Зворотний дзвінок
Альта-Профiль > Блог > Профілі для сайдингу: роль та правила установки

Профілі для сайдингу: роль та правила установки

j-trim отделочная планка сайдинга

Дуже часто споживачі вибирають сайдинг для облицювання свого будинку через те, що він відносно нескладно монтується. Купивши сайдинг, людина мало того, що отримує гарний і міцний матеріал для облагородження свого будинку, так ще і може заощадити на послугах професійних будівельників, встановивши всі самостійно.
Але не варто так вже спрощувати цю задачу – монтаж сайдинга. Так, цей процес набагато простіше зробити, ніж, скажімо, «мокрі» роботи з використанням штукатурки, цегли і так далі, але все одно – існують свої правила в цій справі, порушивши які, в підсумку можна отримати безповоротно зіпсований матеріал і втрачений час.
Без перебільшення можна стверджувати, що левову частку умінь в установці будуть займати навички з підбору і кріпленню допоміжних елементів, або фітингів для сайдингу. У цій статті ми розповімо, які види їх найбільш поширені, як вони використовуються і як кріпляться під час монтажу.

Роль каркаса в процесі установки

Безумовно, наявність каркаса дуже полегшує роботу з облицювання. Якщо говорити про види обрешітки під сайдинг, то вони бувають дерев’яні, металеві та пластикові. Дерев’яні лати зараз використовується рідше, так як все-таки дерево – не дуже довговічний матеріал. Так, каркас з бруса обійдеться недорого, але в ньому може дуже швидко завестися грибок і пліснява через проникнення вологості, а також комахи-паразити, які живуть в дереві. Таким чином, може зіпсуватися не тільки обшивка, а й стіни будинку. Кілька продовжити життя такому каркасу можна, обробивши його спеціальними просоченнями.
Металевий каркас використовується частіше, так як він не має недоліків, описаних вище. Для всіх видів сайдингу він підійде дуже добре. Якщо сайдинг ви вибрали вініловий, то ще більш спростити монтаж можна, якщо придбати пластикову обрешітку, яку виробники, як правило, пропонують до покупки разом з сайдингом. На ній вже нанесені необхідні розмітки для кріплення.
Розглянемо докладніше профіль для сайдінга і правила його установки.

Профілі для сайдингу

Стартовий профіль

профілі-для-сайдингу
Як випливає з його назви, він кріпиться на самому початку монтажу, в самому низу стіни або відразу над цоколем. Тому дуже важливо закріпити його рівно, щоб подальші ряди сайдингу покласти правильно. Не рекомендується замінювати його іншими планками про уникнення крихкості конструкції.

J-профіль

Вважається більш універсальною планкою, хоча його основне призначення – закривати торці панелей. Випускається також так званий гнучкий J-профіль, щоб оформляти арочні отвори або інші елементи овальної форми. Широкий J-профіль називається лиштва і використовується при обрамленні віконних і дверних отворів.
Так як цей елемент має порівняно невисоку вартість, їм часто замінюють фінішну планку, карнизну (вітрову) планку при створенні горизонтальних карнизів, навіть кутові і сполучні, якщо з’єднати два J-профілю.

П-профіль

П-подібний елемент – це основа каркаса під сайдинг. Отже, він повинен витримувати вагу всієї обшивки. Мається на увазі металева обрешетка. У разі обрешітки ПВХ профіль виглядає по-іншому.

F-профіль

Використовується для прикриття торця софіта або торця панелі, якщо на прилеглій стіни не буде обшивки сайдингом (як заглушка). Ще застосовується при монтажі підвісних стель.

Н-профіль

Цей компонент служить для з’єднання двох панелей, тому ще називається з’єднувальним. Встановлюється за правилами установки вертикального профілю, на ньому є дві цвяхові планки. Важливо залишати зазори на температурне розширення, як, втім, і у всіх інших випадках при роботі з сайдингом ПВХ.

Кутовий профіль

Як випливає з назви, використовується для прикриття кутів будівлі. Буває зовнішнім і внутрішнім – для зовнішніх і внутрішніх кутів відповідно. Головне при кріпленні кутів – дотримуватися відступ від деталей обрешітки на відстань в 10 сантиметрів.

Околооконний профіль

Монтується навколо віконних і дверних отворів. Кріплення різниться в разі, якщо отвір «втоплений» в стіну, і якщо знаходиться зі стіною на одному рівні.

Фінішна планка

Встановлюється перед кріпленням останнього ряду панелей, під самим дахом. Тільки після цього монтується останній ряд (планка обрізається за розміром залишку місця, ю якщо це потрібно) і замикається в фінішну планку.

Кілька правил монтажу

  • Встановивши обрешітку, ви позбавите себе від необхідності ідеально вирівнювати стіни – все нерівності приховає каркас;
  • Перед початком монтажу декоративні елементи будівлі, дроти, водостоки, ліхтарі і лампочки повинні бути демонтовані;
  • Якщо сайдинг буде укладатися горизонтально, решетування встановлюється вертикально, і навпаки;
  • Несучі планки обрешітки встановлюються з кроком 40-60 сантиметрів

Підібрати та придбати: