримана).

Для такого роду обробки використовуються добірні елементи іншого типу. Вартість їх, найчастіше, перевищує вартість матеріалів. Загальний кошторис збільшиться не менш ніж на третину.
При виробництві панелей для цоколя виробники не обмежилися поливинилхлоридом, а застосовують ще й заснований на поліефірних смолах з мінеральними наповнювачами склопластик. Це дозволяє відтворити рельєф найвищої глибини, схожий на пилений або колотий вапняк, гірський сланець, різноманітну цегляну кладку.
Розміри склопластикових панелей:

  • 1,22 * 2,44 м, з товщиною 5 мм
  • 0,3 * 2,4 м, з товщиною до 10 мм

Рекомендації перед покупкою

На українському ринку досить велика кількість виробників сайдинга з вінілу або будь-якого іншого матеріалу. Територія нашої країни знаходиться в декількох кліматичних поясах, в зв’язку з чим, найбільш універсальним для обшивки буде матеріал здатний витримувати значні перепади температур, а значить – стійкість до змін погоди обов’язкове.
Як ми вже говорили раніше, характеристики сайдинга можуть змінюватися в залежності від добавок присутніх в матеріалі. Крім того, методи, якими були проведені ПВХ панелі, бувають теж різними: моноекструзіонним або коеструзіонним. Якщо застосовували моноекструзіі – для виробництва елемента використовувався однорідний склад, а якщо коеструзію – два шари різного.
Перед остаточною покупкою матеріалу необхідно спочатку провести завмер будинку і визначитися з кількістю, а також колірними уподобаннями. При цьому не варто забувати і про добір.

На що варто звернути увагу перед покупкою:

  1. Тон панелі. Забарвлення має бути рівномірним по всій довжині. Винятком може бути внутрішня сторона панелі. Іноді виробник робить її більш світлих тонів, щоб заощадити барвник і знизити кінцеву вартість продукту. Якість від цього ніяк не страждає.
  2. Зверніть увагу на блиск лицьовій частині панелі. Для поглинання світла її роблять матовою, а не глянсовою. Це дозволяє зменшити теплове навантаження, тим самим убезпечити деталь від руйнування під впливом теплових променів.
  3. Однорідна структура. Якщо на панелі є дефекти у вигляді тріщин або відшаровуються елементів стає очевидно, що якість такого виробу на низькому рівні. Такого бути не повинно.
  4. Товщина торця панелі повинна бути однаковою по всій довжині. Це гарантує розподіл навантажень рівномірно на всю площу елемента.
  5. Чим менше товщина – тим вище пластичність. Саме ця якість впливає на розширення і усадку при перепадах температур. Підвищується опірність ударам випадкового характеру. Існуючі норми товщини профілю від 0,96 до 1,5 міліметра.
  6. Дотримуйтесь рекомендовані розміри. Саморізи або цвяхи розміщуйте на однаковій відстані. Заготовлені отвори повинні бути з рівними гладкими краями.
  7. Гарантія 50 років діє тільки в разі дотримання правил експлуатації та монтажу. Пам’ятайте про це.
  8. Репутація компанії виробника грає не останню роль. Поцікавтеся відгуками про продукцію, гарантійні терміни.
  9. Купуйте все у одного продавця. Хоч розміри панелей і регламентовані – різні виробники можуть випускати продукцію зі своїми допусками.

Монтаж сайдингу

монтаж сайдинга
Не залежно від того, вирішили ви самостійно провести монтаж панелей сайдинга або скористатися послугами фахівців потрудіться хоча б переглянути рекомендації виробника в інструкції, перш ніж починати роботу. Там ви обов’язково знайдете докладну інформацію про обшивці великих стін, внутрішніх і зовнішніх кутів, обрамлення вікон, забивання звисів даху, що рекомендується кроці між тими чи іншими деталями конструкції, конструктивні рішення використовуваних вузлів елементів в зборі.
Інструмент необхідний для монтажу сайдингу:

  1. Молоток.
  2. Дриль з перфоратором.
  3. Цвяхи.
  4. Ножівка, електролобзик.
  5. Ножиці по металу.

Залежно від криволінійності поверхні, до якої кріпитися панель є різні варіанти монтажу.
При рівній поверхні з цегли або дерева монтаж панелей проводиться прямо на стіну.
У разі, коли поверхня залишає бажати кращого або потрібні ще якісь маніпуляції типу утеплення або облаштування фасаду з вентиляцією – застосовують спосіб монтажу на обрешітку з дерева або металу.

Обрешітка з дерева

Обрешітка з дерева проектується із застосуванням абсолютно сухого бруса, поперечна площа перерізу якого може бути 4 * 5,5 * 5 або 6 * 5 сантиметрів. Для створення додаткового захисного шару від впливу вогню або гниття в обов’язковому порядку застосовують антисептик або антипірен. Обрешітку монтують із кроком 0,4 – 0,7 метра, або більш часто при рясних вітрах в районі перебування.

Обрешітка з металу

Обрешітка з металу з більш високої цінової категорії, хоча і має незаперечні переваги. Одним з таких є досить великий термін служби, а також відсутність необхідності додатково обробляти від шкідників або просочувати антисептиком. Виготовляють її з оцинкованих профілів. Монтаж проводиться з кроком, рекомендованим виробником відповідно до інструкції.
Якщо стіна, до якої кріпиться обрешетка виконана з дерева – монтаж здійснюють за допомогою саморізів, якщо з каменю – спочатку слід встановити дюбеля, а потім в них монтувати елементи кріплення. Щоб строго дотримуватися вертикальне розміщення рейок – скористайтеся рівнем, при необхідності регулювання – застосуєте прокладку.
Починати укладання панелей необхідно знизу плавно переходячи до верху. Насамперед слід закріпити стартову смугу і добірні елементи. Вони прикриють торці зовнішніх і внутрішніх кутів.
Обов’язковою умовою правильного монтажу є дотримання зазорів для компенсації температурних розширень. Реалізовується це тим, що конструкція не закріплюється жорстко, а тримається намертво тільки верхнім цвяхом. Коли встановлюються основні панелі – кожна заправляється нещільно в ті елементи, які прикривають торці. Після цього защелкивают замком попередньої панелі. Надалі кріплення здійснюється за допомогою цвяхів або саморезов. При цьому цвях вбивається в центрі отвору, заздалегідь просвердлений у верхній частині панелі, обов’язково необхідно передбачити невеликий зазор між панеллю і капелюшком цвяха. Таким чином, компенсується температурне розширення.

Панелі та деталі, які використовуються при облицюванні:

  1. Панель. Середня товщина до 2 міліметрів.
  2. Стартова планка. Кріплять в самому низу стіни, з неї починається монтаж.
  3. Карнизна планка. Прикріплюють в тому місці, де сайдинг прилягає до підшивці.
  4. Зовнішній кут. Використовують для кріплення панелей на зовнішньому куті.
  5. Внутрішній кут. Застосовують у внутрішніх кутах.
  6. Фінішна планка. Закриває верхній край облицювання. Може застосовуватися при переході з одного поверху на інший.
  7. Планка Н. Використовують для з’єднання панелей у вертикальному напрямку.
  8. Лиштва. Застосовують при необхідності обрамити дверні та віконні прорізи.

Рекомендації дизайнерів

Будинок – то місце, де хочеться проводити свій час якомога частіше. Затишок має величезне значення, хочеться, щоб він виглядав красиво і відрізнявся від більшості сусідських будівель. Домогтися цього можна за допомогою деяких дизайнерських секретів.

  • Відділити перший поверх від другого кольоровою смугою, це може бути і фінішна планка інший колірної гами. Будинок придбає свою родзинку у вигляді «паска».
  • Освітлити або затемніть контури будівлі. Будинок стане більш об’ємною і цікавіше.
  • Вибирайте віконні рами і дверні полотна в один тон з лиштвами і кутовими панелями.
  • Кожну деталь фасаду виділіть кольором, будь-то лиштва, карниз або будь-який інший елемент. Їх можна як зробити світліше загального фону, так і зробити більш темними.
  • Грайте з тонами верхнього і нижнього поверхів. Нехай вони будуть різними.
  • Обшийте веранду одним стилем укладання, наприклад, корабельним брусом, а сам будинок іншим – ялинкою. Ефект буде приголомшливим.

Користуйтеся порадами професійних монтажників і дизайнерів, додавайте власні нотки, не бійтеся експериментувати і будинок вашої мрії обов’язково стане реальністю!

Підібрати та придбати: